Η επένδυση στον χρυσό είναι πάντα η πιο ασφαλής; Investing Mythbusting – Freedom24

Η επένδυση στον χρυσό είναι πάντα η πιο ασφαλής; Investing Mythbusting – Freedom24

επένδυση στον χρυσό

Στο σημερινό άρθρο και βίντεο, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το κατά πόσον ισχύει μια αρκετά διαδεδομένη άποψη, αν η επένδυση στον χρυσό αποτελεί πάντα την πιο ασφαλή επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

Πριν ξεκινήσουμε, ας ορίσουμε τι σημαίνει επένδυση σε χρυσό. Η επένδυση σε χρυσό είναι ουσιαστικά η αγορά φυσικού χρυσού, όπως νομίσματα ή ράβδοι, ή η επένδυση σε χρηματιστήρια χρυσού (ETFs) ή εταιρείες εξόρυξης χρυσού.

Ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές καταφύγιο, καθώς θεωρείται ότι διατηρεί την αξία του κατά τη διάρκεια οικονομικής αβεβαιότητας.

Είναι όμως η επένδυση σε χρυσό πάντα η πιο ασφαλής επιλογή;

Λοιπόν, όχι απαραίτητα.

Είναι η επένδυση στον χρυσό πάντα ασφαλής;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Ενώ ο χρυσός μπορεί να είναι μια ασφαλής επένδυση, δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή.

Η ασφάλεια κάθε επένδυσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το τρέχον οικονομικό κλίμα και η ίδια η συγκεκριμένη επένδυση.

Αν και είναι αλήθεια ότι ο χρυσός ήταν ιστορικά μια ασφαλής επένδυση, δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. 

Ενώ ο χρυσός θεωρείται ιστορικά ως μια ασφαλής επένδυση, η απόδοσή του με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι απρόβλεπτη. 

Για παράδειγμα, από το 1980 έως το 2000, ο χρυσός είχε αρνητική απόδοση επένδυσης, ενώ από το 2000 έως το 2011 είχε θετική απόδοση. Αυτό δείχνει ότι η ασφάλεια του χρυσού ως επένδυση εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι τιμές του χρυσού μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και οι αποδόσεις της επένδυσης σε χρυσό δεν είναι πάντα συνεπείς. 

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, οι τιμές του χρυσού αρχικά έπεσαν κατακόρυφα προτού τελικά αυξηθούν, δείχνοντας ότι ακόμη και ο χρυσός μπορεί να βιώσει περιόδους αστάθειας.

Επιπλέον, η επένδυση σε χρυσό δεν παρέχει εισόδημα ή μερίσματα στον επενδυτή, σε αντίθεση με την επένδυση σε μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. 

Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής βασίζεται αποκλειστικά στην αύξηση της αξίας του χρυσού για να βγάλει κέρδος, το οποίο δεν είναι πάντα εγγυημένο.

επένδυση στον χρυσό
επένδυση στον χρυσό

Άλλες ασφαλείς επενδύσεις

Υπάρχουν και άλλες ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα, τα οποία υποστηρίζονται από το κράτος και τυπικά έχουν σταθερή απόδοση επένδυσης.

Μια άλλη ασφαλής επενδυτική επιλογή είναι η επένδυση σε μετοχές blue-chip, οι οποίες είναι μετοχές καθιερωμένων εταιρειών που έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερών κερδών και ανάπτυξης.

Τώρα, ας μιλήσουμε για το χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο είναι μια πλατφόρμα όπου οι εισηγμένες εταιρείες εκδίδουν μετοχές για να αντλήσουν κεφάλαια για τις δραστηριότητές τους.

Η αγορά μετοχών σε μια εταιρεία σημαίνει ότι γίνεστε μερικός ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας, και έτσι οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη και τα κέρδη της εταιρείας.

Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ιστορικά καλύτερη απόδοση από τον χρυσό όσον αφορά τις αποδόσεις μακροπρόθεσμα. 

Για παράδειγμα, από το 1987 έως το 2019, ο S&P 500, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, είχε μέση ετήσια απόδοση περίπου 10%, ενώ η μέση ετήσια απόδοση για τον χρυσό κατά την ίδια περίοδο ήταν περίπου 3%.

Επένδυση στον χρυσό: Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η επένδυση στον χρυσό δεν είναι πάντα η πιο ασφαλής επένδυση. Ενώ ο χρυσός μπορεί να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής αβεβαιότητας, η απόδοσή του με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι απρόβλεπτη. 

Έτσι, εν κατακλείδι, ενώ ο χρυσός μπορεί να είναι μια ασφαλής επενδυτική επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. 

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα και πιθανά έσοδα από μερίσματα. 

Είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη του τους οικονομικούς στόχους και την ανοχή κινδύνου πριν αποφασίσει για μια επενδυτική στρατηγική.

Όπως με κάθε επένδυση, είναι απαραίτητο να κάνετε την έρευνά σας και να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες πριν λάβετε μια απόφαση.

Επένδυσε σε Μετοχές με την Freedom24

Σε περίπτωση που θέλεις και εσύ να αγοράσεις μετοχές, από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην επενδυτική πλατφόρμα της Freedom, κάνε κλικ εδώ για να κάνεις δωρεάν εγγραφή και να κερδίσεις ένα bonus.

Ανοίγοντας λογαριασμό στη Freedom μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις την ευκαιρία του αποταμιευτικού λογαριασμού D Account της Freedom24 με 3% επιτόκιο για δολάρια και 2.5% για ευρώ, για να αποκτήσεις παθητικό εισόδημα.

επένδυση στον χρυσό
επένδυση στον χρυσό

Γιατί επιλέγουμε τη Freedom 24;

Ο broker είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας στον NASDAQ (FRHC). Η Freedom Finance είναι αξιόπιστη και διαφανής και ελέγχεται από την CySec, την Bafin και την SEC.

– Πρόσβαση σε Χρηματιστήριο Αθηνών, Παγκόσμια Χρηματιστήρια ΕΕ, ΗΠΑ και Ασίας.

– Δυνατότητα αγορών για ΝΕΕΣ μετοχές σε τιμή IPO.

– Λογαριασμός ταμιευτηρίου με ετήσιο επιτόκιο 3% (USD) και ημερήσια απόδοση τόκων.

– Δωρεάν μπόνους για νέους πελάτες (άνω των 25 ετών).

Disclaimer

Δεν είμαστε επενδυτικοί σύμβουλοι. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Στο άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία δικής μας έρευνας, από τις παρακάτω πηγές. Πριν επενδύσετε πρέπει να κάνετε δική σας έρευνα και να επικοινωνήσετε με πιστοποιημένο σύμβουλο.

Η επένδυση είναι ρίσκο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι σημαντικό να κάνετε την ανάλυσή σας πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. 

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωράει σε αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Εταιρείας. 

Αυτό το βίντεο δεν είναι οικονομική συμβουλή και περιέχει Affiliate Links της Freedom24,  οπου που χωρίς κόστος για εσάς μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας