Ισραήλ: 5 εκλογές σε 3 χρόνια(!)

Ισραήλ: 5 εκλογές σε 3 χρόνια(!)

Γιατί το Ισραήλ πάει σε εκλογές για 5η φορά σε μόλις 3 χρόνια;

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ προβαίνει σε διάλυση του κοινοβουλίου πριν το τέλος του μήνα, ρίχνοντας την κυβέρνηση και στέλνοντας τη χώρα σε πέμπτες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα.

Η απόφαση βύθισε ξανά το Ισραήλ σε μια κατάσταση πολιτικής “παράλυσης”.

Επιπλέον, δημιούργησε μια σανίδα σωτηρίας για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον δεξιό πρωθυπουργό που εγκατέλειψε τη θέση του μόλις πριν από ένα χρόνο για το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης. Ο κ. Νετανιάχου δικάζεται επί του παρόντος για κατηγορίες διαφθοράς.

Παρόλο αυτά, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική και το κόμμα του (Λικούντ) προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Μόλις το Κοινοβούλιο ψηφίσει επίσημα τη διάλυσή του, θα ρίξει την αυλαία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα πολιτικά σχέδια στην ιστορία του Ισραήλ. Έναν δυσκίνητο συνασπισμό οκτώ κομμάτων που ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο. Ο συνασπισμός αυτός περιλάμβανε επίσης το πρώτο ανεξάρτητο Αραβικό κόμμα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Βασικό πρόβλημα οι διαφορετικές ιδεολογίες

Οι διαφορές μεταξύ των ιδεολογικών πτερύγων του συνασπισμού, που επιδεινώθηκαν από την αδυσώπητη πίεση της δεξιάς συμμαχίας του κ. Νετανιάχου, οδήγησαν δύο δεξιούς νομοθέτες στην παραίτησή τους. Έτσι, ο συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία που είχε στο Κοινοβούλιο.

Στην συνέχεια, αρκετοί αριστεροί και Άραβες νομοθέτες επαναστάτησαν επίσης για βασικά νομοσχέδια, καθιστώντας αδύνατη την ύπαρξη συνοχής του συνασπισμού.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρώσει αρκετούς ψήφους για να επεκτείνει μια συμφωνία δύο επιπέδων στη Δυτική Όχθη. Η συμφωνία θα διαφοροποιούσε τους Ισραηλινούς εποίκους από τους Παλαιστίνιους από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή το 1967. Αρκετά Άραβα μέλη του συνασπισμού αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, η οποία πρέπει να παρατείνεται κάθε πέντε χρόνια.

Τα γεγονότα αυτά ώθησαν τον πρωθυπουργό Naftali Bennett να προβεί σε διάλυση του κοινοβουλίου και να καθυστερήσει την ψηφοφορία για μετά τις εκλογές.

Τι προβλε΄πεται για το πολιτικό μέλλον της χώρας;

Οι εκλογές αυτές, που αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο, θα είναι οι πέμπτες του Ισραήλ από τον Απρίλιο του 2019. Το timing είναι εξαιρετικά άσχημο, καθώς έχει παρατηρηθεί άνοδος των παλαιστινιακών επιθέσεων κατά των Ισραηλινών.

Παράλληλα, φαίνεται να κλιμακώνει ένας “μυστικός” πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Επιπρόσθετα, οι εκλογές περιπλέκουν τη διπλωματία με τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η νέα πολιτική κρίση προκύπτει λιγότερο από ένα μήνα πριν από την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Biden στη Μέση Ανατολή ως αρχηγού κράτους.

Τον κ. Biden θα υποδεχθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Yair Lapid, ο νυν υπουργός Εξωτερικών. Οι όροι της συμφωνίας συνασπισμού υπαγόρευαν ότι εάν η κυβέρνηση κατέρρεε λόγω των δεξιών αποστασιών, ο κ. Lapid, κεντρώος πρώην ραδιοτηλεοπτικός φορέας, θα αναλάμβανε ως προσωρινός ηγέτης από τον κ. Bennett.

Ο κ. Lapid θα ηγηθεί της κυβέρνησης για αρκετούς μήνες ακόμα, μέσω της προεκλογικής εκστρατείας και των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό που ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Πηγές: Economist / NYTimes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.