Η επιτυχημένη παρουσίαση δεν είναι το δυνατό χαρτί οποιουδήποτε, αλλά είναι μία πολύτιμη δεξιότητα, ανεξάρτητα από τη δουλειά σου.
Αν θέλεις να ακουστεί η φωνή σου, θα χρειαστεί να αποκτήσεις τη δεξιότητα της μετάδοσης των σκέψεων και απόψεών σου με απλό και ευγενικό τρόπο.
Ναι μεν η εκφώνηση ενός λόγου μπορεί να φανεί αποθαρρυντική, αλλά πολλοί κλάδοι απαιτούν να μάθεις πως θα γίνεις ένας καλός παρουσιαστής.
Ευτυχώς, μπορείς να εφαρμόζεις πάντα καινούριες στρατηγικές, για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και να παραδώσεις μία ελκυστική και επιτυχημένη παρουσίαση.
Ποιες δυσκολίες μας εμποδίζουν για μια επιτυχημένη παρουσίαση;
Αν είσαι έμπειρος ή αρχάριος, πάντα υπάρχει χώρος για να βελτιώσεις τις δεξιότητες παρουσίασής σου.
Ένα κλειδί, για να προετοιμάσεις μία παρουσίαση, είναι να καθορίζεις για ποιο πράγμα ανησυχείς περισσότερο και να εκφράσεις τους φόβους σου.
Οι πιο συνηθισμένες από τις ανησυχίες στο σχολείο ή στις παρουσιάσεις μέσα στην εταιρεία είναι:
1. Φόβος δημόσιας ομιλίας
Πολλές φορές, νιώθουμε άβολα να πούμε μία υπέροχη ιδέα, που έχουμε μπροστά στους ανθρώπους.
Δεν λάμπουν όλοι μπροστά στο κοινό. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λογικά καλοί για να παρουσιάσουν, αλλά βιώνουν συμπτώματα στο σώμα τους, όπως ζαλάδα ή ναυτία, καθώς το μυαλό εκκρίνει αδρεναλίνη, για να διαχειριστεί αυτή την αγχώδη κατάσταση.
Όσο πιο πολύ εκφωνείς δημόσιο λόγο, τόσο το λιγότερο θα βιώνεις τα συμπτώματα στο σώμα σου και τόσο περισσότερο άνετα θα προχωρείς παρά την όποια φυσική δυσφορία.
2. Φόβος να βαρεθεί το κοινό
Όλοι θέλουμε να γίνουμε αρεστοί και αυτή η ανάγκη για επιβεβαίωση, μας κάνει ανήσυχους ως προς το γεγονός πως οι άνθρωποι δεν θα ενδιαφερθούν για το τι έχουμε να πούμε.
Αλλά αν ενδιαφέρεσαι για το θέμα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες και ευκαιρίες να ενδιαφερθούν και οι άλλοι επίσης.
3. Ανασφάλεια για το περιεχόμενο της παρουσίασης και τις διαφάνειες
Το να παραγεμίζεις τις παρουσιάσεις στο PowerPoint, είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να χάσεις την προσοχή του κοινού, καθώς η συντομία ίσως δεν εξυπηρετεί στο να εκφράσεις σημαντικές πληροφορίες.
Παρακολούθησε παρουσιάσεις και σημείωσε αυτές που βρίσκεις πιο αποτελεσματικές, για να βρεις μία καλή ισορροπία ανάμεσα στο τι θα γράψεις στις παρουσιάσεις και το τι θα πεις.
4. Δυσφορία που ενσωματώνει μη λεκτική επικοινωνία
Το να παραμείνεις ακίνητος, δεν θα απασχολήσει το κοινό σου και το να κινείσαι γύρω από αυτό σταθερά, θα τους αποσπάσει.
Το να εκτελέσεις μία αποτελεσματική παρουσίαση, σημαίνει πώς θα χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα του σώματός σου (π.χ. χειρονομίες), για να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον.
Παρουσιάζοντας και παρακολουθώντας περισσότερες παρουσιάσεις, θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι αυτά τα ζητήματα.
Ας δούμε τώρα 8 tips που μας προετοιμάζουν κατάλληλα για μια επιτυχημένη παρουσίαση.
Ποια η προετοιμασία πίσω από μια επιτυχημένη παρουσίαση;
1. Αφηγήσου ιστορίες
Κοινοποιώντας ένα γεγονός από τη ζωή σου ή ένα άλλο ανέκδοτο αυξάνει τη σχετικότητά σου.
