Οικονομία της Γνώσης: Τι είναι;

Οικονομία της Γνώσης: Τι είναι;

οικονομία της γνώσης

Η οικονομία της γνώσης ή αλλιώς Knowledge economy είναι μια οικονομία η οποία βασίζεται, για την ανάπτυξη και την επέκτασή της, στα μυαλά του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Μέσω της γνώσης, μέσω της έρευνας και μέσω της σκέψης, αυτές οι οικονομίες ανακαλύπτουν καινούργιες μεθόδους.

Σκοπός τους είναι να κάνουν πιο αποτελεσματικά τις εργασίες τους, δημιουργώντας νέες τεχνολογίες και το εξειδικευμένο προσωπικό τους έχει την απαραίτητη γνώση για να τα υποστηρίξει όλα αυτά!

Η οικονομία της γνώσης βασίζεται στην γνώση και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Βασικοί πυλώνες στην οικονομία της γνώσεις είναι οι μεγάλες επενδύσεις:

  1. Στην εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορεί να υποστηρίξει τα καινούργια πληροφοριακά συστήματα και τον καινούργιο εξοπλισμό.
  2. Στην έρευνα. Μέσω της έρευνας έρχεται ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς αποκτούνται περισσότερες γνώσεις.
  3. Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιβάλλεται να είναι ολοκαίνουργια ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μελλοντικών εργαζομένων της γνώσης!
Οικονομία της Γνώσης Animated

Παράδειγμα οικονομίας της γνώσης

Κάποια παραδείγματα από συστατικά στοιχεία μιας οικονομίας της γνώσης είναι τα παρακάτω:

  • Ακαδημαϊκά ιδρύματα
  • Εταιρείες που ασχολούνται με έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
  • προγραμματιστές που αναπτύσσουν νέο λογισμικό και μηχανές αναζήτησης δεδομένων και
  • εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που χρησιμοποιούν ψηφιακά δεδομένα για τη βελτίωση των θεραπειών

Αυτοί οι “οικονομικοί μεσίτες’ μεταβιβάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε εργαζόμενους σε πιο παραδοσιακούς τομείς.

Για παράδειγμα, οι αγρότες έπειτα χρησιμοποιούν εφαρμογές λογισμικού και ψηφιακές λύσεις για να διαχειρίζονται καλύτερα τις καλλιέργειές τους.

Άλλα παραδείγματα είναι προηγμένες τεχνολογικές ιατρικές διαδικασίες, όπως χειρουργεία με βοηθούς ρομπότ ή σχολεία που παρέχουν ψηφιακά βοηθήματα μελέτης και διαδικτυακά μαθήματα για φοιτητές.

Ποιες άλλες ικανότητες είναι χρήσιμες σε μια οικονομία της γνώσης;

Ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η τεχνική κατάρτιση είναι προφανή πλεονεκτήματα, η επικοινωνία και η ομαδική εργασία είναι επίσης βασικές δεξιότητες για μια οικονομία βασισμένη στη γνώση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αυτό το είδος οικονομίας είναι αυτό που χρειάζεται κάθε έθνος ώστε να αναπτυχθεί με αυτά που ήδη έχει.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Γιάννης Κύρτσης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος ακινήτων στην Liberty Real Estate, αρθρογράφος, Content Creator και δημιουργός της σελίδας Johnny&Books. Αρθρογραφεί στο Business Review Greece για Βιβλία, Αυτοβελτίωση και ορολογίες επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους!