Αγορές: Εταιρικά κέρδη, κατανάλωση και πληθωρισμός στηρίζουν αγορές και οικονομία

Αγορές: Εταιρικά κέρδη, κατανάλωση και πληθωρισμός στηρίζουν αγορές και οικονομία

new york xspot wealth

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, καθώς στα θετικά στοιχεία προστίθενται και τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο.

Το 85% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, ενώ σε επίπεδο μεταβολής των κερδών, είχαμε πτώση 2,2% για το πρώτο τρίμηνο, η οποία ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις για πτώση 6,7%.

Με την απασχόληση να παραμένει ισχυρή, οι πιθανότητες για soft landing ή και αποφυγή μιας ύφεσης, παραμένουν υψηλές.

Σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, η Fed θα έπρεπε να είχε σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων πριν από δυο συνεδριάσεις όταν το βασικό επιτόκιο ήταν στο 4,75%.

Ωστόσο η αμερικανική κεντρική τράπεζα προτίμησε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες περιφερειακές τράπεζες απειλούνται με κατάρρευση, ενώ η πιστωτική επέκταση είναι η χειρότερη από το 2008.

Πηγή: Bloomberg

Η πτώση του Πληθωρισμού

Όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός για το Μάρτιο, σημείωσε έκπληξη καθώς βρέθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε στο 4,9% με τις εκτιμήσεις να βρίσκονται στο 5,0%.

Και όλα δείχνουν ότι η πτώση θα έχει και συνέχεια. Ήδη, η ταχύτητα με την οποία το χρήμα κυκλοφορεί στην οικονομία έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Αν λοιπόν η υπερβάλλουσα ρευστότητα οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, τότε σε λίγους μήνες ο πληθωρισμός θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα που είναι ανεκτά από τη Fed.

Πηγή: Bloomberg

Είναι λογικό ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και εκπλήξεις και αυτός είναι ο λόγος που η Fed, προτιμά να βρεθεί εκ νέου πίσω από την καμπύλη παρά να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντιδρά σε κάθε ένδειξη των μακροοικονομικών δεικτών.

Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και όλα δείχνουν ότι η άνοδος της ανεργίας θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια ύφεση θα είναι ήπια και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Οι επόμενες κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων

Δεδομένου ότι όλες οι ενέργειες της Fed χρειάζονται χρόνο για να επιδράσουν στην πραγματική οικονομία, φαίνεται ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων κλείνει με την πρόσφατη άνοδο.

Εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε peak rates, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα ξεκινήσουν να κινούνται σταθερά πτωτικά. Ήδη, τα επιτόκια σε πολλά σημεία της καμπύλης, βρίσκονται χαμηλότερα από τα υψηλά τους.

Αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για τους επενδυτές να μειώσουν σημαντικά τη ρευστότητα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και να επιλέξουν τοποθετήσεις σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία στη σύνθεσή τους έχουν αμερικανικά ομόλογα.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος για τις επόμενες κινήσεις των ομολόγων είναι και η σταθερή αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας. Ο δείκτης μεταβλητότητας ομολόγων MOVE, βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα εδώ και μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ισχυρή αστάθεια στην αγορά ομολόγων.

Μια αποφασιστική κίνηση κάτω από το 100, θα αποτελέσει την αρχή μιας σταθερά ανοδικής κίνησης για την αγορά ομολόγων με τα 20ετή να αναμένεται να καταγράψουν αποδόσεις που θα θυμίζουν μετοχές.

Πηγή: Bloomberg

Οι επόμενες κινήσεις από τη FED

Όπως έγινε σαφές από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα οδηγηθεί σε μια πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», δεδομένου όπως και ο ίδιος ο Powell παραδέχθηκε, υπάρχει ένα σημαντικό lag, μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και της οικονομίας.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα περνά στη φάση της αποτίμησης και της στενής παρακολούθησης της πορείας της αμερικανικής οικονομίας με το βασικό στόχο να είναι, αν υπάρξει ύφεση, αυτή να είναι ήπια.

Το παρελθόν δείχνει ότι η απόσταση από την παύση της ανόδου των επιτοκίων μέχρι και τη μείωσή τους, είναι πολύ μικρή και οι μειώσεις γίνονται επίσης γρήγορα. Ήδη, οι αγορές προεξοφλούν μείωση επιτοκίων 0,25% σε κάθε μια από τις συνεδριάσεις, με την αρχή να γίνεται το Σεπτέμβριο.

Ενέργεια: Το “κόστος” να βρίσκεστε στο λάθος κλάδο

Μετά από αρκετά χρόνια χαμηλών αποδόσεων, το 2022 ο κλάδος ενέργειας ήταν πρωταγωνιστής. Όμως φέτος αποτελεί και πάλι έναν κλάδο με αρνητικές αποδόσεις.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που εκτιμούμε ότι οι σωστές και αποδοτικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις είναι αυτές που βασίζονται στο μεγάλο allocation σε συνολικούς δείκτες αγορών και όχι σε μεμονομένους δείκτες.

Πηγή: Bloomberg

XSpot growth portfolio

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρούμε ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ένα Growth χαρτοφυλάκιο. Το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της XSpot, έχει την παρακάτω ιδιαιτερότητα, σε αυτή τη συγκυρία:

Πηγή: Bloomberg

Είναι τοποθετημένο με ποσοστό 30% σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ακόμα και μακρινής διάρκειας. Με αυτό ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση σε μια επένδυση η οποία στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να του αποφέρει σημαντικά κέρδη.

  1. Η κορύφωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια, σταδιακά και η αξία των ομολόγων θα ανέβει.
  2. Η επίλυση του θέματος με το debt ceiling εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει την αρχή για μια απότομη άνοδο της τιμής των ομολόγων.
  3. Αν η οικονομία οδηγηθεί σε soft landing, οι μετοχές θα ανέβουν πολύ και τα ομόλογα θα ακολουθήσουν.
  4. Αν η οικονομία, οδηγηθεί σε βαρύτερη ύφεση, οι μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν απώλειες. Όμως η τιμή των ομολόγων θα εκτοξευόταν και έτσι το χαρτοφυλάκιο θα σημείωνε τις καλύτερες αποδόσεις από όλα τα asset classes.

Αλήθεια, πόσες φορές ένας επενδυτής έχει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να του προσφέρει σημαντική μακροπρόθεσμη υπεραξία σε τέσσερα διαφορετικά οικονομικά σενάρια;

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει