Η Ψυχολογία των Χρημάτων: Διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο

Η Ψυχολογία των Χρημάτων: Διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο

5

Στο σημερινό Book Review έχουμε το βιβλίο με τίτλο “Η ψυχολογία των χρημάτων” από τον Morgan Housel. Αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο με διαχρονικά μαθήματα για τον πλούτο, την απληστία και την ευτυχία. Με αρκετό humor, ένα εξαιρετικό storytelling και πολλές ιστορίες, ο συγγραφέας του βιβλίου, μας φέρνει σε επαφή με σοφές σκέψεις.

Στο σχολείο μαθαίνουμε πως τα χρήματα, οι επενδύσεις, τα οικονομικά και οι επιχειρηματικές επιλογές έχουν να κάνουν με κάποιο είδος αλγόριθμου. Πιστεύουμε ότι συνδέονται με δεδομένα που μας λένε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Ο πραγματικός κόσμος

Στον πραγματικό κόσμο όμως, δεν κάνουμε πάντα τις επιλογές αυτές βασιζόμενοι σε λογιστικά φύλλα. Ας πούμε για παράδειγμα το ρολόι tissot το οποίο φοράω δεν το αγόρασα για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για το κύρος και το status που μου δίνει. Κανείς δεν αγοράζει μια Ferrari επειδή του το πρότεινε ο οικονομικός του σύμβουλος.

Άρα τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την ψυχολογία των χρημάτων;

Η ψυχολογία των χρημάτων: Κανείς δεν είναι τρελός.

“Οι προσωπικές σου εμπειρίες με τα χρήματα αποτελούν ίσως το 0.00000001% από αυτό που συνέβη στον κόσμο, αλλά ίσως και να αποτελεί το 80% του τρόπου που νομίζεις ότι λειτουργεί ο κόσμος.”

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι κανείς δεν είναι τρελός. Κανείς όμως, όσο “χαζές” ή “τρελές” και αν μας φαίνονται οι επιλογές που κάνει. Διότι όλοι έχουμε μεγαλώσει από διαφορετικούς γονείς. Με διαφορετικό οικονομικό παρελθόν, διαφορετικά ερεθίσματα και οι μοναδικές μας εμπειρίες μας κάνουν να βγάζουμε ένα νόημα για το πως λειτουργεί ο κόσμος, αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Η ψυχολογία των χρημάτων: Το να κρατάς χρήματα και το να βγάζεις χρήματα είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

“Καλή επένδυση δεν είναι απαραίτητα το να κάνεις καλές επιλογές. Έχει να κάνει με το να μην τα κάνεις μαντάρα συνεχώς.”

Όλοι μας έχουμε ακούσει το κλασσικό παράδειγμα. Ένας τραπεζίτης που βγάζει 1.000.000€ αλλά τρώει ακόμα περισσότερα είναι φτωχότερος σε σύγκριση με κάποιον που βγάζει 50.000€ αλλά ζει με τα 40.000€ και τα υπόλοιπα 10.000€ τα επενδύει ή τα αποταμιεύει.

Η ψυχολογία των χρημάτων: Μπορεί να είσαι σωστός τις μισές φορές ή λιγότερο από τις μισές φορές και πάλι να κερδίζεις.

Αυτό που έμαθα από αυτό το βιβλίο – και ίσως το θεωρώ και το πιο σημαντικό – είναι πως σίγουρα θα κάνεις πολλά λάθη στον δρόμο σου. Πρέπει να θυμάσαι πως τα καλά αποτελέσματα συνήθως όταν έρχονται, είναι τόσο μεγάλα που καλύπτουν κάθε χασούρα.

Μπορεί 6/10 περιπτώσεις να κάνεις λάθος αλλά αυτές οι 4/10 περιπτώσεις που θα πετύχεις, συνήθως αρκούν για να καλύψουν την χασούρα σου και να σου δώσουν και ένα αξιόλογο κέρδος.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα δείτε πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες ιστορίες και σίγουρα θα εμπνευστείτε και θα πάρετε κίνητρο. Σίγουρα, είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και το διαβάζω κάθε χρόνο!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!