Ψυχική υγεία εργαζομένων: Η βελτιστοποίηση της στον χώρο εργασίας

Ψυχική υγεία εργαζομένων: Η βελτιστοποίηση της στον χώρο εργασίας

Ψυχική υγεία εργαζομένων

Η ψυχική υγεία εργαζομένων προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία μίας επιχείρησης. ΄

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί δεν εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στο να βρουν τα καλύτερα ταλέντα.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν δίνουν προτεραιότητα σήμερα στην ψυχική υγεία εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοί τους να μην μένουν πιστοί σε αυτήν και να παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της JobSage, το 28% των υπαλλήλων, έχουν αφήσει τη δουλειά τους, για να βελτιώσουν και να προστατέψουν την ψυχική τους υγεία.

Για αυτό και αν εσύ θέλεις να δημιουργήσεις μία κουλτούρα, όπου θέλεις να αναζητήσεις και να απορροφήσεις τα καλύτερα ταλέντα στην επιχείρησή σου, τότε ήρθε η ώρα να βελτιστοποιήσεις την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας σου.

Ψυχική υγεία εργαζομένων
Ψυχική υγεία εργαζομένων

Τι είναι η ψυχική υγεία εργαζομένων;

Η ψυχική υγεία εργαζομένων αναφέρεται στη συναισθηματική και κοινωνική ευημερία του εκάστοτε ατόμου και στο ρόλο του εκάστοτε εργοδότη, με σκοπό την προώθηση από την πλευρά του αυτής της ευημερίας.

Ουσιαστικά,  σχετίζεται με  τη φροντίδα των εργαζομένων και τη μεταχείρισή τους ως άτομα, που χρειάζονται συναισθηματική υποστήριξη, ειδικά όταν κάνουν κάτι απαιτητικό.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διεξαγωγής τακτικών ελέγχων στην ψυχική σας υγεία, ενημέρωσης για τα οφέλη της φροντίδας της ψυχικής υγείας εργαζομένων και της δημιουργίας ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος σε επίπεδο ψυχολογίας.

Για αυτό και κατά την ταπεινή μου άποψη, εφόσον επικρατεί ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, οι υπάλληλοι θα αισθάνονται πως οι εργοδότες τους ακούν και τους καταλαβαίνουν.

Δεν αδιαφορούν για τα προβλήματά τους και αυτό τους κάνει να αισθάνονται πολύτιμοι μέσα στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και παραγωγικοί, όσον αφορά τη δουλειά τους.

Ψυχική υγεία εργαζομένων: Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η ψυχική υγεία εργαζομένων είναι σημαντική, γιατί η έμφαση πάνω σε αυτήν, σε κάνει να καταλαβαίνεις ποιος νιώθει εξαντλημένος από ενέργεια και ποιος έχει αναλάβει πολλές υποχρεώσεις στη δουλειά του.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να είναι και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στο άγχος ή στη δυστυχία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Kornferry, αποδείχτηκε πως το άγχος στην εργασία επηρεάζει αρνητικά τις προσωπικές σχέσεις των εργαζομένων σε ποσοστό 76% των εργαζομένων και την έλλειψη ύπνου σε ποσοστό 66% από αυτούς.

Όταν οι υπάλληλοι αισθάνονται ψυχικά εξουθενωμένοι, η κατάσταση της ψυχικής υγείας εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει τη ζωή τους και να καταποντίσει τη δυναμική της επιχείρησής σου.

Μερικά από τα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • χαμηλή ποιότητα εργασία
  • μειωμένη δέσμευση
  • αυξανόμενη απουσία από τη δουλειά
  • υψηλά ποσοστά υπερωριών
  • μειωμένο  ηθικό των εργαζομένων και
  • χαμηλή παραγωγικότητα

Συνεπώς, εφόσον η ψυχική υγεία εργαζομένων είναι άσχημη, αυτό έχει συνέπειες στο να υπάρχουν χαμηλά ποσοστά επίτευξης των στόχων από την πλευρά τους. Παράλληλα, ως προς τη δυναμική της επιχείρησής σου,  μειώνεται το εισόδημα αυτής.

Για αυτό το λόγο, προκειμένου να λάβεις γρήγορα και έγκαιρα δράση, υπάρχουν κάποια βήματα, που μπορείς να πραγματοποιήσεις, για να διορθώσεις αυτήν την κατάσταση, αν τυχόν σου τύχει.

Ψυχική υγεία εργαζομένων

Τι προκαλεί την κακή ψυχική υγεία στην εργασία;

Πλήθος αναφορών δείχνουν οι Αμερικανοί υπάλληλοι να παλεύουν με ζητήματα ψυχικής υγείας.

Μερικοί από αυτούς το αποδίδουν εν μέρει στην έλλειψη υποστήριξης και πολλές φορές στο χώρο εργασίας, που δημιουργούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι έρευνες των Workhuman, σύμφωνα με την οποία 48% των εργαζομένων αισθάνονται κόπωση, το 61% άγχος και το 32% μοναξιά στη δουλειά.

Ακόμη, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, σχεδόν το 70% αποδίδει τα προβλήματα ψυχικής τους υγείας στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι δεν μπορούν να τους διαχειριστούν καλά και συμβάλλουν με τη σειρά τους στην υπερβολική εργασία και κόπωση των ομάδων τους.

Παράλληλα, άλλες αιτίες της φτωχής ψυχικής υγείας εργαζομένων στη δουλειά συμπεριλαμβάνουν την έλλειψη αυτονομίας από πλευράς των εργαζομένων, τη μη παροχή ανατροφοδότησης και το συνεχή έλεγχο από τους προϊσταμένους τους.

Ακόμη, αξίζει να λάβεις υπ’ όψιν τις περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης των εργαζομένων, την έλλειψη της αίσθησης του ανήκειν στην επιχείρηση, καθώς και την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η έλλειψη πολιτικών και προγραμμάτων από την επιχείρησή σου, όσον αφορά την ενδυνάμωση και τη στήριξη της ψυχικής υγείας εργαζομένων.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι, για να αντιμετωπίσεις αυτήν την συνθήκη στον εργασιακό σου χώρο, αρκεί να προσέξεις τα σημάδια της.

Ψυχική υγεία εργαζομένων: Πώς να υποστηρίξετε εργαζόμενους με κακή ψυχική υγεία

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία βλέπεις μέσα στον εργασιακό σου χώρο.

Θα δώσουμε μερικά παραδείγματα από το πώς οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους υπαλλήλους με φτωχή ψυχική υγεία.

Προώθησε τη συμμαχία

Η ενότητα επιτρέπει τους εργαζόμενους να αισθάνονται πως υποστηρίζονται και να είναι συνδεδεμένοι στον εργασιακό χώρο.

Έτσι δημιουργείς ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συμπερίληψης, μέσω ομάδων υποστήριξης για συναδέλφους με ζητήματα ψυχικής υγείας ή της δημιουργίας ενός κέντρου πόρων ψυχικής υγείας (διαδικτυακή παρακολούθηση ή μη).

Προτεραιότητα στην ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής

Η εκπαίδευση των υπαλλήλων και των προϊσταμένων για την ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και υιοθέτηση θετικών εργασιακών συνηθειών.

Η ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση ευέλικτου ωραρίου εργασίας, τηλεργασίας και συχνά διαλείμματα.

Ακόμη, χρήσιμο για την επιχείρησή σου, μπορεί να είναι επίσης η ενθάρρυνση από τους προϊσταμένους προς τους υπαλλήλους να πάρουν άδεια από τη δουλειά, όταν χρειάζεται και να απευθύνονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως υπηρεσίας συμβουλευτικής και ενσυνειδητότητας.

Προώθησε την διαφορετικότητα και συμπερίληψη

Η σωστή ηγεσία και υποστήριξη μπορεί να διαβεβαιώσει τους εργαζομένους, δημιουργώντας έναν εργασιακό χώρο, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και επιτρέποντας να είναι πιο καινοτόμο και δημιουργικό.

Για αυτό, είναι ιδανικό να έχεις πολιτικές και πρακτικές που προάγουν τη διαφορετικότητα και συμπερίληψη μεταξύ των ομάδων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ύπαρξη πολλών διαφορετικών προσωπικοτήτων στον χώρο εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο, οι υπάλληλοι νιώθουν πως γίνονται αποδεκτοί για αυτό που είναι, ανήκουν κάπου και είναι στην ζώνη ελεύθερης σκέψης της δημιουργικότητας τους, όπως υποστηρίζει ο Jill Stelfox, διευθύνων σύμβουλος της Panzura.

Ψυχική υγεία εργαζομένων
Ψυχική υγεία εργαζομένων

Δημιούργησε μία κουλτούρα γύρω από την υποστήριξη και την υπεράσπιση

Ένα από τα εργαλεία, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως εργοδότης για τους υπαλλήλους σου, είναι η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, σχετικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση δύσκολων καταστάσεων από τους υπαλλήλους σου.

Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η επιχείρηση  IndeVets, η οποία, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική υγεία εργαζομένων, ανέπτυξε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας για τους κτηνιάτρους, οι οποίοι καθορίζουν το δικό τους πρόγραμμα.

Όπως λέει ο Michael Rafael, ο ιδρυτής της επιχείρησης «αυτό βοηθά να μειώνει την κόπωση και δημιουργεί έναν εργασιακό χώρο ενσωματώνοντας την υποστήριξη και την υπεράσπιση».

Επίσης, αυτή η επιχείρηση προσφέρει συνεχή εκπαίδευση σχετικά με την κόπωση συμπόνοιας, αυτοφροντίδα, το δεσμό ανθρώπου-ζώου, την ταφή και την απώλεια.

Αξιολόγησε τις πρωτοβουλίες ψυχικής υγείας

Μόλις έχεις θέσει τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές σε ισχύ, ήρθε η στιγμή να μετρήσεις τον αντίκτυπό τους.

Ωστόσο,  οι μετρήσεις των πρωτοβουλιών είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, λόγω της εμπιστευτικότητας των δεδομένων, όπως λέει ο Verity Gough, δημοσιογράφος του ανθρωπίνου δυναμικού και υπεύθυνος επικοινωνίας στο MyStaffShop, μία πλατφόρμα ανταμοιβής των υπαλλήλων.

Για αυτό και προτείνει τα δεδομένα να κατηγοριοποιηθούν και να ταξινομηθούν σε σταθμούς πρόσβασης, ηλικία και δημογραφικά στοιχεία φύλου.

Έτσι, αποδεικνύεται αν οι άνθρωποι της έχουν επωφεληθεί από τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης.

Ακόμη, ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι χρήσιμο για τις μικρές επιχειρήσεις η υιοθέτηση ανώνυμων ερευνών, που θα σε βοηθήσουν να πάρεις ανατροφοδότηση, ώστε να γίνει η αποτίμηση των πρωτοβουλιών, που έθεσες σε ισχύ.

Η διαδικασία αυτή είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, όταν γίνεται η εφαρμογή των πρωτοβουλιών ψυχικής υγείας. Για αυτό, είναι επίσης ιδανικό να έχεις τη ομάδα εσωτερικής επικοινωνίας της επιχείρησής σου, ώστε να υπενθυμίζεις τους εργαζομένους σου να επωφεληθούν των ωφελειών της ευημερίας, να παρουσιάζουν παροδικές κριτικές και να τσεκάρεις τακτικά, ώστε να βεβαιωθείς πως το προσωπικό αποδίδει καλά.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι τρόποι βελτιστοποίησης της ψυχικής υγείας εργαζομένων ποικίλλουν. Εφόσον ως εργοδότης είσαι δίπλα στους υπαλλήλους σου σχετικά με την ψυχική τους υγεία, τους φανερώνεις πως έχεις θέσει την ψυχική υγεία εργαζομένων σου ως προτεραιότητα.

Πηγή: Hubspot

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει