Αγορές: Μεγάλα κέρδη ακολουθούν μετά την κορύφωση του Πληθωρισμού

Αγορές: Μεγάλα κέρδη ακολουθούν μετά την κορύφωση του Πληθωρισμού

Εικόνες Άρθρων και Βιβλίων (33)

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές βρίσκονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας καθώς προσπαθούν να εκμαιεύσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Καθώς τον Απρίλιο δεν υπάρχει συνεδρίαση για την αμερικανική κεντρική τράπεζα, οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τι θα ακολουθήσει, κυρίως από τις δηλώσεις στελεχών της Fed, οι οποίες ωστόσο είναι πλήρως αντιφατικές μεταξύ τους.

Οι αγορές ομολόγων, αν και στις τελευταίες συνεδριάσεις υπήρξε μια άνοδος στις αποδόσεις, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα για χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Ακόμα και το γεγονός ότι πλέον αναμένουμε και νέα άνοδο των επιτοκίων, δε δείχνει να αποτελεί ικανή συνθήκη για την αλλαγή των προσδοκιών αργότερα εντός του 2023. Και οι προσδοκίες αυτές είναι ότι μέσα στο 2023 θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων.

Η έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αλλά και τα σημάδια που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει απροσδόκητα ισχυρή, εξακολουθούν να κρατούν τις τιμές των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα και αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία την οποία οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοήσουν.

Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, όλα δείχνουν ότι μετοχές και ομόλογα θα μπορούσαν να συνεχίσουν προς υψηλότερα επίπεδα όταν υπάρξει η επόμενη συνεδρίαση της Fed και όταν ολοκληρωθούν και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θετικές είναι και οι ενδείξεις από την ιστορικότητα των ομολόγων καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές ομολόγων βρίσκονται σε απόσταση από τα χαμηλά τους και πλέον βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μια ισχυρά θετική εποχικότητα για άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Οικονομία και Αγορές

Τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Αν και αναμένονται πιέσεις και για την οικονομία και για την αγορά εργασίας, πολλοί εκτιμούν ότι οι πιέσεις αυτές θα είναι απόλυτα ελεγχόμενες.

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης η οποία ωστόσο δεν ήρθε και στα επίπεδα αυτά φαίνεται ότι προεξοφλούν και μια πτώση της εταιρικής κερδοφορίας η οποία, αν έρθει, θα αποτελεί και τον «πάτο» σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs.

Από την άλλη, τα hedge funds, επιμένουν ότι οι αγορές είναι λάθος και αυξάνουν διαρκώς τις θέσεις πώλησης στον S&P 500. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι θέσεις πώλησης αποτελούν hedging στην απότομη αύξηση των θέσεων αγοράς σε μετοχές, όμως αυτό είναι μια παρατήρηση την οποία ακούμε κάθε φορά που τα hedge funds είναι λάθος στην αγορά.

Αν λοιπόν το επόμενο χρονικό διάστημα, η οικονομία συνεχίσει να δείχνει ισχυρά σημάδια και αν ο κλάδος τεχνολογίας συνεχίσει να κινείται προς υψηλότερα επίπεδα, αναμένουμε ότι το κλείσιμο πολλών short θέσεων θα πυροδοτούσε ένα ράλι που θα έφερνε τους δείκτες σε πορεία προς τα υψηλά τους.

Οι μετοχές σημειώνουν συνεχώς υψηλά 52 εβδομάδων

Η ίδια η αγορά φαίνεται ότι έχει ισορροπήσει και καθημερινά όλο και περισσότερες μετοχές καταγράφουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Αυτό είναι μια ένδειξη ανοδικής αγοράς καθώς σε πτωτική αγορά οι μετοχές σημειώνουν νέα χαμηλά και όχι νέα υψηλά.

Τι μπορεί να σημαίνει το Inflation Peak στις μετοχές;

Ο πληθωρισμός δείχνει να έχει κορυφώσει και σύμφωνα με το παρελθόν, 12 και 24 μήνες μετά από την κορύφωση του πληθωρισμού, οι μετοχές κινούνται ανοδικά με αποδόσεις που κυμαίνονται από 20% έως και 45%. Ένας επενδυτής που επενδύει μακροπρόθεσμα δε μπορεί να μην αντιληφθεί το μέγεθος της ευκαιρίας.

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας