Η Coffee Island μπαίνει στην αγορά καλλυντικών, επενδύοντας στην Coffe-Eco

Η Coffee Island μπαίνει στην αγορά καλλυντικών, επενδύοντας στην Coffe-Eco

Η Coffee Island επενδύει στην Coffe-Eco

Γίνεται να υπάρξει καινοτομία πίσω από τα υπολείμματα του καφέ; Και όμως μπορεί, σύμφωνα με δύο νεαρούς Έλληνες χημικούς μηχανικούς, οι οποίοι φέρνουν την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα στον κλάδο του καφέ, συνδέοντας τον με την αγορά καλλυντικών και όχι μόνο! 

Ο Αλέξης Πάντζιαρος και ο Μάριος Βλαχογιάννης, είναι συνιδρυτές της Coffe-Eco, μιας Startup η οποία  δημιουργεί πρώτες ύλες για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, εδαφοβελτιωτικά υλικά μέχρι και ζωοτροφές, αξιοποιώντας τα υπολείμματα του καφέ.

Μάλιστα, η Coffee Island η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα με δίκτυο 432 καταστημάτων, προχώρησε σε σύμπραξη με την Coffe-eco, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island, μαζί με τον κ. Ευάγγελο Λιόλιο, ιδρυτή της εταιρείας, απέκτησαν το 30% της Coffe-eco μέσω της εταιρείας Nimbus Capital επενδύοντας κεφάλαια ύψους 400 χιλ. ευρώ.

Η Coffee Island, παραμένοντας αφοσιωμένη στην υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στο κέντρο της Αθήνας, την επιχειρηματική επένδυση στην καινοτόμο εταιρία συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ espresso, Coffe-Eco

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe-Eco προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία πενήντα (50) τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πενήντα (50) τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε εννέα (9) τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Κυκλική οικονομία στη πράξη

Η συνεργασία των δύο εταιριών θα εφαρμόσει το μοντέλο κυκλικής οικονομίας στη πράξη. Μέχρι σήμερα η οικονομική αξία του καρπού καφέ μεταφραζόταν σε ροφήματα, με συγκεκριμένη αλυσίδα παραγωγής αξίας. Μέσω της νέας επιχειρηματικής συνεργασίας επεκτείνεται η αλυσίδα παραγωγής αξίας του καφέ, δημιουργώντας νέα προϊόντα, τα οποία προσδίδουν αξία στον καταναλωτή και πολλαπλασιάζουν τα οικονομικά οφέλη του καρπού.

Οι δύο εταιρίες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe-Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

«Μαζί θα κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη, ξεκινώντας από το ίδιο μας το προϊόν, από τα υπολείμματα καφέ των καφεκοπτείων Coffee Island», ανέφερε στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, κος Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT

Συγχρόνως, η Coffee Island, επιχειρώντας με υπευθυνότητα, ανακοινώνει πως έλαβε την πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα. 

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση υπηρετεί τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία και της επιτρέπει να δώσει έμφαση στην επιλογή και αξιοποίηση ηθικών και βιώσιμων πρώτων υλών για τη δημιουργία των τελικών προϊόντων της. 

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνονται κωδικοί, όπως ο νέος Single Estate Arabica COLOMBIA ORGANIC ο οποίος επιλέγεται σε μικρές φάρμες της Κολομβίας, που συμμετέχουν στο μακροχρόνιο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας Direct Trade της Coffee Island.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του Deal

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, R&D and Network Operation Director, Coffee Island, Μάριος Βλαχογιάννης, Υπεύθυνος Παραγωγής και Συνιδρυτής, Coffe-Eco, Αλέξης Πάντζιαρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής, Coffe-Eco, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO, Coffee Island.

O Αλέξης Πάντζιαρος Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Coffe-Eco δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή είδηση είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και στο όραμα της Coffe-Eco από μία φρέσκια και καταξιωμένη ελληνική επιχείρηση. H σύμπραξη με την Coffee Island θα μας δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκροτημένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει -με ικανά κεφάλαια- να αναπτύξουμε την εμπορική μας δράση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλες διεθνείς αγορές».

Στην ερώτηση του Business Review Greece, αν έχει κέρδος η κυκλική οικονομία σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία και γνώση, ο Αλέξης Πάντζιαρος δήλωσε: «Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ορίσουμε ξανά το κέρδος. Προφανώς μια επιχείρηση για να δραστηριοποιείται σε μεγάλο χρονικά ορίζοντα πρέπει να έχει οικονομικό κέρδος αλλά εμείς δεν σταματάμε εκεί. Το κέρδος για εμάς είναι μια παραγοντική εξίσωση η οποία συμπεριλαμβάνει τον αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Στο τέλος της ημέρας αν δεν τα έχεις καλά με το περιβάλλον το οποίο σου προσφέρει τις πρώτες ύλες και με τη κοινωνία η οποία σου προσφέρει τους καταναλωτές, δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις βιώσιμο μακροχρόνιο οικονομικό κέρδος.»

Ο Μάριος Βλαχογιάννης, Υπεύθυνος Παραγωγής και  Συνιδρυτής της Coffe-Eco συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο πως με την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών αυξάνεται η αξία των πρώτων υλών και δημιουργούνται νέα προϊόντα. Αυτό ακριβώς θα κάνει η νέα μονάδα βιομηχανικής επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ που ξεκινάμε».

O Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island δήλωσε σχετικά: «Η ιστορία, η επιτυχία και το αποτύπωμα της Coffee Island αποκτούν νόημα, μόνο όταν δημιουργούμε έργο που ωφελεί την κοινωνία και όταν χτίζουμε νέες δραστηριότητες που κρατούν τα ελληνικά καινοτόμα μυαλά στη χώρα μας. Είμαστε χαρούμενοι που επενδύουμε στην Coffe-Eco, γιατί μαζί θα κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη, ξεκινώντας από το ίδιο μας το προϊόν, από τα υπολείμματα καφέ των καφεκοπτείων Coffee Island. Μαζί δημιουργούμε την πρώτη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη Ν. Ευρώπη, μια μονάδα που προορίζεται για την παρασκευή νέων προϊόντων πρώτης ύλης στους κλάδους των δερμοκαλλυντικών, της ενέργειας, των επίπλων και τη γεωργίας. Παράλληλα, η πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT που λάβαμε μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε βιώσιμες πρώτες ύλες, δείχνοντας έμπρακτα την αφοσίωσή μας στη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, στις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας».

Σχετικά με την Coffe-Eco

Η Coffe-Eco ξεκίνησε το 2016 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη σχολή χημικών μηχανικών, από τον Αλέξη Πάντζιαρο και τον Μάριο Βλαχογιάννη που γνωρίστηκαν σε ένα διαγωνισμό καινοτομίας. 

Ο Αλέξης στη διδακτορική του έρευνα μελετούσε την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων καφέ espresso και ο Μάριος κέρδισε το διαγωνισμό καινοτομίας επάνω στο ίδιο θέμα. 

Οι δύο στρώθηκαν στη δουλειά για να αρχίσει η εταιρία, να επεξεργάζεται υπολείμματα και να παρασκευάζει νέα προϊόντα από αυτά. Η εταιρία σήμερα μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το εργαστήριο φαινομένων μεταφοράς και φυσικής υδροδυναμικής της σχολής Χημικών Μηχανικών κάνει πωλήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και οραματίζεται να κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, προκαλώντας βιώσιμη αλλαγή στην αλυσίδα τροφίμων και για αυτό ξεκινά από το upcycling υπολειμμάτων καφέ, ενός από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως. 

Μέσα στα επόμενα της βήματα είναι να μπει στην αγορά τελικών προϊόντων καλλυντικών με όραμά της την επανατοποθέτηση των δραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τροφίμων στο μικροβίομα του δέρματος.

Η Coffe-Eco έχει διακριθεί στα Ευρωπαϊκά βραβεία EIT Food, NBG Seed, και στον παγκόσμιο διαγωνισμό V-Label ως Best B2B Vegan Innovative Ingredient, ενώ σήμερα ήδη τα νέα προϊόντα της είναι διαθέσιμα στην Αμερικανική ήπειρο. 

Παράλληλα είναι πιστοποιημένη με το cosmos natural και είναι η πρώτη ελληνική εταιρία μέλος του Upcycle Food Association της Αμερικής. Τα προϊόντα της εταιρίας τα οποία στοχεύουν την αγορά του καλλυντικού είναι πιστοποιημένα ως “φιλικά προς το μικροβίωμα του δέρματος” γεγονός που ενισχύει την υγεία του δέρματος με αποδοτικότερο τρόπο από τα συμβατικά καλλυντικά.

Παράλληλα, η Coffe-Eco έχει δημιουργήσει και τη δική της σειρά προϊόντων προσωπικής περιποίησης, με την επωνυμία “Aura Skin”. Μέσω το auraskin.gr ο καταναλωτής μπορεί να παραγγείλει τα προϊόντα που επιθυμεί.

Αυτή τη στιγμή, είναι διαθέσιμο το Coffee Ground Lip Balm, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και απολεπιστικές ιδιότητες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της σπατάλης και σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Όπως μας είπε ο Αλέξης Πάντζιαρος, εκτός από το Lip Balm, θα βγάλουν και άλλα προϊόντα, όπως ενυδατικές κρέμες.

Σχετικά με την Coffee Island

Η Coffee Island ξεκίνησε το 1999 από την Πάτρα και στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας της είναι η Νο 1 αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα και η «Καλύτερη Αλυσίδα Καφέ στη Νότια Ευρώπη 2022» (Allegra European Awards).

Το δίκτυο των 484 καταστημάτων απλώνεται σε 52 νομούς και 110 πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε 55 σημεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Λονδίνο, Ελβετία, Ρουμανία, Καναδάς, Αίγυπτος & Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ενώ τα προϊόντα καφεκοπτείου διατίθενται και στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Με αφοσίωση στο αύριο, συνεχίζει να στηρίζει και να δημιουργεί δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Άνθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον μαζί με τους καλλιεργητές καφέ, τους ιδιοκτήτες καφεκοπτείων και τους καταναλωτές. Βοηθά έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και δεσμεύεται για ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.

Υποστηρίζει την άμεση συνεργασία (Direct Trade) με παραγωγούς ή συνεταιρισμούς στις χώρες παραγωγής καφέ. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης, όπου επεξεργάζονται και καβουρδίζονται 1400 τόνοι καφέ τον χρόνο.

Απασχολεί 220 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 513 επιχειρηματίες μέσω συστήματος δικαιόχρησης, ενώ στο δίκτυό της εργάζονται πάνω από 3.500 εκπαιδευμένοι barista και διανομείς. Συνεισφέρει φορολογικά στην εθνική οικονομία, επιστρέφει αξία στην ελληνική κοινωνία και δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης σε 817 συνεργαζόμενες ελληνικές εταιρίες-προμηθευτές.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας