Έχεις ακούσει για το multitasking; Ίσως το έχεις αναφέρει και στο βιογραφικό σου. Το single-tasking όπως το λέει και το όνομα του είναι το εντελώς αντίθετο.
Σημαίνει το να συγκεντρώνεις την ενέργεια σου και όλη σου την προσοχή σε ένα μόνο πράγμα τη φορά. Ίσως είναι εξαιρετικά ανάποδο να δουλεύεις με αυτόν τον τρόπο.
Στο κάτω κάτω της γραφής, αν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γιατί να μην το κάνεις;
Η έρευνα δείχνει ότι το single-tasking καταλήγει να είναι πιο γρήγορο από το multitasking.
Επίσης, βοηθά να έχεις καλύτερη επίδοση και να έχεις πιο ποιοτική εργασία.
Ας δούμε γιατί το multitasking δεν είναι τόσο καλό όσο διαφημίζεται.
Ο μύθος του Multitasking
Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Στην κυριολεξία όμως.
Αλλά όλοι το έχουμε κάνει. Πιθανότατα σκέφτεσαι ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για εσένα γιατί ξέρεις πώς να το κάνεις σωστά.
Ακολουθούν δυο λόγοι γιατί ίσως θεωρείς ότι μπορείς;
- Μπορούμε να περπατήσουμε ή να μασήσουμε για παράδειγμα ενώ κάνουμε νοητική εργασία, πράγματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια και δεν απαιτούν ιδιαίτερη χρήση του εγκεφάλου μας. Για τον ίδιο λόγο μπορούμε να συζητάμε ενώ τρώμε ή ενώ περπατάμε.
- Όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλές απαιτητικές εργασίες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος μας μπορεί πολύ εύκολα να πάει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Αυτό μας δίνει την ψευδαίσθηση του multitasking, όταν στην πραγματικότητα απλά δουλεύουμε λιγότερο αποτελεσματικά.
Όταν κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα και οι εγκέφαλοι μας μεταπηδούν από το ένα πράγμα στο άλλο, χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την αλλαγή. Και αυτό μπορεί να στοιχήσει.
Ίσως είναι κάτι μη σημαντικό, αλλά η έρευνα έχει δείξει γενικά ότι κάνουμε πράγματα πιο αργά όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά μαζί ταυτόχρονα.
Και δεν είμαστε απλά πιο αργοί, είμαστε και χειρότεροι.
Το να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί εξαντλεί τον εγκέφαλο μας επειδή κάθε αλλαγή χρησιμοποιεί ενέργεια.
Αυτό μας εξαντλεί νοητικά και κάνει πιο δύσκολες τις δραστηριότητες.
Υπάρχουν τρεις λόγοι που οι άνθρωποι κάνουν multitasking:
- Δεν ξέρουν ότι είναι αδύνατον (δεν έχουν βρει τη συγκεκριμένη έρευνα ακόμα).
- Έχουν πολλά να κάνουν.
- Δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό που κάνουν.
Ειδικά οι δυο τελευταίοι λόγοι είναι καταστροφικοί γιατί ακόμα και αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις multitasking, το κάνουν αρκετά δελεαστικό.
Αν και μπορούμε να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε στον εαυτό μας να μην κάνει multitasking, πρέπει να επανεκπαιδευτούμε.
Εαν εστιάσουμε στο single-tasking, η δουλειά μας θα γίνεται καλύτερα, και γρηγορότερα.
Εκπαίδευσε τον εγκέφαλο σου στο single-tasking
Ίσως το έχεις ξανακάνει: Ακούς την αγαπημένη σου playlist όταν ξαφνικά στο κενό ανάμεσα στα τραγούδια ξεκινάς να τραγουδάς το επόμενο κομμάτι.
Έπειτα, συνειδητοποιείς ότι δεν παίζει το κομμάτι που τραγουδάς γιατί μπήκε άλλο τραγούδι.
Ο εγκέφαλος σου έμαθε το αγαπημένο σου άλμπουμ τόσο καλά που ξέρει πλέον τι να περιμένει αλλά και πότε να το περιμένει.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, ο εγκέφαλος μας είναι εξαιρετικός στο να αναγνωρίζει μοτίβα και να τα χρησιμοποιεί για να προβλέψει αυτό που θα ακολουθήσει.
Μια σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου είναι όχι μόνο να προβλέπει αυτό που έρχεται αλλά και πότε.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, επειδή εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Εάν ελέγχεις το mail σου κάθε 20 λεπτά, ο εγκέφαλος σου το μαθαίνει. Εάν σκρολάρεις στα social media κάθε 10 λεπτά, ο εγκέφαλος σου επίσης το μαθαίνει.
Όποτε κάνεις τακτικά μια δραστηριότητα, ο εγκέφαλος σου προσπαθεί να προβλέψει πότε πρέπει να το ξανακάνει.
Ο εγκέφαλος σου θεωρεί ότι σου κάνει χάρη όταν σε διακόπτει γιατί γνωρίζει ότι μάλλον χρειάζεσαι να δεις κάτι σημαντικό.
Κάθε φορά που τσεκάρεις το email σου, πιθανότατα σκέφτεσαι: “Δεν χρειάζεται να το κάνω τώρα. Το έχω αποφασίσει. Έχω ακόμα τον έλεγχο.”
Αλλά δεν παίρνει πολύ μέχρι να μην έχεις πλέον τον έλεγχο.
Δεν χρειάζεται να τσεκάρεις το μέιλ σου, αλλά δεν μπορείς και να σταματήσεις τον εγκέφαλο σου από το να το σκέφτεται.
Πρέπει λοιπόν να επανεκπαιδεύσεις τον εγκέφαλο σου. Πρέπει να αντισταθείς στο χρονικό περιθώριο που θέτει ο εγκέφαλος σου και να του διδάξεις καινούργια συχνότητα.
Ξεκίνα με μικρά βήματα και ανέβασε τη διάρκεια σιγά-σιγά μέχρι ο εγκέφαλος σου να σε αφήνει να συγκεντρώνεσαι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Μόλις μάθεις τι είδους πρόγραμμα χρειάζεται ο εγκέφαλος σου, βάλε χρονοδιακόπτη για λίγο περισσότερο κάθε φορά.
Όταν αποσπάσαι, σταμάτησε τον εαυτό σου από το να θέλει να τσεκάρει τα μέιλ σου ή να κάνει κάποια άλλη εργασία εάν δεν έχει περάσει το χρονικό σου όριο.
Πίεσε το εαυτό σου να παραμείνει συγκεντρωμένος.
Θα δεις ότι είναι δύσκολο σε αυτά τα τελευταία λεπτά να παραμείνεις συγκεντρωμένος, αλλά τελικά ο εγκέφαλος σου θα μάθει το νέο πρόγραμμα.
Όταν είναι εύκολο να συγκεντρωθείς στο χρόνο που έχεις θέσει, επέκτεινε το χρονικό σου περιθώριο και άλλο.
Το single-tasking βοηθάει τον εγκέφαλο σου να παραμείνει συγκεντρωμένος σε μια μόνο εργασία για περισσότερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να παραμείνεις παραγωγικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θα δεις επίσης ότι η δουλειά σου βελτιώνεται, επειδή θα έχεις καλύτερη ροή. Θα αυξηθεί το διάστημα κατά το οποίο κάνεις πιο ουσιαστικά πράγματα επειδή είσαι πιο συγκεντρωμένος.
Κάνε single-tasking για καλύτερη ποιότητα εργασίας
Μιλώντας για εργασία καλύτερης ποιότητας, ας ρίξουμε μια μάτια στο πώς το single-tasking είναι το κλείδι για να κάνεις πιο ουσιαστική εργασία.
Το παραγωγικό διάστημα εργασίας είναι εκείνο το διάστημα κατά το οποίο ο χρόνος συγκέντρωσης είναι μεγαλύτερος και κάνει μεγάλη διαφορά στη δουλειά και την καριέρα σου.
Για έναν ακαδημαϊκό αυτό θα μπορούσε να είναι όταν κάνει έρευνα. Για έναν συγγραφέα, είναι όταν κλείνει τους περισπασμούς και γράφει. Για έναν προγραμματιστή, είναι όταν γράφει κώδικα και δημιουργεί κάτι νέο.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να κολυμπάμε σε πιο ρηχά νερά.
Συνήθως κολλάμε στο να ξοδεύουμε χρόνο σε εργασίες χρονοβόρες, οι οποίες όμως δεν μας βοηθάμε ιδιαίτερα να κάνουμε ουσιαστική δουλειά.
Το να απαντάμε σε mail για παράδειγμα, το να κανονίζουμε ραντεβού και να παίρνουμε μέρος σε meetings τα οποία στην ουσία δεν είναι χρήσιμα, είναι παραδείγματα τέτοιων εργασιών.
Όταν έχεις τέτοιου είδους εργασία, πρέπει να δουλέψεις στο να βρεις χρόνο για την ουσιαστική δουλειά. Ένας τρόπος να το κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για ουσιαστική εργασία.
Σκέψου για παράδειγμα τους συγγραφείς οι οποίοι χτίζουν ή αγοράζουν ειδικά δωμάτια για να δουλέψουν και εξαφανίζονται από την κοινωνία μέχρι να γράψουν ένα βιβλίο.
Πολλοί έχουν σπίτια, δωμάτια ή έστω έναν χώρο στον οποίο γράφουν τα βιβλία τους.
Αυτοί οι χώροι είναι μόνο για ουσιαστική εργασία και δεν καταφεύγουν εκεί για να κάνουν άλλα πράγματα όπως για να παραστούν σε meeting ή να απαντήσουν σε mail.
Το να δημιουργήσεις ένας προστατευμένο περιβάλλον βοηθάει τον εγκέφαλο σου να μπει σε λειτουργία ‘δημιουργίας’, μακριά από τους θορύβους της καθημερινότητας.
Μαθαίνεις λοιπόν ότι στο μέρος αυτό δουλεύεις με ασφάλεια και έτσι όπως έχεις εκπαιδευτεί σε ορισμένα χρονικά πλαίσια, μπορείς να μάθεις να δουλεύεις και χωρικά.
Αυτό μπορεί να γίνει και στο μέλλον ακόμα και με ειδικά VR γυαλιά τα οποία δημιουργούν την αίσθηση ενός χώρου απομόνωσης.
Μπορεί φυσικά και να γίνει χωρίς να χρειαστεί να χτίσεις κάτι καινούριο.
Απλά να κάνεις ανακατάταξη στον ήδη υπάρχοντα χώρο. Βρες έναν χώρο εργασίας που σου ταιριάζει και προστάτεψε τον.
Μπορεί να χρειαστεί να βάλεις μια αγαπημένη πολυθρόνα ή να βρεις απλά ένα μικρό και αχρησιμοποίητο χώρο του σπιτιού.
Απλά ξεχώρισε τον από τον υπόλοιπο χώρο όπου κάνεις την υπόλοιπη δουλειά.
Όταν βρίσκεσαι σε αυτόν τον ειδικό χώρο, εξασκήσου στο να παίρνεις μαζί σου την πιο σημαντική σου εργασία.
Προσπάθησε να πάρεις μόνο ένα μέρος της εργασίας. Απομάκρυνε αντιπερισπασμούς από διακοπές που μπορεί να σου στοιχίσουν σε συγκέντρωση όπως email ή chat rooms.
Ξεκίνα με αυτούς τους κανόνες για το Single-Tasking
Τέλος, ας δούμε μερικούς πρακτικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν στο single tasking.
- Να έχεις μόνο μια καρτέλα ανοιχτή στον υπολογιστή σου (ή περισσότερες αν σχετίζονται με την εργασία που ολοκληρώνεις)
- Συγκεντρώσου σε αυτό που πρέπει να γίνει- εάν δεν είσαι σίγουρος, είναι πιο εύκολο να αποσυντονιστείς.
- Εάν ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα άρθρο, διάβασε το μέχρι το τέλος ή σώσε το για αργότερα σε μια εφαρμογή. Μην το αφήνεις ανοιχτό όλη μέρα στον browser σου.
- Στο τηλέφωνο σου, χρησιμοποίησε μια εφαρμογή μόνο από το να αλλάζεις ανάμεσα σε διαφορετικές.
- Όταν σε διακόπτουν ή αλλάζεις τις εργασίες σου, συνειδητοποίησε τι κάνεις και λάβε γνώση της συμπεριφοράς σου.
- Όρισε περισσότερο χρόνο χωρίς συσκευές.
Ο τελευταίος κανόνας είναι σημαντικός.
Εάν σε διακόπτουν email, social media και chat, το να περνάς περισσότερο χρόνο εντελώς μακριά από το τηλέφωνο σου θα βοηθήσει τον εγκέφαλο σου να περνά περισσότερο χρόνο μακριά από περισπασμούς.
Τέλος, το single-tasking μπορεί να εφαρμοστεί σε πράγματα όπως το να τρως το γεύμα σου ή να περνάς το χρόνο σου με την οικογένεια σου.
Αν κρατάς κλειστό τον υπολογιστή σου και το τηλέφωνο σου σε άλλο δωμάτιο μπορεί να σε βοηθήσει να εξασκηθείς στο single-tasking πιο εύκολα.
Εξάλλου, το single-tasking αξίζει εφόσον μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα σου.
Πηγή: Foundr