Επιταχύνεται η οικονομική ύφεση της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Επιταχύνεται η οικονομική ύφεση της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Επιταχύνεται η οικονομική ύφεση της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Ιούλιο, καθώς η συρρίκνωση επιταχύνθηκε λόγω των περικοπών στη μεταποίηση, σύμφωνα με βασική έρευνα τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία από την έρευνα του δείκτη HCOB Flash Eurozone PMI, που δημοσιεύθηκε από την S&P Global, μειώθηκαν στο 48,9 τον Ιούλιο από 49,9 τον Ιούνιο. Ένας αριθμός πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη.

“Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης. Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα κινηθεί περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης τους επόμενους μήνες, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να χάνει τη δυναμική του».

Οι αγώνες της ευρωζώνης τροφοδοτήθηκαν από απότομες πτώσεις που σηματοδοτήθηκαν από έρευνες από τις οικονομικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Επιταχύνεται η οικονομική ύφεση της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Η Γερμανία έπεσε σε συρρίκνωση καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο λόγω της απότομης μείωσης της εργοστασιακής παραγωγής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Τα οδυνηρά στοιχεία PMI έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 5,5% τον Ιούνιο, καθώς το κόστος ενέργειας μειώθηκε, αλλά το κόστος των τροφίμων και των ποτών παρέμεινε υψηλά καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να υφίστανται.

Δεδομένου ότι οι τιμές του καταναλωτή παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια άλλη αύξηση των επιτοκίων φαίνεται σχεδόν βέβαιη κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Αλλά η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των χωρών που φοβούνται ότι τα υψηλά επιτόκια θα βλάψουν την ανάπτυξη.

Η ευρωζώνη εισήλθε σε τεχνική ύφεση στις αρχές του έτους και η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι ασθενής φέτος, γύρω στο 1%.

«Η τελευταία μέτρηση του PMI δεν πρόκειται να ευχαριστήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς οι τιμές στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με επικεφαλής αποκλειστικά τον ουσιαστικό τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο de la Rubia.

«Επομένως, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σίγουρα θα τηρήσει τα όπλα της και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 bp (μονάδες βάσης) στην επόμενη νομισματική συνεδρίαση».

Το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη αύξησε το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό που έγινε ποτέ για να καταπολεμήσει τον καυτό πληθωρισμό μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Τα βασικά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο, με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να βρίσκεται τώρα στο 3,50% – το υψηλότερο επίπεδό του από το 2001.

Πηγή: International Business Times

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει