Εάν μπορούσες να δουλέψεις από οπουδήποτε στον κόσμο, πού θα πήγαινες; Για τους περισσότερους, αυτό δεν είναι μια υποθετική ερώτηση. Είτε είσαι νέος είτε όχι και τόσο, αν έχεις μια δουλειά δική σου ή είσαι συμβασιούχος, η ζωή ενός digital nomad είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ.
Τι ακριβώς είναι ένας digital nomad? Βασικά εξαρτάται από το ποιον ρωτάς.
Για πολλούς η ζωή ενός digital nomad περιλαμβάνει να έχουν μια βάση και να κάνουν συχνές διακοπές 2-3 μηνών κάθε φορά κατά τις οποίες δουλεύουν απομακρυσμένα.
Σημαίνει επίσης να μην έχεις σταθερή τοποθεσία.
Αν χρειαστεί, να αφήσεις το σπίτι σου, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να μη δένεσαι και να μην έχεις κάποιου άλλου είδους υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα κάποιο δάνειο.
Άλλοι νομάδες ταξιδεύουν για μικρότερο διάστημα, μόνοι τους, με κάποιον σύντροφο, με παρέα φίλων ή τα κατοικίδια τους.
Κάποιοι μπορεί να νοικιάσουν τροχόσπιτο, κάποιοι ακολουθούν κάποιο πάθος τους όπως το σερφ ή κάποιοι ακόμα και το αιώνιο καλοκαίρι.
Υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενειών που αναπτύσσουν ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους.
Κατά τη διάρκεια των ετών, έχουν υπάρξει διάφορα είδη digital nomad ανθρώπων. Όλοι τους υποστηρικτές της νοοτροπίας “δουλεύω από οπουδήποτε στον κόσμο”.
Πλέον η ζωή ενός digital nomad είναι πιο εύκολη από ποτέ.
Για το λόγο αυτό ακολουθούν τα βήματα που μπορούν να κάνουν την απόφαση σου ακόμα ευκολότερη:
1. Διάλεξε τον κατάλληλο προορισμό για digital nomads
Ισλανδία ή Ινδονησία; Πορτογαλία ή Παναμάς; Υπάρχει πραγματικά μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμων επιλογών, οπότε οφείλεις να επιλέξεις τον κατάλληλο για εσένα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.
Κάπου νόμιμα
Καταρχήν, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα μέρος όπου μπορείς νόμιμα να μείνεις για δουλειά.
Πριν αποφασίσεις το καλύτερο μέρος για εσένα, ρώτα έναν ειδικό για περιορισμούς σε διαβατήρια, visa, παροχές ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης και οποιεσδήποτε άλλες νομικές απαιτήσεις μπορεί να προκύψουν.
Διαβατήρια: Αν θες να δουλέψεις εκτός χώρας, χρειάζεσαι σίγουρα διαβατήριο. Έλεγξε την ημερομηνία λήξης του και ανανέωσε το έγκαιρα.
Visa: Ανάλογα με τον προορισμό και το χρόνο της διαμονής σου, ίσως χρειαστεί να βγάλεις μια ειδική visa. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί μια απλή τουριστική visa. Oρισμένες χώρες προσφέρουν τώρα ειδικές visa για τους digital nomads και σε ορισμένες περιπτώσεις μια visa εργασίας ίσως απλά σε καλύπτει.
Ασφάλεια Υγείας για digital nomads: Μερικές χώρες απαιτούν από τους επισκέπτες τους ασφαλιστική κάλυψη υγείας, είτε μέσα από ένα διεθνές πλάνο είτε μέσα από έναν ασφαλιστή. Σιγουρέψου ότι έχεις καλύψει αυτή την προϋπόθεση για να μην χρειαστεί να τρέχεις όταν φτάσεις.
Φόροι: Οι περισσότερες φορολογικές πολιτικές απλά δεν είναι φτιαγμένες για εργαζόμενους χωρίς σταθερή φορολογική έδρα. Σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, ακόμα και αν ταξιδεύεις για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να έχεις μια φορολογική έδρα. Ένα μέρος δηλαδή στο οποίο περνάς τον περισσότερο σου χρόνο, έχεις ένα σπίτι ή άλλη περιουσία.
Θα χρειαστεί να δεις αν δηλώνεσαι σαν αυτοαπασχολούμενος, part-time ή full-time ή συμβασιούχος καθώς τέτοιου είδους διαχωρισμοί μπορεί να επηρεάσουν το φορολογικό σου προφιλ.
Σαν digital nomad πρέπει να σιγουρευτείς ότι εκπληρώνεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις (και δίνεις χρόνο και στον εργοδότη σου να εκπληρώσει τις δικές του).
Κάπου ασφαλή
Ακόμα και αν σου επιτρέπεται νομικά να ταξιδέψεις και να εργαστείς σε μια άλλη χώρα, οφείλεις να λάβεις υπόψην σου και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια σου.
Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες είναι δύσκολο να εργαστείς αν έχεις διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Με την ίδια λογική, υπάρχουν αρκετοί προορισμοί κατα τους οποίους δεν είναι εύκολο να ταξιδέψεις μόνος.
Εάν είσαι γυναίκα μόνη για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να ταξιδέψεις για δουλειά στην Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Ασία.
Φυσικά υπάρχουν πάντα ρίσκα όταν ταξιδεύεις.
Αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια εικόνα των κινδύνων λόγω γένους, εθνικότητας, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων ή άλλων παραγόντων της προσωπικότητας σου.
Κάπου που θες να πας
Τέλος, αφού έχεις καθορίσει όλα τα διαδικαστικά, ώρα για το εύκολο κομμάτι. Πού θα ήθελες να πας;
Είναι το όνειρο σου να δουλεύεις δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό; Σε μια πολύβουη πόλη ή σε ένα ήρεμο μέρος; Κάπου όπου μπορείς να μιλήσει άνετα τη γλώσσα ή κάπου όπου θα μάθεις μια καινούρια γλώσσα; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό που δεν τρως; Κάποιου είδους διασκέδαση που αναζητάς;
Οι επιλογές είναι πολλές και πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν τον προορισμό ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Εάν τους αρέσει να σερφάρουν στον ωκεανό για παράδειγμα.
Κάποιοι επιλέγουν χώρες που είναι πιο φιλικές στην φιλοσοφία του digital nomad όπως η Κροατία για παράδειγμα η οποία έχει λάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τη νομαδική εργασία.
Για κάποιους εργαζόμενους, μπορεί η επιλογή να είναι η συμμετοχή σε κάποιο παραδοσιακό φεστιβάλ, όπως στο Octoberfest, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή η Κινέζικη Πρωτοχρονιά.
Βήμα 2: Digital nomad: Ενημέρωσε τον Εργοδότη σου
Εάν έχεις αποφασίσει να δοκιμάσεις τη νομαδική ζωή, οφείλεις να ενημερώσεις τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι.
Προετοιμάσου κατάλληλα για την νομαδική εργασία
Εάν τώρα δεν δουλεύεις απομακρυσμένα, θα χρειαστεί να αποφασίσεις αν θα μπορούσες να το κάνεις.
Εάν ναι, μην ενημερώσεις τους συνεργάτες σου με ένα βιαστικό μέιλ.
Προετοίμασε κατάλληλα τον εργοδότη σου και τους πελάτες σου σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.
Ενημέρωσε για τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας.
Ψάξε τα καταστατικά και δώσε παραδείγματα ότι μπορεί να λειτουργήσει. Ενημέρωσε τους για τα οφέλη της nomad εργασίας για την επίδοση και την παραγωγικότητα σου.
Παρουσίασε επίσης ένα πλάνο για το πώς θα είναι εφικτή η συνεργασία σας από απόσταση και ενημέρωσε τους για το τι είδους εξοπλισμό μπορεί να χρειαστείς.
Σιγουρέψου ότι είναι εφικτό
Θυμήσου ότι ακόμα και αν τώρα δουλεύεις ονλάιν, μπορεί να μην εφικτό να το κάνεις αν είσαι σε χώρα με διαφορά ώρας από τη δική σου.
Αν χρειαστεί να παρευρίσκεσαι σε ονλάιν συναντήσεις, πρέπει να είσαι σε χώρα με διαφορά ώρας που διευκολύνει την επικοινωνία.
Κάποιες επιχειρήσεις που δουλεύουν με κυβερνητικά έργα για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέπουν τα ταξίδια στους εργαζόμενους για λόγους κυβερνοασφάλειας.
Επίσης ίσως χρειαστεί να έρθεις σε επαφή με τον υπεύθυνο ΗR της επιχείρησης, το νομικό τμήμα ή τον υπεύθυνο του τμήματος πληροφορικής για να ξεπεράσεις τα τυχόν πρακτικά εμπόδια.
Εάν για παράδειγμα όντως είναι ανέφικτο να δουλέψεις σε κάποια άλλη ήπειρο λόγω διαφοράς ώρας, μήπως μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός και μπορείς να δουλέψεις απομακρυσμένα για λιγότερο διάστημα εντός χώρας;
Πολλές φορές μέσω της συζήτησης, μπορεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από όλες τις πλευρές και να βρεθεί μια μέση λύση, πιο ευέλικτη.
Ίσως χρειαστεί για παράδειγμα να τροποποιήσεις το συμβόλαιο σου και να δουλέψεις με άλλο καθεστώς, όπως freelance. Κάτι που είναι αρκετά διαδεδομένο για τους digital nomads.
Όπως και να δομήσεις τη δουλειά σου, παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να δεις πρακτικά θέματα που θα σε βοηθήσουν να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου.
Βήμα 3: Digital nomad: Μην ξεχάσεις τις Λεπτομέρειες
Παράγοντες όπως η ασφάλεια, η νομιμότητα και το κατά πόσο θα μπορέσεις να δουλέψεις ονλάιν είναι όλοι μη διαπραγματεύσιμοι.
Υπάρχουν παρόλα αυτά, περισσότερα πράγματα, πιο πρακτικά, που πρέπει να λάβεις υπόψην όταν ασπαστείς την digital nomad ζωή.
Χώρος Εργασίας
Εάν χρειαστεί να δίνεις παρουσιάσεις ή να παρευρίσκεσαι σε ονλάιν meeting, θα χρειαστείς ιδιωτικότητα και ένα μέρος στο οποίο θα μπορείς να συζητάς ανοιχτά εργασιακά ζητήματα χωρίς να σε ακούνε.
Για κάποιους άλλους μπορεί να υπάρχουν πιο εργονομικές ανάγκες, όπως μια άνετη καρέκλα γραφείου, ακουστικά ή επαρκής φωτισμός.
Εάν δουλεύεις στον τομέα του IT, σιγουρέψουν ότι έχεις backup και εξοπλισμό που θα δουλεύει.
Σκέψου τι θα είναι αυτό που θα χρειαστείς για να κάνεις τη δουλειά σου εξίσου αποτελεσματικά.
Ίντερνετ
Για τους περισσότερους digital nomads, μια σταθερή σύνδεση Ίντερνετ είναι βασική.
Τσέκαρε την ταχύτητα της σύνδεσης στο μέρος που θα εργαστείς με ένα εικονικό τεστ.
Τσέκαρε επίσης για μέρη όπου μπορείς εναλλακτικά να δουλέψεις σε περίπτωση προβλήματος.
Μπορεί να είναι κοντινά καφέ ή χώροι εργασίας. Μπορείς εναλλακτικά να αγοράσεις τοπικές κάρτες sim για κλήσεις και δεδομένα.
Αν χρησιμοποιείς συχνά συνδεσιμότητα μέσω κοινών δικτύων σε αεροδρόμια ή καφέ, εγκατέστησε ένα εικονικό δίκτυο ασφαλείας VPN για να κρατήσεις ασφαλή τη συνδεσιμότητα σου.
Χρήματα
Τι θα κάνεις αν κλαπούν τα χρήματα σου; Αν σταματήσει να λειτουργεί η πιστωτική σου κάρτα; Πρέπει να σκεφτείς αυτή την περίπτωση από πριν έτσι ώστε να έχεις έτοιμο ένα πλάνο.
Μίλησε με την τράπεζα σου, σκέψου εναλλακτικές ή σκέψου την περίπτωση να έχεις μαζί σου κάποια μετρητά για ώρα ανάγκης.
Δες αν μπορείς να κάνεις ανάληψη μετρητών χωρίς επιπλέον χρεώσεις ή αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικές μεθόδους πληρωμών.
Υγεία
Πέρα από τα βασικά, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις τις ανάγκες που σου προσφέρουν τα πακέτα υγειονομικής περίθαλψης.
Υπάρχουν πλέον ειδικά πακέτα για digital nomads και άτομα που ταξιδεύουν συχνά.
Σκέψου προσεκτικά σχετικά με τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχεις, όπως για παράδειγμα γιατρούς που να μιλάνε αγγλικά ή κάποια ειδική φροντίδα και κάνε τη δική σου έρευνα.
Εάν παίρνεις κάποια φάρμακα ή είσαι σε φαρμακευτική αγωγή, πάρε μαζί σου όσα πιθανολογείς ότι θα χρειαστείς.
Αν πρέπει να βρεις γιατρό για να σου γράψει φάρμακα, σιγουρέψου ότι θα μπορέσεις να τα βρεις σε τοπικά φαρμακεία.
Λάβε υπόψην ότι ακόμα και τα πιο συνηθισμένα φάρμακα, μπορεί να τα βρεις δύσκολα σε άλλα μέρη, οπότε πάρε μαζί σου έξτρα κουτιά σε περίπτωση που χρειαστούν.
Βήμα 4: Βρες την κοινότητα των digital nomads
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι η μοναξιά και η έλλειψη παρέας.
Το να βρεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ενώ δουλεύεις σε άλλη χώρα ίσως είναι και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις.
Είναι σημαντικό να πάρεις μέρος σε οργανωμένες ομάδες και δραστηριότητες και να πάρεις μέρος σε εκδηλώσεις.
Υπάρχουν επίσης ονλάιν πλατφόρμες ή σελίδες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Γράψου σε ένα χόμπι ή άθλημα και τσέκαρε αν υπάρχουν χώροι εργασίας για digital nomads ή άλλες ομάδες που διοργανώνουν εκδηλώσεις.
Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα του να είσαι solo nomad.
Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κερδίσεις την ανεξαρτησία σου από το να ταξιδεύεις μόνος σου.
Θα σε βοηθήσει επίσης να βελτιώσεις της δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και γίνεις πιο επικοινωνιακός.
Φυσικά, η επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι και τη χρειαζόμαστε όλοι.
Για αυτό, σκέψου τι είδους κοινότητες είναι αυτές στις οποίες θα ήθελες να εισχωρήσεις και αναγνώρισε κάθε ευκαιρία που σε βοηθήσει να συνδεθείς με άτομα που εκτιμάς.
Βήμα 5: Ανταπόδωσε
Θυμήσου ότι δεν γυρνάνε όλα γύρω από εσένα μόνο.
Όταν ταξιδεύεις, αφήνεις το στίγμα σου στο περιβάλλον και είναι ευθύνη σου να σιγουρευτείς ότι δίνεις πίσω περισσότερα από όσα παίρνεις.
Βρες τρόπο να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και στήριξε την τοπική οικονομία.
Αγόρασε από ντόπιους προμηθευτές, μείωσε την κατανάλωση πλαστικού και κάνε εθελοντική εργασία στον ελεύθερο σου χρόνο για να βοηθήσεις κι εσύ την κοινότητα.
Εάν το κάνεις σωστά, μπορείς να κάνεις τη μεγάλη διαφορά.
Μερικές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλα βήματα για να προσελκύσουν τους digital nomads και να προσφέρουν άνθηση στην τοπική κοινωνία.
Χωρίς ενεργή προσπάθεια όμως να συναναστραφείς με τους ντόπιους, οι κοινοί τόποι εργασίας μπορεί να καταλήξουν σε μια φούσκα.
Για το λόγο αυτό, εάν σκέφτεσαι να γίνεις digital nomad, σκέψου να επισκεφτείς πιο αγροτικές περιοχές και όχι τόσο τουριστικά μέρη.
Προσπάθησε να βρεις κοινότητες που πραγματικά μπορεί να έχουν ανάγκη από ξένους για να αναπτυχθούν.
Δεν χρειάζεται να κάνεις τεράστια πράγματα για να κάνεις τη διαφορά. Δε χρειάζεται καν να μιλάς τη γλώσσα.
Απλά δείξε ότι σε ενδιαφέρει η επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο. Δείξε ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για την κουλτούρα και τις ανάγκες των ανθρώπων και θα εκπλαγείς από το πόσο έντονα μπορείς να συνδεθείς με τους άλλους.
Είναι εύκολο να φαντάζεσαι την νομαδική ζωή σαν κάτι ιδανικό.
Ποιος δεν θα ήθελε να δουλεύει σε μια παραλία καθώς πίνει mai-tai; Ή να ολοκληρώνει zoom meetings κάνοντας παράλληλα μάθήματα ιστιοπλοίας ή σπα; Φυσικά, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο πολύπλοκη, όπως και τα πλεονεκτήματα της digital nomad ζωής.
Εάν όμως είσαι έτοιμος να αναλάβεις το ρίσκο, οι ευκαιρίες πλέον είναι πιο πολλές από ποτέ. Απλά αναρωτήσου αν είσαι έτοιμος να κάνεις το βήμα.
Πηγή: ΗBR