Θετική εταιρική κουλτούρα: Είναι σημαντική;

Θετική εταιρική κουλτούρα: Είναι σημαντική;

Μια θετική εταιρική κουλτούρα αποτελεί τον πυλώνα ενός επιτυχημένου οργανισμού

Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά για μια εταιρεία από ότι σήμερα. Οι φυλετικές και κοινωνικές αδικίες και ανισότητες συνεχίζουν να μαστίζουν τις κοινότητές μας και να διχάζουν την κοινωνία μας.

Η αποδοχή και προστασία των ομοφυλόφιλων και τρανς υπαλλήλων από διακρίσεις δίνει επιπλέον έμφαση στην αναγκαιότητα για ισότητα.

Αυτά τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για τον ρόλο των εταιρειών σε αυτή την αποστολή για ισότητα. Πολλοί επαγγελματίες αξιολογούν εάν οι αξίες του εργοδότη τους ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους.

Έτσι, οι ηγέτες πρέπει να δώσουν έμφαση στο να δημιουργήσουν μια θετική εταιρική κουλτούρα.

Σημάδια κακής εταιρικής κουλτούρας

Μια καλά καθορισμένη, περιεκτική και θετική εταιρική κουλτούρα είναι η γέφυρα μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων. Εάν κάτι από τα παρακάτω παρατηρείτε ότι ισχύει για την εταιρεία σας, τότε ίσως θα πρέπει να δώσετε παραπάνω έμφαση στην εταιρική σας κουλτούρα:

  • Δεν έχετε επικεντρωθεί αρκετά, ή με συνέπεια, στην ενίσχυση και την προώθηση μιας εταιρικής κουλτούρας χωρίς διακρίσεις
  • Οι εργαζόμενοί σας δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην κουλτούρα σας
  • Δεν ακούτε τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων
  • Δεν παρέχετε προνόμια και ανέσεις στο χώρο εργασίας (πχ. game rooms, γεύματα, μαθήματα yoga)

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημάδια

Τα τρία πρώτα ζητήματα, εκτός από το ότι συμβάλλουν σε μια αδύναμη ή ακόμα και τοξική εταιρική κουλτούρα, μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση κινδυνεύει από πολιτιστική κρίση.

Μια έρευνα πριν από το 2020 σε εργαζομένους από την United Minds και την Weber Shandwick διαπίστωσε ότι το 30% ανησυχούσε ήδη για αυτή την πιθανότητα όταν ρωτήθηκε πόσο πιθανό είναι να κατηγορηθεί η ηγεσία των οργανώσεών τους για σημαντική παράβαση, σεξουαλική παρενόχληση ή ρατσιστική συμπεριφορά, που θέτει σε κίνδυνο υγεία, εξαπάτηση πελατών ή οικονομικές αδικίες.

Στο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι σκεφτόντουσαν την εταιρική κουλτούρα κυρίως από την άποψη των προνομίων και των ανέσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Αυτά είναι ωχρά σε σύγκριση με έναν χώρο εργασίας του οποίου οι ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι ομάδες μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά όταν χωρίζονται μεταξύ εργασίας εξ αποστάσεως ή στο γραφείο και όπου όλοι νιώθουν ευπρόσδεκτοι και εκτιμημένοι ανεξάρτητα από το προσωπικό τους υπόβαθρο.

Πηγή: Forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.