Πως το δολάριο οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε κρίση

Πως το δολάριο οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε κρίση

δολάριο

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε επίπεδο καμπής με την ύφεση να αποτελεί πλέον το σενάριο στο οποίο ποντάρουν οι επενδυτές.

Αν και ακόμα είναι αρκετά νωρίς κατά την άποψή μας για να επιβεβαιώσουμε μια τέτοια εξέλιξη, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως μόνο η άνοδος του δολαρίου προκαλεί σοκ σε οικονομίες και χρηματιστήρια.

Σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, καμία χώρα δε θέλει να έχει ένα αδύναμο νόμισμα καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιεί συνεχώς περισσότερο εγχώριο νόμισμα για να εισάγει την ίδια ποσότητα εμπορευμάτων.

δολάριο

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να ανακόψουν την πτωτική πορεία των νομισμάτων τους. Φυσικά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα.

Τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα. Η διαδικασία αυτή γίνεται και άμεσα στη spot αγορά αλλά και έμμεσα με την πώληση αμερικανικών ομολόγων για πρόσβαση σε δολάριο.

Η ενέργεια αυτή ανατροφοδοτεί νέα άνοδο του δολαρίου, νέα κρίση των αδύναμων νομισμάτων και νέα άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Αυτό ακριβώς το τελευταίο, στέλνει «λάθος» μήνυμα στη Fed ότι πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια και να «σφίξει» κι άλλο τη νομισματική πολιτική, προκαλώντας νέα άνοδο στο δολάριο.

Το κύκλωμα αυτό ανατροφοδοτείται συνεχώς οδηγώντας σε μια προβληματική εικόνα σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία είναι ταχέως επιδεινούμενη και μπορεί να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία η οποία φαινομενικά, αν δεν υπήρχε αυτή η πίεση, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένα συμβάν που αποκλιμακώνει απότομα την πίεση από το δολάριο. Ας ελπίσουμε ότι το συμβάν αυτό δεν θα είναι συστημικό.

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία.

Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας