Αγορές: Όλα τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση

Αγορές: Όλα τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση

Εικόνες Άρθρων και Βιβλίων (39)

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές έδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι δε φοβούνται το σενάριο μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από την Αμερική και για το λόγο αυτό, εκμεταλλευόμενοι και τις εξαιρετικές αποτιμήσεις στις μετοχές, είχαν προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις.

Το δράμα με το όριο χρέους όπως ήταν φυσιολογικό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και οι μεγάλοι επενδυτές έσπευσαν να προστατευτούν αγοράζοντας ασφάλιστρα έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, τα γνωστά CDS.

Φυσικά, εδώ και αρκετές ημέρες, όταν πλέον όλοι συνειδητοποίησαν ότι το θέμα με το χρέος θα επιλυθεί, έσπευσαν να τα πουλήσουν με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση τους και την επιστροφή τους στα μακροπρόθεσμα επίπεδά τους.

Πλέον, μετά από τις εκπλήξεις σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας, ήρθε η ώρα να επιλυθούν και τα βασικότερα μακροοικονομικά θέματα, με πρώτο το σήριαλ με το όριο χρέους.

DEBT CEILING: Τέλος στις ανησυχίες μιας πιθανής χρεοκοπίας

Μετά από ένα θρίλερ αρκετών ημερών, το οποίο ωστόσο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα στις αγορές, το πολυπόθητο ψήφισμα για την αύξηση του ορίου χρέους βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος πλέον καλείται να το επικυρώσει πριν από τις 5 Ιουνίου όπου και είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συμφωνία της Πέμπτης, είναι ενδεικτικές του θετικού κλίματος που υπάρχει πλέον αλλά και της ανακούφισης όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ο Πρόεδρος Biden, ανέφερε ότι: «η συμφωνία είναι μια μεγάλη νίκη για την αμερικανική οικονομία και τους Αμερικανούς πολίτες».

U.S. CDS: Κατακόρυφη πτώση για τα ασφάλιστρα έναντι μιας χρεοκοπίας

Το δράμα με το όριο χρέους όπως ήταν φυσιολογικό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και οι μεγάλοι επενδυτές έσπευσαν να προστατευτούν αγοράζοντας ασφάλιστρα έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, τα γνωστά CDS.

Φυσικά, εδώ και αρκετές ημέρες, όταν πλέον όλοι συνειδητοποίησαν ότι το θέμα με το χρέος θα επιλυθεί, έσπευσαν να τα πουλήσουν με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση τους και την επιστροφή τους στα μακροπρόθεσμα επίπεδά τους.

Πηγή: Bloomberg

FED: Η “Παύση” είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης πληθωρισμού PCE, σημείωσε απροσδόκητη άνοδο, τα futures δείχνουν ότι πλέον η Fed, δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων και θα επιμείνει σε αυτό που είπε κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Ότι δηλαδή, οι επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων αργούν να φανούν στην οικονομία και ότι στο εξής οι αποφάσεις της Fed, θα λαμβάνονται σύμφωνα με την εξέταση της κατάστασης της οικονομίας και των άλλων παραμέτρων που η Fed θεωρεί βασικές για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Για μια ακόμα φορά, επιμένουμε ότι ο βασικός στόχος της Fed, παραμένει η αποφυγή μιας νέας ύφεσης για την αμερικανική οικονομία. Θεωρούμε, ότι με βάση και τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, μια τέτοια εξέλιξη παραμένει ισχυρά πιθανό σενάριο.

Αγορές 1: Σε ανοδική τροχιά – Ο Φόβος οδήγησε τους επενδυτές εκτός αγορών

Στο ξεκίνημα του 2023 κανένας δεν πίστευε ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να έχουν μια καλή χρονιά. Στα βασικά σενάρια όλων των επενδυτικών τραπεζών, ήταν ότι η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μια βαριά ύφεση ενώ η αβεβαιότητα της επίλυσης του ζητήματος με το χρέος θα αποτελούσε και πάλι την ευκαιρία για πωλήσεις μετοχών, όπως είχε γίνει το 2011.

