Πώς να επενδύεις σαν τον Warren Buffett: Ανάλυση Portfolio – Freedom24

Πώς να επενδύεις σαν τον Warren Buffett: Ανάλυση Portfolio – Freedom24

Warren Buffett

Ήξερες ότι ο Warren Buffett, ένας από τους μεγαλύτερους και διασημότερους επενδυτές στον κόσμο αγόρασε την πρώτη μετοχή του σε ηλικία 11 ετών;!

Θεωρείται από πολλούς, ένας από τους καλύτερους επενδυτές όλων των εποχών, και όχι άδικα.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις τα μυστικά και τον τρόπο σκέψης, πίσω από την επενδυτική του επιτυχία. Για αυτό διάβασε μέχρι το τέλος, για να μάθεις και εσύ πώς μπορείς να πετύχεις παρόμοια αποτελέσματα.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τις μετοχές στις οποίες έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα, ο πασίγνωστος επενδυτής Warren Buffett αλλά και γενικότερα την επενδυτική του φιλοσοφία.

Η συνολική αξία του portfolio του Buffett ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από το 1965-2020 το portfolio του Warren Buffett φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αγορά.

Συγκεκριμένα το portfolio του Buffett αποδίδει ετησίως 20.1%, ενώ ο S&P 500 αποδίδει ετησίως 10.5%.

Το γεγονός ότι ακόμα και σε βάθος δεκαετιών, ο Buffett υπεραποδίδει σε σύγκριση με την αγορά, τον κάνει έναν από τους λίγους επενδυτές που το έχουν καταφέρει!

Για αυτό τον λόγο, είναι για πολλούς ένας από τους καλύτερους επενδυτές όλων των εποχών.
Warren Buffett

Η επενδυτική φιλοσοφία του Warren Buffett, σύμφωνα με πολλούς επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές, είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να την εφαρμόσει οποιοσδήποτε.

Ο ίδιος θεωρεί πως παρόλο που ο καθένας μπορεί να αντιγράψει την στρατηγική του, κανείς δεν μπορεί να την εφαρμόσει στην πραγματικότητα.

Αυτό συμβαίνει διότι, αυτή η στρατηγική απαιτεί χρόνο και όλοι θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα.

Ένας από τους μεγαλύτερους κανόνες που έχει, είναι πως όταν αγοράζεις μια μετοχή, δεν αγοράζεις πραγματικά την μετοχή, αλλά μια εταιρεία.

Αυτό σημαίνει πως, πρέπει να αξιολογήσεις ότι αυτή η εταιρεία έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι κερδοφόρο και οι χρηματοροές του θα αυξάνονται διαχρονικά.

Επιπλέον, θα πρέπει η εταιρεία να έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Το επενδυτικό του στυλ χαρακτηρίζεται από μια ορολογία γνωστή ως Value Investing. Το value investing είναι μια επενδυτική στρατηγική που περιλαμβάνει την επιλογή μετοχών που φαίνεται να διαπραγματεύονται για λιγότερο από την λογιστική τους αξία.

Ο Buffet θεωρεί πως η μεγαλύτερη αρετή στις επενδύσεις είναι η υπομονή. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ένα ρητό ”Το χρηματιστήριο είναι μια συσκευή η οποία μεταφέρει τα λεφτά από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς”.

Πάμε τώρα να δούμε τις 5 μεγαλύτερες θέσεις του Buffet σύμφωνα με την 13F της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς

1. Apple 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η γνωστή εταιρία τεχνολογίας Apple. Αυτήν την στιγμή ο Buffet κατέχει το 5% της Αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας με συνολική αξία 122 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική θέση στο portfolio του που ξεπερνά το 39%.

Η Apple είναι εισηγμένη στο αμερικανικό δείκτη Νasdaq. Ο Nasdaq αποτελεί έναν χρηματιστηριακό δείκτη στον οποίο βρίσκονται οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο ο Buffett επέλεξε να επενδύσει στην Apple είναι λόγω:

  • των πιστών πελατών που έχει δημιουργήσει και
  • για την εξαιρετική ηγεσία της εταιρείας

2. Bank of America

Η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική θέση του Buffett σε εταιρεία είναι η γνωστή τράπεζα Bank of America.

Συνολικά κατέχει το 12% της συγκεκριμένης τράπεζας και η συνολική αξία των μετοχών να αγγίζει τα 31,44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Bank of America είναι από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στην Αμερική και δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα των επενδύσεων.

Ο Buffett δεν επέλεξε τυχαία την συγκεκριμένη εταιρεία ως την δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση.

Είναι μεγάλος φαν του CEO της εταιρείας Brian Moynihan αλλά και γενικότερα όλης της διοικητικής ομάδας της Bank of America.

Warren Buffett

3. Coca Cola

Άλλη μια αξιοσημείωτη επένδυση του Warren Buffett είναι η πασίγνωστη εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola.

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα η Coca Cola ανήκει και στον διάσημο αμερικανικό δείκτη S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών.

Ο Buffett έχει ξεκινήσει να επενδύει στην συγκεκριμένη εταιρεία από τις αρχές του 1980 και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες του επενδύσεις.

Ο Buffett εκτός από πιστός καταναλωτής της Coca Cola, λατρεύει το δυνατό Brand της εταιρείας και το εξαιρετικό δίκτυο διανομών.

4. Chevron

Η τρίτη σε σειρά μεγαλύτερη επένδυση είναι στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.

Αυτή την στιγμή κατέχει το 8,2% της εταιρείας με την συνολική αξία της επένδυσης να ανέρχεται στα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα η Chevron αποτελεί μέρος του χρηματιστηριακού Dow jones industries και είναι πλέον η μόνη πετρελαϊκή εταιρεία που βρίσκεται στον δείκτη αυτό.

O Dow jones είναι ένας δείκτης ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών των 30 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών.

5. American express

Τέλος η πέμπτη μεγαλύτερη επένδυση που έχει αυτή την στιγμή ο Buffett στην κατοχή του είναι η αμερικανική εταιρεία τραπεζικών υπηρεσιών American express.

Συγκεκριμένα κατέχει το 20% της εταιρείας με συνολική αξία θέσης τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η American Express είναι μια αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες καρτών πληρωμής.

Μάλιστα η American Express παρέχει μια από τις πιο luxury υπηρεσίες πιστωτικών καρτών στον κόσμο.

O Warren Buffett λατρεύει την συγκεκριμένη εταιρεία διότι λειτουργεί και σαν δίκτυο πληρωμών αλλά και σαν δανειστής στους πελάτες της. Για αυτόν τον λόγο, η American express βρίσκεται πάνω από 30 χρόνια στο portfolio της Berkshire Hathaways.

Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάποια από τις κινήσεις του Warren Buffett, κάνε κλικ εδώ και ξεκίνησε να επενδύεις στην Freedom24 με χαμηλές προμήθειες και κέρδισε μια δωρεάν μετοχή.

Το άνοιγμα λογαριασμού διαρκεί μόλις 10 λεπτά, μπορείς να κάνεις κατάθεση από κάρτα ή μέσω  τράπεζας και είσαι έτοιμος να αγοράσεις την πρώτη σου μετοχή. 

Freedom24

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Warren Buffett

Τελευταία, υπάρχει η φήμη ότι ο Buffett θέλει να εξαγοράσει την πετρελαϊκή εταιρεία Occidental Petroleum με κωδικό όνομα Oxy.

Το 2019 ο Buffett μαζί με την επενδυτική του εταιρεία την Berkshire Hathaways έκανε την πρώτη επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων, ώστε να μπορέσει η Oxy να κάνει την εξαγορά της Anadarko. 

Με αυτόν τον τρόπο ο Buffet κατάφερε να κατέχει και θέση στην Oxy αλλα και στην Anadarko λόγο της εξαγοράς.

Ο Buffett έχει στην ιδιοκτησία του το 29% της εταιρείας και μάλλον θέλει να κάνει την πλήρη εξαγορά της.

Την δεδομένη στιγμή ο Buffett είναι ο νούμερο ένα holder της εταιρείας.

Η επενδυτική φιλοσοφία του Buffett

Συνοψίζοντας, ο Warren Buffett είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές όλων των εποχών.

Φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα παραμένει το ίδιο επιτυχημένος και συνεχίζει να αυξάνει την αξία του portfolio του. 

Ο Buffett από την αρχή της καριέρας του ως επενδυτής, πάντα βασίζεται σε κάποιες σταθερές.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος “Να επενδύεις με γεγονότα και όχι συναισθήματα”, ”Να αγοράζεις μετοχές που κατανοείς” και “Όταν βλέπεις μία καλή ευκαιρία να την αρπάζεις”

Γενικότερα βλέπουμε τον επενδυτή να κινείται συντηρητικά το τελευταίο διάστημα με μικρές αγορές μετοχών για να ενισχύσει τις θέσεις του.

Πιθανώς αυτή η συμπεριφορά του επενδυτή να προμηνύει μια μεγάλη κίνηση από τον ίδιο, γιατί βασικό χαρακτηριστικό του Buffett είναι η υπομονή του.  

*Η επένδυση είναι ρίσκο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυσή σας πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση.
*Αυτό το βίντεο/άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή. Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links της Freedom24 που χωρίς κόστος για εσάς, μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Πηγές: Seekingalpha, Fool, Whalewisdom, Wikipedia, Investopedia

 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας