Αλλαγή καριέρας: 5 σημάδια ότι το χρειάζεστε

Αλλαγή καριέρας: 5 σημάδια ότι το χρειάζεστε

Πως να ξέρεις αν χρειάζεσαι αλλαγή καριέρας

Η σωστή δουλειά για εσάς θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε παθιασμένοι και ενθουσιασμένοι για αυτήν. Εάν δεν αισθάνεστε έτσι για τον τρέχοντα ρόλο σας, ίσως είναι καιρός για μια αλλαγή καριέρας.

Προτού επιδιώξετε μια διαφορετική θέση, αναγνωρίστε τις δεξιότητες και ικανότητες που θα χρειαστείτε και ποιες ευθύνες θα θέλατε να έχετε στον επόμενο ρόλο σας.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να αλλάξετε καριέρα και τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αλλάξετε δουλειά.

Τα σημάδια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε εάν μια αλλαγή καριέρας είναι η σωστή απόφαση για εσάς.

Αξιολογήστε προσεκτικά πώς αισθάνεστε όταν παρευρίσκεστε στο εργασιακό σας περιβάλλον και εάν έχετε κίνητρα και πάθος για να δουλεύετε εκεί.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα εάν είστε έτοιμοι να αλλάξετε καριέρα.

Συχνά, σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είναι καιρός να αλλάξετε καριέρα, είναι τα εξής:

1. Κουράζεστε με πολλές ώρες εργασίας

Υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας που απαιτούν να δουλεύετε ώρες ή μέρες εκτός του παραδοσιακού προγράμματος εργασίας.

Εάν σας αρέσει η δουλεία που κάνετε, τότε δεν θα έχετε θέμα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Όμως, αν ισχύει το αντίθετο, τα ωράρια αυτά θα σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι και καταπονημένοι.

Μια νέα δουλειά θα μπορούσε να είναι μια πιο υγιής επιλογή για εσάς.

2. Επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθησή σας

Είναι σημαντικό να έχετε διευθυντές ή προϊστάμενους που σας κάνουν να αισθάνεστε σίγουροι και εκτιμημένοι για τη δουλειά σας.

Εάν τα σχόλια που λαμβάνετε επηρεάζουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή σας, υπάρχουν άλλες θέσεις με πιο υποστηρικτικούς συναδέλφους και προϊστάμενους.

3. Θέλετε να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο

Εάν βλέπετε άλλες σταδιοδρομίες με αρμοδιότητες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο από τα καθήκοντα στον τρέχοντα ρόλο σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ερευνήσετε διεξοδικά αυτές τις θέσεις για να μάθετε εάν είναι πιο κατάλληλες για εσάς.

4. Δεν είστε παθιασμένοι με την δουλειά σας

Εφόσον αφιερώνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας δουλεύοντας, είναι σημαντικό να έχετε μια δουλειά με αρμοδιότητες που σας αρέσουν και αισθάνεστε παθιασμένοι με αυτές.

Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση για τις επαγγελματικές σας επιλογές και να δουλεύτε με όρεξη.

5. Δεν αισθάνεστε δημιουργικοί

Συνήθως, όταν οι αρμοδιότητές σας απαιτούν από εσάς, κάθε φορά και διαφορετική διαχείριση, τότε σας κάνουν να νιώθετε δημιουργηκοί.

Εάν είστε δημιουργικός άνθρωπος και θέλετε να λύνετε πιο περίπλοκα προβλήματα, τότε αναζητήστε ρόλους με ευθύνες που αντικατοπτρίζουν σε αυτό.

Αλλαγή καριέρας: Τι να λάβετε υπόψη πριν το κάνετε

Προτού αποφασίσετε εάν μια αλλαγή καριέρας είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, σκεφτείτε προσεκτικά το υπόβαθρο, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητές σας, για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή.

Πιο αναλυτικά, πρέπει να λάβετε υπόψιν:

1. Το σύνολο των δεξιοτήτων σας

Πριν αποχωρήσετε από τον τρέχοντα ρόλο σας, ερευνήστε άλλους ρόλους που θα θέλατε να ακολουθήσετε.

Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι έχετε το σύνολο δεξιοτήτων που απαιτούνται για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην νέα δουλειά σας.

Εάν χρειάζεστε πιο προηγμένη εκπαίδευση, μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα για να κερδίσετε πιστοποιήσεις όσο παραμένετε στον τρέχοντα ρόλο σας έως ότου αποκτήσετε ένα αρκετά ισχυρό σύνολο δεξιοτήτων για να κάνετε την αλλαγή που επιθυμείτε.

2. Τις πιθανές ευθύνες και απαιτήσεις της νέας θέσης

Αξιολογήστε τις ευθύνες του τρέχοντος ρόλου σας για να αποφασίσετε ποιες προτιμάτε στην επόμενη δουλειά σας.

Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε ποια στοιχεία σας κάνουν να θέλετε να αφήσετε την τρέχουσα θέση σας, όπως η εταιρική κουλτούρα ή οι επαγγελματικές ευθύνες.

Αν θέλετε να έχετε τις ίδιες επαγγελματικές ευθύνες, αλλά διαφορετική εταιρική κουλτούρα, έχετέ το υπόψη σας, καθώς κάνετε interviews με πιθανές εταιρείες και μαθαίνετε περισσότερα για το περιβάλλον εργασίας τους.

3. Τις πιθανές απολαβές σας

Καθώς προετοιμάζεστε για μια νέα θέση, καθορίστε εάν είστε αρκετά σταθεροί οικονομικά για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή.

Για παράδειγμα, η νέα δουλειά που σας ενδιαφέρει μπορεί να πληρώνει λιγότερο από την τρέχουσα.

Αξιολογήστε προσεκτικά τα οικονομικά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υποβάλλεστε σε σημαντική μείωση μισθού που θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τα οικονομικά σας.

4. Online και offline εργαλεία εύρεσης καριέρας

Χρησιμοποιήστε εργαλεία εύρεσης καριέρας για να εντοπίσετε εύκολα και γρήγορα θέσεις εργασίας που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Μπορείτε να συνεργαστείτε με μια εταιρεία προσλήψεων ή ένα σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, για να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.