Οι αγορές όμως αγνόησαν επιδεικτικά αυτούς τους φόβους και οι δείκτες κινούνται υψηλότερα. Πρώτος και με διαφορά ο Nasdaq, ακολουθεί ο S&P 500 και αμετάβλητοι είναι οι δείκτες Dow Jones και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πηγή: Bloomberg

Αγορές 2: Η άνοδος οφείλεται σε ελάχιστες μετοχές

Σύμφωνα με τις νέες πλέον αναλύσεις των επενδυτικών οίκων, η άνοδος των δεικτών οφείλεται σε λίγες μετοχές μεγάλης βαρύτητας και δεν έχει βάθος.

Με πιο απλά λόγια, οφείλεται στις 7 μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500, οι οποίες πλέον αποτελούν ποσοστό πάνω από 20% του δείκτη και αυτό σημαίνει ότι η άνοδος είναι εύθραυστη.

Πριν εξηγήσουμε γιατί εκτιμούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό, θεωρούμε περισσότερο σωστό να αναζητήσουμε κάποιο πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο, ώστε να δούμε αν μπορούμε να εξάγουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Τον Απρίλιο του 2020, οι αγορές έχουν περάσει τη δυσκολότερη δοκιμασία της ιστορίας τους καθώς όλος ο κόσμος βρίσκεται σε lockdown και ο κορωνοϊός καλπάζει.

Αγορές και οικονομία έχουν βρεθεί σε ισχυρότατο σοκ. O S&P 500 και ο Nasdaq, έχουν βρεθεί στο -33% και -21% αντίστοιχα και μέσα σε ένα μήνα έχουν πραγματοποιήσει ένα ράλι πάνω από 25% καλύπτοντας ο Nasdaq όλες τις απώλειες.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η έξοδος από αυτή την απελπιστική συγκυρία πραγματοποιήθηκε μέσα από τις μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500. Από το περίφημο “Top 5”.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, με μόλις τέσσερις ημέρες διαφορά, η Goldman Sachs και η BofA, δημοσιεύουν ένα εξαιρετικό γράφημα το οποίο δείχνει ότι το “Top 5” των μετοχών του S&P 500 είναι πλέον πάνω από το 20% και άρα οι μετοχές δεν έχουν βάθος να συνεχίσουν ανοδικά, κάτι που οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν.

Σχεδόν 18 μήνες μετά, S&P 500 και Nasdaq, είχαν τις ακόλουθες αποδόσεις.

Πηγή: Bloomberg

Η δική μας εκτίμηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500 είναι αυτές που θέτουν το ρυθμό, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση.

Οι δείκτες ανεβαίνουν ή πέφτουν από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Από τις μετοχές τις οποίες κατέχουν με μεγάλα ποσοστά τα μεγαλύτερα Hedge funds και κινούνται ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

Γενικότερα, όλες οι αγορές του κόσμου κινούνται ανάλογα με τη διάθεση των μεγάλων μετοχών τους. Όταν οι αγορές έχουν δεχθεί ισχυρότατες απώλειες, είναι απόλυτα λογικό ότι η άνοδος θα προκύψει μόνο μέσα από τις μετοχές που είναι οι μεγαλύτερες και έχουν το μεγαλύτερο βάρος σε ένα δείκτη.

Η συγκέντρωση σε λίγες και μεγάλες μετοχές, έχει και μια ακόμα ανάγνωση. Οι επενδυτές επιθυμούν να είναι επενδεδυμένοι σε μετοχές με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό και κυρίως στις δύσκολες συγκυρίες λέμε τη γνωστή φράση flight to quality

Υπερ-συγκέντρωση: Θετικό στοιχείο για τη συνέχεια

Από τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι η υπερ-συγκέντρωση της ανόδου σε λίγες κορυφαίες μετοχές, δε μας δημιουργεί αμφιβολία σχετικά με την πορεία των αγορών τους επόμενους μήνες.

Θεωρούμε ότι, όσο οι μακροοικονομικές συνθήκες θα παραμένουν θετικές και όσο οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν τις μετοχές να κινούνται υψηλότερα, τόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μετατοπίζεται και προς τις υπόλοιπες μετοχές.

Είναι απλό ότι όταν σε ένα κλάδο ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει 30 μετοχές και μόλις οι 2 έχουν σημειώσει καλές αποδόσεις, οι επενδυτές θα αναζητήσουν και τις επόμενες δυο και με τον τρόπο αυτό οι διαφορές θα κλείσουν κατά τη διάρκεια της ανόδου.

Ακόμα και οι αποτιμήσεις (P/E) των υπολοίπων μετοχών θα γίνονται ελκυστικότερες και θα προσελκύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια.

Που εστιάζουμε στο ξεκίνημα του δευτέρου εξαμήνου;

Ξεκινώντας το δεύτερο εξάμηνο ενός εντυπωσιακού 2023, εκτιμούμε ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν κι άλλες μετοχές που θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Με αυτό το σκεπτικό, η τρέχουσα απόδοση του S&P 500, θεωρούμε ότι παραμένει ελκυστική και είναι αρκετά πιθανό ότι στους επόμενους έξι μήνες, η απόσταση από το Nasdaq δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Αυτό δίνει μεγάλα περιθώρια για επιπλέον άνοδο στο βασικό αμερικανικό δείκτη.

Ποια στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν την άνοδο;

1. Η Πτώση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πτωτικά και αν αφαιρέσουμε τις τιμές κατοικιών από τη σύνθεση του δείκτη, τότε ο πληθωρισμός είναι ήδη χαμηλότερος από 2,5%.

Ιστορικά, όταν ο πληθωρισμός κινείται έντονα πτωτικά αφού πρώτα έχει βρεθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι αποδόσεις είναι εντυπωσιακές για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία 100 ετών, όταν ο πληθωρισμός πέφτει από επίπεδα υψηλότερα του 7% στο 2%, η μέση ετήσια άνοδος των μετοχών είναι 14%, των ομολόγων 5% και του χαρτοφυλακίου 60/40 είναι 10%.

2. Υπάρχει απαισιοδοξία

Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξοι, με τις πωλήσεις στον S&P 500 να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αγορές ανεβαίνουν στην απαισιοδοξία και πέφτουν με την αισιοδοξία.

3. Ανοδικές εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία

Οι τελευταίοι 24 μήνες υπήρξαν πάρα πολύ δύσκολοι για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου καθώς τα κέρδη ανά μετοχή για τον κλάδο σημείωσαν ισχυρή πτώση.

Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι δημιουργήθηκαν πίσω στο 2020. Ωστόσο, όπως έδειξαν και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, φαίνεται ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν και πλέον αναμένονται ανοδικές εκτιμήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, αλλά και πολλές μικρές σημείωσαν θετική έκπληξη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Φυσικά, σημείο αναφοράς η Nvidia, η οποία ανακοίνωσε αύξηση για τις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου που ξεπερνά το 50%.

Εκτός από τον τεχνολογικό κλάδο, το δεύτερο εξάμηνο αναμένουμε ότι την παράσταση είναι πολύ πιθανό να κλέψει ο κλάδος των Consumer Discretionary.

Οι λόγοι απλοί: η εταιρική κερδοφορία είναι εξαιρετικά αρνητική τα τελευταία τρίμηνα και η αποτίμηση του κλάδου είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στα θετικά του κλάδου, ότι έχει δοκιμάσει τα υψηλά του 2020 και οι μετοχές του εξακολουθούν να έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Πηγή: Bloomberg

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός του επενδυτή

Η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές δε χάνουν χρήματα επενδύοντας μακροπρόθεσμα, χάνουν
όμως αρκετά χρήματα χωρίς να έχουν επενδύσει καν στις αγορές.

Τοποθετώντας μαζί όλα τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι οι επενδυτές δεν έχουν απωλέσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη νέα άνοδο των αγορών. Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πάρα πολλές ακόμα και τώρα, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι: δεν είναι η σωστή χρονική στιγμή που μετράει στις επενδύσεις.

Είναι η πίστη στο μακροπρόθεσμο στόχο που αποφέρει σημαντικές αποδόσεις.

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει