Τι είναι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός;

Τι είναι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός;

3

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρουν οι managers της διοίκησης λειτουργιών, που θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα των λειτουργιών, είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός.

“Ο αντικειμενικός στόχος του σχεδιασμού σχετικά με την χωροταξία είναι η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής διάταξης που θα ικανοποιεί τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις της επιχείρησης.”

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός με λίγα λόγια ελέγχει πως θα επιτευχθούν τα εξής:

 • Υψηλότερη Αξιοποίηση του χώρου, του εξοπλισμού και των ανθρώπων.
 • Βελτιωμένη ροή πληροφοριών, υλικών και ανθρώπων.
 • Βελτιωμένη αλληλεπίδραση με τον πελάτη.
 • Ευελιξία
 • Μεγαλύτερη παραγωγικότητα, με τα ήδη υπάρχοντα.

Μερικά παραδείγματα από τον σύγχρονο κόσμο μας σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό είναι τα παρακάτω:

 1. Benetton: Υποστηρίζει μια στρατηγική διαφοροποίησης με υψηλές επενδύσεις στις διατάξεις της αποθήκης της που συμβάλουν στην ταχεία και ακριβή διαλογή και αποστολή στα 5.000 καταστήματά της.
 2. Walmart: Υποστηρίζουν μια στρατηγική χαμηλού κόστους, όπως και οι διατάξεις της αποθήκης.
 3. Hallmark: Πολλοί επαγγελματίες λειτουργούν σε κυψέλες εργασίας με ανοιχτή επικοινωνία και υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη των ευχετήριων καρτών.
 4. McDonald’s: Επανασχεδιασμός της κουζίνας, περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης, προσθήκη χώρων για παιχνίδια, εξυπηρέτηση μέσω παραθύρου.

Οι Στρατηγικές Χωροταξικής Διάταξης:

 1. Γραφείου
 2. Καταστήματος Λιανικής Πώλησης
 3. Αποθήκης
 4. Έργου ( Σταθερής θέσης )
 5. Καταστήματος Εργασίας
 6. Κυψέλη Εργασίας
 7. Επαναληπτική/συνεχής ( Προσανατολισμένη στο Προϊόν )

Παρόλα αυτά, συχνά τα ζητήματα σε ένα πρόβλημα διεργασίας είναι τόσο μεγάλης κλίμακας που η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης δεν είναι δυνατή. Για τον λόγο αυτό, οι αποφάσεις περί διάταξης, αν και είναι θέμα ουσιώδους ερευνητικής προσπάθειας, θεωρούνται περισσότερο ως τέχνη.

Πηγή: Διοίκηση Λειτουργιών: Βιωσιμότητα και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Jay Heizer, Barry Render, Chuck Munson

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!