Ευέλικτη Εργασία: 8 παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να την κατανοήσεις καλύτερα

Ευέλικτη Εργασία: 8 παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν να την κατανοήσεις καλύτερα

Ευέλικτη εργασία

Η ευέλικτη εργασία γίνεται πλέον όλο και πιο διαδεδομένη.

Πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν την καλή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή εξίσου σημαντική με έναν καλό μισθό.

Οι εργοδότες από την άλλη είναι πλέον επίσης πιο πεπεισμένοι από ποτέ για τα οφέλη της.

Η ευέλικτη εργασία έχει πολλές παραλλαγές.

Η κάθε μια με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο για τον εργοδότη όσο και τον εργαζόμενο

Η τεχνολογία επιτρέπει διαφορετικά είδη ευέλικτης εργασίας κάνοντας πιο βιώσιμο το εργασιακό περιβάλλον. 

Οι εργοδότες είναι λογικό να προσπαθούν να αγκαλιάσουν την απαίτηση για ευελιξία καθώς εξασφαλίζει καλύτερους εργαζόμενους.

Η ευέλικτη εργασία επίσης παρέχει έναν αριθμό προτερημάτων για την απόδοση των εργαζόμενων.

Ευέλικτη εργασία
Ευέλικτη εργασία

Τι είδους εργασία όμως χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες;

Ακολουθούν 8 είδη ευέλικτης εργασίας όπου αναλύουμε ποιους εργαζόμενους καλύπτουν.

Αναφέρεται επίσης γιατί οι εργοδότες θα ήταν ωφέλιμο να τις λάβουν υπόψην τους.

1. Υβριδική Εργασία

Οι ορισμοί της υβριδικής εργασίας μπορεί να ποικίλλουν.

Το μοντέλο αυτό είναι ένας διακανονισμός όπου κάποια μέλη της επιχείρησης εργάζονται στα γραφεία του οργανισμού, ενώ κάποια άλλα μέσω τηλεργασίας.

Μπορεί τα ίδια άτομα να εναλλάσσουν τις μέρες εργασίας εντός και εκτός γραφείου ανάλογα με τις συνθήκες, τους σκοπούς και τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Η υβριδική εργασία είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη ευέλικτης εργασίας.

Αφαιρεί εντελώς από την εξίσωση τη μεταβλητή της τοποθεσίας και δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν παρά στο πού δουλεύουν.

Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν το μοντέλο της υβριδικής εργασίας παρέχουν γενικά μια ποικιλία εργασιακών διακανονισμών για διαφορετικούς εργαζόμενους μέσα στην ίδια επιχείρηση.

Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πιο ικανοποιημένο και σκληρά εργαζόμενο εργατικό δυναμικό μέσω της ύπαρξης μεγαλύτερης αυτονομίας και άνεσης στο χώρο εργασίας.

Σε μερικά εργασιακά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί να σημαίνει ευελιξία στο να ολοκληρωθεί μια εργασία εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Αυτό μπορεί να βοηθά ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που νιώθουν πιο παραγωγικοί εκτός συμβατικού εργασιακού περιβάλλοντος και ωραρίου.

Επίσης για όσους προτιμούν να δουλεύουν μακριά από περισπασμούς στον εργασιακό χώρο.

Ή για όσους είναι δύσκολη η εξισορρόπηση της εργασιακής ζωής με άλλες υποχρεώσεις όπως αυτές της φροντίδας ενός αγαπημένου προσώπου.

2. Τηλεργασία

Η τηλεργασία καθιστά δυνατή την εργασία εκτός εργασιακού χώρου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο εργαζόμενος να εργάζεται από το σπίτι, μια δημόσια βιβλιοθήκη, μια καφετέρια ή οπουδήποτε υπάρχει δίκτυο Wi-Fi.

Απαιτείται η πρόσβαση σε εξοπλισμό και να έχει συμφωνηθεί το είδος της ευέλικτης εργασίας ανάλογα με την εργασιακή πολιτική κάθε επιχείρησης.

Για τους εργοδότες, η κύρια πρόκληση είναι να δίνουν πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνολογία, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια της συνδεσιμότητας και εξασφαλίζοντας το απόρρητο των κλήσεων και την παραγωγικότητα. 

Παρόλα αυτά, η τηλεργασία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τα οφέλη της μπορεί να περιλαμβάνουν λιγότερες άδειες από τη δουλειά ή κοπάνες αλλά και καλύτερο ηθικό.

Ενώ για κάποιους η τηλεργασία δεν περιλαμβάνει την παρουσία στο χώρο εργασίας, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να παρευρίσκονται σε meetings.

Για το λόγο αυτό, η τηλεργασία περιλαμβάνει την εργασία εκτός χώρου εργασίας αλλά για όσους ίσως μένουν κοντά.

3. Εξ αποστάσεως εργασία

Οι όροι εξ αποστάσεως εργασία και τηλεργασία πολλές φορές συγχέονται και δεν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί ανάμεσα στα δυο αυτά είδη.

Παρόλα αυτά, η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να διαφέρει από την τηλεργασία.

Αυτό έχει να κάνει με το αν απαιτείται η φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας και αν χρειάζεται οι εργαζόμενοι να μένουν κοντά.

Ένας εργαζόμενος που δουλεύει ονλάιν μπορεί να κάνει τη δουλειά του από οπουδήποτε στον κόσμο.

Αυτό απαιτεί τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού και της τεχνολογίας που απαιτείται αλλά και πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Συχνά, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με εργαζόμενους σε αυτό το καθεστώς μπορεί να έχουν προσωπικό σε διαφορετικές χώρες.

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι δεν απαιτείται να παρευρίσκονται σε meeting προσωπικού στο χώρο εργασίας παρότι μπορεί να λάβουν μέρος σε αυτά μέσω βιντεοκλήσης.

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν γνώση των διαφορών ανάμεσα στην εξ αποστάσεως εργασία και την τηλεργασία.

Για αυτό και πολλές αγγελίες παρουσιάζουν μια δουλειά σαν εξ αποστάσεως ενώ στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Ευέλικτη εργασία
Ευέλικτη εργασία

4. Συμπυκνωμένη Εργασιακή Εβδομάδα

Μια συμπυκωμένη εργασιακή εβδομάδα είναι ένας διακανονισμός όπου εξακολουθεί ο εργαζόμενος να καλύπτει το ωράριο εργασίας του αλλά μέσα σε λιγότερες μέρες από ότι συνήθως. 

Αυτό μπορεί να γίνει πιο συχνά και να έχει σαν αποτέλεσμα μια εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών αντί για πέντε παρότι οι ακριβείς διακανονισμοί μπορεί να ποικίλλουν. 

Ένας λόγος που οι εργοδότες μπορεί να προτιμούν αυτό το διακανονισμό είναι επειδή επιτρέπει μια εβδομάδα τριών ημερών παρά τον διακανονισμό για λήψη αδειών μαζί με το Σαββατοκύριακο.

Πολλοί εργαζόμενοι ίσως επιλέξουν να πάρουν την ημέρα της άδειας τους μέσα στην εβδομάδα κάτι που τους επιτρέπει να σπάσουν την εβδομάδα τους ή να ασχοληθούν με άλλες εργασίες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι συμπυκνωμένες εργασιακές εβδομάδες μπορεί να παρέχουν οφέλη όπως μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή των εργαζόμενων.

Παράλληλα, μια τέτοια τροποποίηση μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του προσωπικού το οποίο διαφορετικά θα έψαχνε αλλού για εργασία καθώς τους παρέχει την απαραίτητη ευελιξία. 

Από την άλλη μεριά, το να δουλεύει κάποιος περισσότερες ώρες δεν είναι απαραίτητα θεμιτό για όλους τους εργαζόμενους.

5. Ευέλικτο ωράριο

Σαν βασικός ορισμός, μια εργασία με ευέλικτο ωράριο μπορεί να οριστεί εκείνη στην οποία παρέχεται η ευελιξία στον εργαζόμενο να επιλέξει το εργασιακό του ωράριο. 

Αυτό σημαίνει απλά την αναπροσαρμογή και τροποποίηση του ωραρίου με τρόπο που να ολοκληρώνει το κύκλο εργασίας του ο εργαζόμενος.

Αντί, για παράδειγμα κάποιος να δουλεύει 9-5, μπορεί να δουλέψει 11-7 μια μέρα και 8-4 την άλλη.

Κάποιες φορές, μπορεί ο εργαζόμενος να επιμηκύνει το ωράριο του και ορισμένες μέρες να το μειώσει ανάλογα με τις ώρες που έχει εργαστεί συνολικά και οριστεί με το συμβόλαιο του.

Το ευέλικτο ωράριο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εργαζόμενους που μπορεί να χρειαστεί να συντονίσουν και άλλες υποχρεώσεις όπως το να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο ή να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα στη σχολή τους. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιλογή προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει σχετικά με τη μετακίνηση τους με τα μέσα μεταφοράς ή αντίστοιχα με την αποφυγή μετακίνησης εν ώρα αιχμής.

6. Εργασία Μερικής Απασχόλησης 

Η εργασία μερικής απασχόλησης περιγράφει οποιοδήποτε είδος εργασίας απασχολεί τον εργαζόμενο για λιγότερες ώρες εβδομαδιαίως από μια σύμβαση πλήρους απασχόλησης. 

Ο ορισμός του τι είναι πλήρους απασχόληση μπορεί να ποικίλλει ανά περιοχή.

Στην Ελλάδα ορίζεται η εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό μπορεί να θεωρηθεί εργασία μερικής απασχόλησης.

Για τους εργοδότες, οι θέσεις μερικής απασχόλησης μπορεί να είναι χρήσιμες.

Τους επιτρέπουν να απασχολούν κόσμο που δεν θα χρειαστεί να προσλάβουν με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους, μια εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί να είναι επιθυμητή πολλές φορές.

Αφενός τους επιτρέπει να έχουν χρήματα, αφετέρου να ρυθμίζουν και άλλες υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών ή τις σπουδές τους.

Σε ορισμένες επιχειρήσεις, μπορεί να υπάρχουν περίοδοι off-season μεσα στην χρονιά. Οι εργοδότες λοιπόν χρειάζονται προσωπικό που θα κρατήσει λειτουργική την επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με αυτό το καθεστώς δεν έχουν συνήθως τα ίδια προνόμια με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ευέλικτη Εργασία

7. Εργασία με βάρδιες

Η εργασία με βάρδιες περιλαμβάνει τον διακανονισμό του διαχωρισμού της εργασιακής ημέρας σε βάρδιες οι οποίες κατανέμονται στους εργαζόμενους.

Διαφορετικές ομάδες εργαζόμενων διεκπεραιώνουν την εργασία τους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Είναι μια διαδεδομένη προσέγγιση για επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες/μέρα, 7 μέρες/εβδομάδα.

Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ώρες που δεν είναι οι συμβατικές (9-5) κι ίσως χρειαστεί να εργάζονται διαφορετικές βάρδιες από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Για κάποιους εργαζόμενους, ίσως υπάρχει η επιλογή να εργάζονται νύχτα και όχι μέρα για παράδειγμα.

Για τους εργοδότες, η εργασία με βάρδιες προσφέρει το πλεονέκτημα του να εξασφαλίζουν την εργασία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παρόλα αυτά, η εργασία με βάρδιες έχει σχετιστεί με έναν αριθμό μειονεκτημάτων που σχετίζονται με την απόδοση των εργαζόμενων.

Οφείλει λοιπόν, ο υπεύθυνος προσωπικού να εναλλάσσει τις βάρδιες για να αποφευχθεί η καταπόνηση και η εξάντληση των εργαζομένων.

8. Μοίρασμα Εργασίας

Το μοίρασμα εργασίας είναι ένας άλλος τύπος ευέλικτης εργασίας.

Στο μοίρασμα της εργασίας, δυο εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης προσλαμβάνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εργάζονται σαν ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους, τα οφέλη του μοιράσματος της εργασίας είναι εξίσου σημαντικά με την εργασία μερικής απασχόλησης.

Επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορεί ο εργαζόμενος να ολοκληρώνει και άλλες υποχρεώσεις του παράλληλα.

Για τους εργοδότες, ίσως είναι ευκολότερο να βρουν δυο άτομα διατεθειμένα να εργαστούν με ωράριο μερικής απασχόλησης και θεωρητικά να κάνουν την ίδια δουλειά που θα έκανε ένας εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. 

Μπορεί επίσης να είναι πιο εύκολο σε περιπτώσεις όπου ο ένας εργαζόμενος παίρνει άδεια.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί μέρος της εργασίας του να αναληφθεί από τον έτερο εργαζόμενο ως έναν βαθμό.

Το πετυχημένο μοίρασμα εργασίας έχει να κάνει με τους ξεκάθαρους διακανονισμούς.

Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάθε φορά.

Βασικό κομμάτι αποτελεί η καλή επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων μεταξύ τους αλλά και με τον εργοδότη.

Εκτός από μεγάλη ευελιξία, οι μειωμένες ώρες εργασίας μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη.

Αυτά αφορούν στη μειωμένη απουσία από την εργασία και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ειδικά σε συνθήκες εργασίας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες.

Ευέλικτη Εργασία: Τελικές Σκέψεις

Το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό αλλάζει ραγδαία.

Η απαίτηση για ευέλικτη εργασία γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ειδικά μετά την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τηλεργασίας.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν γίνει επίσης πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τη σημασία της διατήρησης ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Για τους εργοδότες, είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις για ευέλικτη εργασία που θα κάνουν τους εργαζόμενους τους πιο αποδοτικούς.

Πηγή: Viewsonic.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας