Επιστρέφει στη ζωή η αγορά IPO των ΗΠΑ;

Επιστρέφει στη ζωή η αγορά IPO των ΗΠΑ;

Χαρακτηριστικές Εικόνες Άρθρων των αρθρογράφων (8)

Η Instacart πούλησε 22 εκατομμύρια μετοχές προς 30 δολάρια έκαστη σε μια αρχική δημόσια προσφορά τη Δευτέρα, συγκεντρώνοντας 423 εκατομμύρια δολάρια στη διαδικασία, καθώς 7,9 εκατομμύρια μετοχές πωλήθηκαν από άλλους μετόχους που πωλούσαν.

Η προσφορά, η οποία αποτιμά την εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η δεύτερη υψηλού προφίλ IPO μέσα σε λίγες μέρες, αφού η βρετανική εταιρεία παραγωγής chip “Arm” έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Nasdaq την περασμένη Πέμπτη.

Με την Klaviyo, μια εταιρεία αυτοματισμού μάρκετινγκ, να σχεδιάζει και να συγκεντρώσει έως και 550 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της την Τρίτη, αυτή η χρονική περίοδος είναι ένα σαφές σημάδι ζωής από την αγορά IPO των ΗΠΑ, η οποία είχε μειωθεί τελείως το 2022 μετά από ένα ρεκόρ που είχε το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic που ανέλυσε η EY, η δραστηριότητα IPO έχει ήδη αυξηθεί ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες συγκέντρωσαν 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 63 αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 51 IPO το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το spinoff της Johnson & Johnson Kenvue, το οποίο συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην IPO του τον Μάιο.

Στο μέλλον, η EY αναμένει ότι η δραστηριότητα IPO θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς πολλοί από τους ανασταλτικούς παράγοντες που προκάλεσαν την τελευταία περίοδο “ξηρασίας” έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Με τον πληθωρισμό να φαίνεται πιθανό να έχει κορυφωθεί, τις αυξήσεις επιτοκίων να πλησιάζουν στο τέλος τους και τις μετοχές να έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του περασμένου έτους, το σκηνικό της αγοράς φαίνεται πιο θετικό τώρα, σε σχέση με τους τελευταίους 18 μήνες.

Statista

Θα ανακάμψει άμεσα η αγορά IPO στις ΗΠΑ;

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η αγορά IPO από ό,τι προέβλεπαν πολλοί επενδυτές στην αρχή του έτους.

Η απρόβλεπτη τραπεζική κρίση το 1ο εξάμηνο του 2023 οδήγησε την αβεβαιότητα στις αγορές. Όμως, οι φόβοι μετάδοσης φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει.

Αυτό, δημιουργεί αισιοδοξία για περισσότερη δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024.

«Παρά τον συνεχιζόμενο αργό ρυθμό των IPO, οι πρόσφατες βελτιώσεις στο κλίμα της αγοράς και η άνοδος της δραστηριότητας που ακολουθεί μπορεί να είναι προάγγελος φωτεινότερων ημερών στην αγορά IPO αργότερα φέτος ή του χρόνου», λέει ο Mark Schwartz, EY Americas IPO and SPAC Advisory Leader.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει