Γιατί μειώθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων το 2022;

Γιατί μειώθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων το 2022;

Μειώθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων το 2022

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή δισεκατομμυριούχων της Altrata, υπήρχαν 117 λιγότεροι δισεκατομμυριούχοι το 2022. Η πτώση αυτή ήταν της τάξης του 3,5% του πληθυσμού των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, ο οποίος τώρα αριθμεί 3.194.

Ο πληθωρισμός, οι παγκόσμιες συγκρούσεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων και άλλα ασταθή οικονομικά γεγονότα περιόρισαν τις τάξεις της παγκόσμιας τάξης δισεκατομμυριούχων το 2022.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2018. Το 2022, πέραν του αριθμού, μείωσε και τον συνολικό πλούτο τους. Πιο συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 5,5% στα 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Για ορισμένους από τους υπερπλούσιους, αυτό το ταραχώδες σκηνικό παρείχε νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της περιουσίας τους», ανέφερε η έκθεση. «Για τους περισσότερους, ωστόσο, η εστίαση στράφηκε στη διατήρηση του πλούτου, η οποία τελικά αποδείχθηκε πρόκληση, ιδίως μεταξύ των μεγιστάνων της τεχνολογίας».

Το portfolio του Carl Icahn, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου / Portfolio Analysis / Business Review Greece

Η γεωγραφική κατανομή των δισεκατομμυριούχων

Οι ΗΠΑ έχουν μακράν τον μεγαλύτερο πληθυσμό δισεκατομμυριούχων, συνολικά 955 άτομα που κατέχουν συνολικά 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο. Η Κίνα είναι η επόμενη, με 357 δισεκατομμυριούχους, σχεδόν 10% λιγότερους από το 2021, και η Γερμανία τρίτη με 173.

Οι δισεκατομμυριούχοι των οποίων η περιουσία είναι στην τεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη και την ακίνητη περιουσία έχασαν το 5% του πλούτου τους.

Αντίθετα, εκείνοι οι οποίοι έχουν την περιουσία του στην αεροδιαστημική και την άμυνα, τις κατασκευές και τη μηχανική και τα τρόφιμα και τα ποτά, είχαν μικρότερες απώλειες.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε στις περισσότερες ηπείρους, αλλά πουθενά δεν υπέστη μεγαλύτερη μείωση από την Ασία, η οποία έχασε το 7,1% των δισεκατομμυριούχων της. Συγκριτικά, η Βόρεια Αμερική το 2,3% και η Ευρώπη το 2,2%.

Λόγω της αύξησης του πλούτου της Αυστραλίας, η Ωκεανία αύξησε τον πληθυσμό των δισεκατομμυριούχων της κατά 2,5%, η μόνη ήπειρος που το έκανε.

Οι δισεκατομμυριούχοι προτιμούν γενικά να ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, σύμφωνα με τη μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, το 30% κατοικεί στις 16 κορυφαίες πόλεις του κόσμου.

Με την οικονομική στήριξη της Wall Street, περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι ζουν στη Νέα Υόρκη από οποιονδήποτε άλλη πόλη. Αν και οι 136 που ζούσαν εκεί το 2022 ήταν δύο λιγότεροι από ό,τι το 2021.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην δεύτερη θέση, και ακολουθούν Σαν Φρανσίσκο, Μόσχα, Λονδίνο και το Πεκίνο. Ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων ήταν είτε σταθερός είτε μειωμένος και στις 16 κορυφαίες πόλεις.

Εξαιρέσεις ήταν η Σιγκαπούρη. η οποία πρόσθεσε τέσσερις νέους δισεκατομμυριούχους και η Μόσχα, η οποία πρόσθεσε έναν.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.