Αναμφισβήτητα, το νέο ξεκίνημα μιας ενημερωτικής στήλης για τον κόσμο των επιχειρήσεων θα άρμοζε να συνοδευθεί με την ανάλυση μιας θετικής είδησης, όμως οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν και η ανάλυση της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στη Μέκκα της τεχνολογίας θα αποτελέσει το καλωσόρισμά μας.
Η βασική τράπεζα του νεοφυούς οικοσυστήματος της Αμερικής την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πτώχευση, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με κυρίαρχο το αίσθημα της αβεβαιότητας κυρίως για το ντόμινο των εξελίξεων, αλλά και την εύλογη δημιουργία συσχετίσεων με την κρίση του 2008, πυροδοτώντας τις προβλέψεις για το επίπεδο που μπορεί να αγγίξει αυτή η νέα κρίση.
Η SVB και το χρονικό των σημείων-κλειδί στην πορεία της προς την κατάρρευση
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα από τους λόγους που οδήγησαν της SVB στην πτώχευση. Η SVB από την ίδρυσή της αποτελούσε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των startups της Αμερικής και όχι μόνο, καθώς και όλων των επενδυτικών-επιχειρηματικών σχημάτων που επένδυαν σε καινοτόμες τεχνολογίες, χρηματοδοτώντας τη βιομηχανία των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ο προσανατολισμός και η άρρηκτη σχέση της με το νεοφυές οικοσύστημα είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σχεδιασμένα για startups, που αποτελούσαν το συντριπτικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου της, ενώ παράλληλα ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι αποφάσεις της SVB ακολουθούσαν τις τάσεις και τις ταχύτητες του ίδιου του συστήματος που συντηρούσε.
Και όσο η αγορά και οι εξελίξεις στην καινοτομία και την τεχνολογία έτρεχαν, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ανάγκη για σίγουρες επενδύσεις και σταθερές εισροές για τα κεφάλαια της τράπεζας, για να μπορέσει να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα απέναντι στους απαιτητικούς και ταχύτατα αναπτυσσόμενους πελάτες της και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.
Η ίδια η τράπεζα, λοιπόν, έπεσε θύμα της ‘κατάρας’ της διαχείρισης μεγάλης ρευστότητας, σε συνδυασμό με την αδυναμία της να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις πληροφορίες που δεχόταν από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, λόγω της φρενίτιδας των ρυθμών στο χώρο που κινούταν.
Το σημείο μηδέν και η αντίστροφη μέτρηση
Η κρίσιμη αλλά και ταυτόχρονα απόλυτα λογική διοικητική απόφαση της SVB να τοποθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των ιδίων κεφαλαίων της σε μακροχρόνια κρατικά ομόλογα, με σκοπό να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των επενδύσεών της και της λειτουργίας της, αποτέλεσε ουσιαστικά και την αρχή του τέλους.
Μόλις η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων, η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει για τον τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της αύξησης συνεχώς απασχολούσε την αγορά και τους αναλυτές της με περίεργες διοικητικές κινήσεις και αποφάσεις, που μόνο αρνητικά μηνύματα έδιναν στους καταθέτες της αλλά και τους μετόχους.
Ειδικά, τις τελευταίες εβδομάδες οι διοικούντες της SVB έδωσαν ουκ ολίγες αφορμές ανησυχίας για την πορεία της, πρώτα με την ανακοίνωση του ίδιου του CEO της τράπεζας, για πρόβλεψη ελλείματος στο επόμενο τρίμηνο ενώ πριν είχε προβεί σε sell off (πούλησε το μερίδιο των μετοχών του) συνολικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τις φήμες που θέλουν την τράπεζα να οδεύει στην πτώχευση.
Η τράπεζα από την πλευρά της για να ανασκευάσει τις εντυπώσεις και να αναστρέψει το κλίμα γύρω της, προέβη σε μια απέλπιδα προσπάθεια χρηματοδότησης μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις ζημίες της, όμως το μήνυμα είχε περάσει ήδη στην αγορά και οι σύμβουλοι των startups και των venture capitals είχαν προειδοποιήσει τους πελάτες τους.
Επομένως, φτάνουμε στο σημείο που η SVB ήρθε αντιμέτωπη με την βασική και αρχαιότερη τραπεζική απειλή, τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Το λεγόμενο bankrun, πηγάζει από τη φοβία των καταθετών για τα χρήματά τους με συνέπεια την απομάκρυνσή τους από τα ταμεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο αναγκάστηκε να δηλώσει πτώχευση.
Ντόμινο εξελίξεων, επιπτώσεων & προβλέψεων για την επόμενη μέρα
Η είδηση της πτώχευσης συνοδεύτηκε από τις διάφορες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις σχετικά με το κύμα των εξελίξεων που θα επιφέρει η κατάρρευση της SVB με τα σενάρια για ντόμινο να επιβεβαιώνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να υπάρχει συσχετισμός με την ίδια την SVB.
Την SVB στην κατάρρευση διαδέχτηκαν η Signature Bank, αμερικανική περιφερειακή μη συστημική τράπεζα, η οποία είχε άμεση σύνδεση με την SVB και το νεοφυές οικοσύστημα, επιβεβαιώνοντας το σενάριο για ντόμινο εξελίξεων που αργά η γρήγορα θα οδηγούσε σε αυτή. Ταυτόχρονα, όμως, στην Ευρώπη, ένας τραπεζικός γίγαντας, η Credit Suisse, μπήκε σε μπελάδες, όχι γιατί συνδεόταν με την SVB, αλλά γιατί το παράδειγμα της άρχισε να φοβίζει τους επενδυτές, καταθέτες και μετόχους σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, τα χρόνια και ανίατα προβλήματα του ελβετικού κολοσσού αναδύθηκαν σε μια νύχτα, καθώς πάντα σε μια διεθνή κρίση, οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες και αχαρτογράφητες, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να προβλέψεις με ακρίβεια το μέγεθος, αλλά να εκτιμήσεις τις γενικότερες και πιο άμεσα συνδεδεμένες με την ιδιαιτερότητα της κρίσης απώλειες.
Σε αυτή τη γενικότητα συγκαταλέγεται και το παγκόσμιο νεοφυές και τεχνολογικό οικοσύστημα, στο οποίο επικρατεί πανικός και αμφιβολία για την επόμενη μέρα, αλλά και σκεπτικισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσουν συνειδητά και στρατηγικά για τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις τους.
Αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη επίπτωση από εδώ και πέρα θα την υποστεί ο τεχνολογικός κλάδος, από πολλές απόψεις, καθώς μια τέτοια συνθήκη επισύρει αλυσιδωτές συνέπειες. Συγκεκριμένα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να πέσει η σκόνη που σήκωσε η SVB, είναι λογικό οι ρυθμοί ανάπτυξης των επιχειρήσεων να πέσουν κατακόρυφα, αν δεν σταματήσουν εντελώς, λόγω και των χρηματοδοτήσεων που δεν θα λάβουν.
Εντούτοις, θέλοντας να κλείσουμε το πρώτο μας άρθρο για την νέα επιχειρηματική στήλη θετικά, θέλω να υπερθεματίσω τις ευκαιρίες καθώς και τις καινοτομίες τις οποίες γεννά μια κρίση, ειδικά όταν μιλάμε για κρίση σε τομείς που είναι συνυφασμένοι με την τεχνολογία και το εταιρικό τους dna είναι δομημένο να καινοτομεί κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Επομένως, οι επιπτώσεις και οι εξελίξεις στο τέλος της ημέρας μπορούν να χαρακτηριστούν με θετικό πρόσημο.