Αυτό κάνει το κοινό να αισθάνεται περισσότερο άνετο και συνδεδεμένο μαζί σου. Αυτό, με τη σειρά του, θα σε κάνει πιο άνετο στην παρουσίαση.
Η Τζιλ Χικς το έκανε αυτό αρκετά καλά, όταν μοιράστηκε μία δυνατή και τρομακτική ιστορία στην ομιλία της «Εγώ επέζησα από μία τρομοκρατική επίθεση». Κατά τη διάρκεια της φρικτής ιστορίας των εκρήξεων, της παραμόρφωσης και της ανάρρωσης, η Χικς υπογραμμίζει τη σημασία της συμπόνοιας, της άνευ όρων αγάπης και της βοήθειας αυτών, που το έχουν ανάγκη.
2. Χαμογέλασε και κάνε οπτική επαφή με το κοινό
Διατηρώντας οπτική επαφή, δημιουργεί μία σύνδεση μεταξύ εσού και του κοινού και βοηθά τον χώρο να αισθανθεί πιο οικείο.
Αυτό βοηθά το κοινό σου να προσέχει εσένα και το τι λες.
3. Εξασκήσου στην παρουσίαση σου πάνω στη σκηνή
Χρησιμοποιώντας τις λέξεις είναι μόνο η μισή μάχη, όσον αφορά την καλή επαφή: Η γλώσσα του σώματος είναι επίσης καθοριστική.
Απόφυγε να σταυρώνεις τα χέρια σου ή το περπάτημα, εφόσον αυτές οι χειρονομίες σε καθιστούν απρόσιτο ή βαρετό.
Το πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου είναι εξίσου σημαντικό όσο το πώς οι διαφάνειες της παρουσίασής σου εμφανίζονται.
Η ομιλία της Amy Cuddy «Η γλώσσα του σώματός σου μπορεί να διαμορφώσει το ποιος είσαι» υπογραμμίζει τη σημασία του να δίνεις προσοχή στην παρουσία πάνω στη σκηνή.
Αυτή προσφέρει την πόζα της «Γυναίκας Θαύμα» ως ένα τρόπο για να μειώσεις το άγχος κατά τη διάρκεια της δημόσιας ομιλίας.
4. Ξεκίνα δυνατά
Όπως διαβάζεις ένα βιβλίο, παρακολουθείς μία ταινία ή γράφεις ένα δοκίμιο, η αρχή απεικονίζει την στόχευση του κοινού. Ξεκίνα την παρουσίασή σου με μία σταθερή νότα.
Αξιοποιώντας τα οφέλη του χιούμορ αυξάνει την ευκαιρία η παρουσίασή σου να γίνει ευπρόσδεκτη.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ξεκινήσεις δυνατά:
- Χρησιμοποίησε μία αναφορά από ένα πρόσωπο επιρροής. Αυτό παρέχει θεματικό πλαίσιο, παραθέτοντας το θέμα με έναν πολιτισμένο τρόπο.
- Ρώτησε μία ρητορική ερώτηση. Αυτό ενθαρρύνει τους ακροατές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίασή σου, όσο σκέφτονται την απάντηση.
- Ξεκίνα με ένα ανέκδοτο. Οι σύντομες ιστορίες προσθέτουν περιεχόμενο στην παρουσίασή σου και βοηθούν το κοινό να ξέρει περισσότερα για σένα, κάνοντας διαδοχικά αυτούς να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στο τι έχεις να πεις.
- Προσκάλεσε το κοινό σου. Άρχισε την παρουσίασή σου προτείνοντας αυτούς να συμμετέχουν στη λύση ενός παζλ ή στην ανακάλυψη ενός ταξιδιού. Αν νιώσουν ενεργά εμπλεκόμενοι στην ομιλία, είναι πιο πιθανόν να δώσουν προσοχή και να διατηρήσουν τις πληροφορίες.
5. Δείξε το πάθος σου
Άσε το πάθος σου για ένα θέμα να λάμψει. Οι καλύτερες παρουσιάσεις έχουν ένα ομιλητή, που είναι πραγματικά εντυπωσιασμένος για αυτό το θέμα.
Στην εκπομπή «Θάρρος: Η δύναμη του πάθους και της επιμονής». Η Άντζελα Λι Ντουκγουόρθ συζητά τη σημασία του πάθους στην αναζήτηση και στην εκτέλεση.
Αυτή με ενθουσιασμό πραγματοποιεί την παρουσίασή της για να δείξει – όχι μόνο να πει- στο κοινό πώς αυτό βοηθά να ερεθίσει το ενδιαφέρον.
6. Σχεδίασε την εκτέλεσή σου
Αυτό το βήμα περιλαμβάνει το πως εσύ μεταδίδεις τις πληροφορίες.
Ποιο είναι κατάλληλο για τo σκηνικό – προετοιμάζοντας μία παρουσίαση στο PowerPoint, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο, εκτελώντας την παρουσίαση μέσω της εφαρμογής Zoom;
Θα πρέπει να θυμάσαι τις σημειώσεις σου ή να σχεδιάσεις μία δραστηριότητα για να τους συμπληρώνεις;
Οι καλύτερες ομιλίες στο TED συνήθως μένουν στη μνήμη, αλλά δεν υπάρχει τίποτα λάθος, με το να φέρνεις κάρτες σημειώσεων ως ένα δίχτυ ασφαλείας.
Και αν η τεχνολογία σου αποτυγχάνει εντελώς, θα πρέπει να βασιστείς στη φυσική σου γοητεία και τη γνώση, για να κρατήσεις την προσοχή του κοινού σου. Προετοίμασε εφεδρικό υλικό για τις χειρότερες περιπτώσεις.
O Tim Urban, που ονομάζει ο ίδιος τον εαυτό του αναβλητικό, συζητά πώς η προετοιμασία μας βοηθά να αισθανθούμε πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε δύσκολα καθήκοντα στην εκπομπή «Μέσα στο μυαλό ενός δεξιοτέχνη αναβλητικού».
Εμείς συχνά αποφεύγουμε να προετοιμαστούμε για υποχρεώσεις που μας φοβίζουν πιο πολύ, όπως είναι μία παρουσίαση, εξαιτίας των νεύρων και της ανησυχίας. Η προετοιμασία αφαιρεί τα περισσότερα από αυτά που δεν γνωρίζουμε και μας κατακλύζουν.
7. Προπονήσου
Όπως λέει η φράση, η προπόνηση σε κάνει τέλειο. Προπονήσου να εκφωνείς τον λόγο σου μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, τον σύντροφό σου ή έναν φίλο.
Πάρε οποιαδήποτε ανατροφοδότηση που σου δίνουν αυτοί και μην αισθάνεσαι αποθαρρυμένος, αν αυτό είναι καθοριστικό ή διαφορετικό από αυτό που προσδοκούσες.
Η ανατροφοδότηση μας βοηθά να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Αλλά να θυμάσαι, δεν μπορείς να ευχαριστείς όλους και αυτό είναι καλό.
8. Πάρε βαθιές ανάσες
Είναι καλύτερο να πηγαίνεις αργά και να παίρνεις χρόνο για να μεταδώσεις το οτιδήποτε, αντί να βιάζεσαι και να αφήσεις το κοινό σου πιο μπερδεμένο.
Πώς να επικοινωνήσεις με το κοινό, όταν παρουσιάζεις;
Οι καλύτεροι αρχηγοί είναι συχνά μερικοί από τους καλύτερους παρουσιαστές, αφού αριστεύουν στην επικοινωνία και στο να φέρνουν μαζί ιδέες και ανθρώπους.
Κάθε κοινό είναι διαφορετικό. Αλλά, ως έναν γενικότερο κανόνα, θα είσαι ικανός να συνδεθείς με αυτούς, αν αναζητήσεις το θέμα σου ώστε να είσαι γνώστης και άνετος.
Εξασκώντας τις δεξιότητες παρουσίασής σου και ενθυμούμενος πως κάθε ευκαιρία είναι μία δυνατότητα να βελτιωθείς, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις έναν θετικό τρόπο σκέψης.
Μην ξεχνάς να ζητάς για βοήθεια. Μπορείς να απευθυνθείς σε έναν συνάδελφό ή μέλος της οικογένειάς σου.
Αυτοί, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές παρουσιάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο και όντας έμπειροι, μπορούν να σου κάνουν υποδείξεις ή να κοιτούν τις διαφάνειες σου.
Ξέροντας πώς να δίνεις μία καλή παρουσίαση αισθάνεσαι περισσότερη αυτοπεποίθηση – αλλά η εξάσκηση πραγματικά βελτιώνει τις δεξιότητές σου.
Πηγή: BetterUp