Ποιες επενδύσεις είναι οι καλύτερες στον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων;

Ποιες επενδύσεις είναι οι καλύτερες στον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων;

175

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of  XSpot Wealth.

Παρά το γεγονός ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με το γρηγορότερο ρυθμό της ιστορίας, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά της. Την Πέμπτη, το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο ανακοινώθηκε στο 2,0% αρκετά πάνω από το 1,3% που ήταν η προηγούμενη ανακοίνωση.

Η κατανάλωση παραμένει ισχυρή καθώς σημείωσε άνοδο 4,2%, η μεγαλύτερη σχεδόν σε δυο χρόνια. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Άνοδο 7,8% κατέγραψαν και οι εξαγωγές.

Τα δεδομένα αυτά, επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει χειρότερες εξελίξεις από αυτές που υπάρχουν και αυτό έχει οδηγήσει σε μια έντονη άνοδο τις αγορές.

Βέβαια, η αντοχή της αμερικανικής οικονομίας, αποτελεί και το λόγο για τον οποίο ο Powell και άλλα στελέχη της Fed, συνεχίζουν να αναφέρονται σε δυο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων.

Μάλιστα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed, ήταν ακόμα πιο επιθετικός τονίζοντας ότι δε μπορεί να αποκλείσει ακόμα και δυο συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν αναταραχή κυρίως στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να εκτοξεύονται και πάλι και με τις τιμές τους να σημειώνουν ισχυρές απώλειες.

Απόδοση αμερικανικών κρατικών ομολόγων από 06/04/2023

Πηγή: Bloomberg

Πληθωρισμός: Συνεχίζει να δείχνει σημάδια πτώσης

Μπορεί η Fed να έχει υιοθετήσει μια σκληρή ρητορική αμέσως μετά την απόφασή της να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, όμως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι φόβοι που υπάρχουν είναι υπερβολικοί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Fed δεν θα παρασυρθεί από λάθη και ενέργειες του παρελθόντος και θα κρατήσει το λόγο της για «πτώση του πληθωρισμού χωρίς να βυθίσουμε την οικονομία».

Για την ώρα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ενέργειες της Fed έχουν καταφέρει να βρίσκονται κοντά και στους δυο στόχους.

Οι επόμενες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό θα είναι καθοριστικές για την πορεία των αγορών καθώς αν υπάρξει και νέα αποκλιμάκωση τότε η ρητορική της Fed θα αλλάξει και πάλι και αυτό θα ανατροφοδοτήσει τις αγορές.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα reports μας, εδώ και μήνες παρατηρείται μια σημαντική τάση αποπληθωρισμού, η οποία όσο περνάει ο καιρός επεκτείνεται και σε κατηγορίες οι οποίες είναι «αργές» και διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι η αγορά κατοικίας.

Πηγή: Bloomberg

Οι τιμές κατοικιών σε σχέση με ένα χρόνο πίσω έχουν σημειώσει έντονη πτώση και πλέον είναι αρνητικές.

Ο πληθωρισμός «καταρρέει» σε κάθε στοιχείο του καλαθιού και μάλιστα με ακόμα πιο έντονο ρυθμό απ’ ότι σε άλλες περιόδους κατά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του κόστους δανεισμού, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση ολόκληρη την αλυσίδα.

Οι τιμές κατοικιών σημειώνουν πτώση, οι τιμές ενοικίων, οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (αύξηση των αποθεμάτων), οι τιμές βενζίνης και οι τιμές σε διάφορα είδη βασικών τροφίμων.

Οι αγορές παραμένουν ανθεκτικές και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αυτό μας κάνει να εκτιμούμε ότι το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί.

Πιθανότατα, μετά από τα μεγάλα κέρδη σε κάποιους δείκτες, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δούμε και άλλους δείκτες να συμμετέχουν στην άνοδο, με τους κυκλικούς κλάδους να συνεχίζουν να υπερ αποδίδουν.

Αν η Fed παραμείνει στην πολιτική της μη αύξησης των επιτοκίων, άρα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια παύση, τότε αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τις μετοχές, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Στο ακόλουθο γράφημα της Goldman Sachs, φαίνεται η πορεία του S&P 500, από τη στιγμή που η Fed σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίοδος του 2000, όμως όπως έχουμε αναφέρει και πάλι, σε καμία περίπτωση δε βρισκόμαστε σε αντίστοιχη συγκυρία.

Κίνα: Οι επενδυτές αναμένουν στήριξη της οικονομίας

Οι κινεζικές Αρχές, έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες στήριξης της κινεζικής οικονομίας, αλλά όχι κάτι σημαντικό και με συστηματικό τρόπο. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, η τελευταία ανοδική προσπάθεια των κινεζικών δεικτών και μετοχών να ανακοπεί βίαια.

Ωστόσο, τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται διαρκώς, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή μακροοικονομική αδυναμία η οποία δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, αξιωματούχοι από τον κλάδο μεταλλουργίας, κάλεσαν τις κινεζικές Αρχές να προχωρήσουν σε στήριξη της οικονομίας για να αυξηθεί και πάλι η οικονομική δραστηριότητα.

Εφόσον οι κινεζικές Αρχές προχωρήσουν σε στήριξη της οικονομίας, αυτό θα αποτελέσει μια πολύ θετική είδηση για τις αγορές παγκοσμίως.

Τι κάνει beat τον πληθωρισμό σε διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων;

Οι αγορές έχουν πραγματοποιήσει ένα πολύ σημαντικό ράλι από τα χαμηλά τους και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες.

Τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, ο πληθωρισμός παραμένει πτωτικός μεν αλλά σε υψηλά επίπεδα, άρα οι επενδυτές που μπορούν να στραφούν προκειμένου να μην έχουν τα χρήματά τους σε μετρητά;

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα της Nuveen, στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές μπορούν να αναζητήσουν αποδόσεις στα: T-bills, στα Core xed income bonds, στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων (high yields) και στις αμερικανικές μετοχές.

Διεθνείς μετοχές και εμπορεύματα, πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή: Nuveen

Σχετικά με την XSpot Wealth

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία. Έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC – αριθμό άδειας 235/14), την αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή για τις επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός.

Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων.

Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει