Μετοχές: Γιατί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να “νικήσουμε” τον πληθωρισμό;

Μετοχές: Γιατί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να “νικήσουμε” τον πληθωρισμό;

Xspot μετοχές vs πληθωρισμός

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth

Η τρέχουσα εβδομάδα κύλησε ιδιαίτερα ομαλά εν αναμονή της αργίας για το Πάσχα και αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μια ξεχωριστή ανάλυση με τα πιο ενδιαφέροντα μακροοικονομικά και επενδυτικά θέματα της εβδομάδας.

Τράπεζες: Δυσκολεύουν διαρκώς τα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών

Η άνοδος των επιτοκίων του δολαρίου έχει προκαλέσει μείωση της ρευστότητας και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Fed η οποία μειώνει τη ρευστότητα, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες σταματούν κυριολεκτικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων αφού τα δανειοδοτικά τους κριτήρια γίνονται αυστηρότερα και η ρευστότητα περιορίζεται σημαντικά.

Αυτή είναι μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας καθώς θα πλησιάζει η επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 3 Μαΐου.

Πληθωρισμός: Σταθερή αποκλιμάκωση εν αναμονή και της νέας ανακοίνωσης

Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού για το Μάρτιο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν και νέα μείωση του πληθωρισμού, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στο τέλος του έτους ο δείκτης PCE, ο οποίος αποτελεί και το δείκτη που παρακολουθεί η Fed, αναμένεται ότι θα βρίσκεται στο 3,9%, δηλαδή ακόμα πιο κοντά στο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: Bloomberg

Στο ακόλουθο heatmap της J.P. Morgan, είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντική μείωση του πληθωρισμού σε όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο καλάθι μέτρησή του.

Γίνεται εμφανές ότι η μοναδική κόκκινη περιοχή είναι αυτή των ενοικίων και της στέγασης γενικότερα, όπου όμως αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Επενδυτική εμπιστοσύνη και μελλοντική απόδοση του S&P 500

Το παρακάτω γράφημα της J.P. Morgan αποτελεί ένα από τα πλέον καλύτερα στην απεικόνιση της πορείας των αγορών και των συναισθημάτων των επενδυτών.

Όταν το επενδυτικό συναίσθημα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, είναι η περίοδος που οι επενδυτές βομβαρδίζονται από αρνητικές ειδήσεις και δεν προγραμματίζουν να επενδύσουν.

Αποτελεί όμως την καλύτερη περίοδο για επενδυτικές τοποθετήσεις καθώς το γράφημα είναι ξεκάθαρο. Οι καλύτερες αποδόσεις σημειώνονται όταν οι επενδυτές βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό από το παραπάνω γράφημα, ότι ακόμα και αν ένας επενδυτής τοποθετηθεί σε μια συγκυρία μεγάλης ευφορίας, θα καταγράψει θετικές αποδόσεις. Μικρότερες μεν, αλλά θετικές στην πλειοψηφία τους.

Πως να νικησετε τον Πληθωρισμό Επενδύοντας

Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, ένας επενδυτής/καταθέτης πρέπει να λάβει γρήγορα αποφάσεις καθώς τα χρήματά του χάνουν αξία με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Μια από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών/καταθετών είναι το που να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και πολλές φορές οδηγούνται σε λάθος επενδυτικές αποφάσεις, καταλήγοντας να τοποθετούν χρήματα σε επενδυτικές επιλογές που αντίθετα με το τι πιστεύουν, δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία των κεφαλαίων από τον πληθωρισμό.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές αποτελούν την ελκυστικότερη επιλογή ακόμα και σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού είναι γιατί τα κέρδη των εταιριών έχουν υψηλή θετική συσχέτιση με τον πληθωρισμό, καθώς οι μεγάλες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τις τιμές όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Το παρακάτω γράφημα της Strategas, είναι ενδεικτικό καθώς ακόμα και στη δεκαετία του 1970 με τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, οι μετοχές σημείωσαν υψηλότατες αποδόσεις.

Long term treasuries Vs Nasdaq

Ο Nasdaq εξακολουθεί να διατηρείται σε ανοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα. Την ίδια ώρα όμως, τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν εντός του μεγάλου εύρους διακύμανσης των τελευταίων μηνών και κάτω από σημαντική αντίσταση.

Η αγορά αμερικανικών ομολόγων κατέγραψε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών και είναι απόλυτα λογικό οι επενδυτές να διαβλέπουν μια σημαντική ευκαιρία, ιδιαίτερα καθώς η Fed πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων και ο πληθωρισμός κινείται πτωτικά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, η ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων αναμένεται να βελτιωθεί και αυτό θα είναι θετικό για την αγορά ομολόγων.

Εκτιμούμε ότι αν ο Nasdaq καταφέρει να διατηρηθεί στη μεσοπρόθεσμη τάση του, τα κρατικά ομόλογα 20 ετών, σύντομα θα προχωρήσουν σε μια σημαντική διάσπαση της αντίστασης και θα κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας