Απόστολος Αποστολάκης: Ενεργοποιεί νέο fund με κεφάλαια 100 εκατ. το 2024

Απόστολος Αποστολάκης: Ενεργοποιεί νέο fund με κεφάλαια 100 εκατ. το 2024

απόστολος αποστολάκης νέο fund επενδύσεων

Νέα success stories, που θα προστεθούν σε αυτά των Blueground, InstaShop, Plum, Spotawheel, FlexCar, Welcome Pickups, φιλοδοξεί να εκκολάψει το VentureFriends, ένα από τα πιο δυναμικά VCs της εγχώριας σκηνής, με επικεφαλής τον Απόστολο Αποστολάκη.

Για τον σκοπό αυτόν, το επενδυτικό κεφάλαιο, έχοντας συμπληρώσει επτά χρόνια ζωής και έχοντας συστήσει ήδη τρία funds, θα ενεργοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τέταρτο VC, με κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, στις αρχές του 2024.

Το VentureFriends, που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες startups, τόσο εντός, όσο και εκτός ελληνικών συνόρων, ήδη έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα.

Σε διάστημα επτά ετών το επενδυτικό κεφάλαιο -που ανήκει στη γενιά των funds του Equifund- έχει στηρίξει -από κοινού με άλλους επενδυτές- τουλάχιστον 59 ελληνικές και διεθνείς startups με κεφάλαια άνω των 1,1 δισ.ευρώ.

Από τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν, τα 120 εκατ. ευρώ προήλθαν από το ίδιο το VentureFriends και το 1 δισ. από άλλους επενδυτές και φορείς, ενώ οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του fund έχουν συνολικά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το fund έχει συνδράμει χρηματοδοτικά τα πλάνα 134 founders, εκ των οποίων οι 50 είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας

Οι startups τις οποίες στήριξε χρηματοδοτικά το fund απασχολούν 4.039 εργαζομένους, με τους 1.019 να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Περίπου μία στις τρεις (29%) νεοφυείς εταιρείες που υποδέχτηκαν χρηματοδοτήσεις του VentureFriends προέρχονται από τον χώρο των marketplaces, το 19% από τον κλάδο του fintech, το 18% από τον τομέα του proptech, ενώ το 15% προέρχεται από την αγορά του B2C και το 13% από την αγορά του SaaS.

Και το νέο fund, που είναι στα σκαριά και θα αρχίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια από τα τέλη του 2023, θα παραμείνει προσανατολισμένο στους κλάδους που διαχρονικά επιλέγει να στηρίξει χρηματοδοτικά. Δηλαδή, το fintech, τα marketplaces, το B2B και το Software as a Service (SaaS).

Success stories

Το VentureFriends ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή το 2015 από την Αθήνα, από τον serial entrepreneur Απόστολο Αποστολάκη και τον expert των startups Γιώργο Δημόπουλο, πέριξ των οποίων στοιχήθηκαν family offices, αλλά και πρώην ιδρυτές νεοφυών εταιρειών, ενώ στήριξη έχουν παράσχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το fund, που έχει πλέον αποκτήσει παρουσία σε Λονδίνο και Βαρσοβία, έχει μέχρι σήμερα στηρίξει, από τα πρώτα τους βήματα, επιτυχημένες startups, Blueground και InstaShop, η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero.

Εκτός από την Blueground και την InstaShop, έχει χρηματοδοτήσει ελληνικές εταιρείες, όπως οι Douleutaras, Plum, Spotawheel, FlexCar, ενώ εκτός συνόρων έχει βάλει κεφάλαια, μεταξύ άλλων, στις Belvo στη Λατινική Αμερική και Huspy στη Μέση Ανατολή.

Στα τέλη του 2021 το VentureFriends ανακοίνωσε το VentureFriends ΙΙΙ με 100 εκατ. ευρώ, τo 3ο του fund, συνεχίζοντας να επενδύει σε φιλόδοξες εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμιες βλέψεις σε στάδιο Seed & Series A.

Το VentureFriends ΙΙΙ επενδύει κυρίως σε εταιρείες εκτός Ευρώπης, ενώ τα δύο πρώτα funds είχαν κύρια επενδυτική δραστηριότητα σε ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πηγή: Powergame.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει