Τι είναι τα Index Funds και πως να επενδύσετε σε αυτά-Freedom24

Τι είναι τα Index Funds και πως να επενδύσετε σε αυτά-Freedom24

index funds

Τι είναι τα index funds; Φανταστείτε μια επενδυτική επιλογή που είναι σαν ένα εισιτήριο για ολόκληρο το χρηματιστήριο, χωρίς το άγχος της επιλογής μεμονωμένων μετοχών

Αυτό ακριβώς είναι τα index funds – το διαβατήριό σας για το μεγαλύτερο τρενάκι του χρηματοοικονομικού κόσμου. 

Τα index funds είναι ένας τύπος επένδυσης όπου τοποθετείτε τα χρήματά σας σε ένα “καλάθι” με μετοχές ή ομόλογα που στοχεύουν στην αντιγραφή της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη αγοράς, όπως ο διάσημος δείκτης S&P 500. 

Αυτό που διακρίνει τα index funds από άλλους τύπους επενδυτικών οχημάτων είναι η παθητική επενδυτική τους προσέγγιση.

Τα index funds έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν την απόδοση ενός συγκεκριμένου δείκτη αγοράς, όπως ο S&P 500, αντί να βασίζονται στην ενεργό διαχείριση από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου. Αυτή η παθητική στρατηγική προσφέρει έναν χαμηλού κόστους και χαμηλής ταλαιπωρίας τρόπο να επενδύσετε και ενδεχομένως να αυξήσετε τον πλούτο σας με την πάροδο του χρόνου. 

Είτε είστε έμπειρος επενδυτής είτε μόλις ξεκινάτε, η κατανόηση των index funds μπορεί να είναι το πρώτο σας βήμα προς μια πιο έξυπνη και χωρίς άγχος προσέγγιση για την αύξηση των χρημάτων σας. 

Τι είναι τα index funds;

Τα index funds είναι ένας τύπος επενδυτικού αμοιβαίου κεφαλαίου που στοχεύει να μιμηθεί την απόδοση ενός συγκεκριμένου χρηματιστηριακού δείκτη, όπως ο S&P 500 ή ο NASDAQ. 

Φανταστείτε έναν δείκτη ως μια λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ή ολόκληρο το χρηματιστήριο. 

Αντί να προσπαθούν να επιλέξουν μεμονωμένες μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών αγοράζουν λίγο από τα πάντα σε αυτήν τη λίστα. 

Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται παθητική επένδυση επειδή δεν περιλαμβάνει μια ομάδα ειδικών που επιλέγουν ενεργά ποιες μετοχές να αγοράσουν και να πουλήσουν. 

Τα index funds είναι γνωστά για την απλότητά τους, το χαμηλότερο κόστος και το γεγονός ότι παρέχουν στους επενδυτές έναν τρόπο να διαφοροποιούν εύκολα τα χαρτοφυλάκια τους, κατανέμοντας τον κίνδυνο σε πολλές εταιρείες αντί να βασίζονται στην επιτυχία λίγων.

index funds

Πως ακριβώς λειτουργούν; 

Τα index funds, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω λειτουργούν παρακολουθώντας την απόδοση ενός συγκεκριμένου δείκτη αναφοράς, όπως ο S&P 500 για τις μετοχές των ΗΠΑ ή ο FTSE 100 για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αυτά τα funds επενδύουν στα ίδια περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τον δείκτη, προσπαθώντας να αναπαράγουν τις αποδόσεις τους όσο το δυνατόν πλησιέστερα. 

Έτσι, εάν επενδύσετε σε ένα index fund του δείκτη S&P 500, τα χρήματά σας κατανέμονται στις 500 εταιρείες αυτού του δείκτη. 

Σε αντίθεση με τα ενεργά διαχειριζόμενα κεφάλαια όπου οι επαγγελματίες διαχειριστές χαρτοφυλακίου αγοράζουν και πωλούν ενεργά επενδύσεις σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την αγορά, index funds απλώς διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία στην ίδια αναλογία με τον δείκτη. 

Καθώς τα στοιχεία του δείκτη αλλάζουν ή οι αξίες των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων κυμαίνονται, το αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη προσαρμόζει τις διαθέσεις του ανάλογα. 

Αυτή η παθητική προσέγγιση συνήθως οδηγεί σε χαμηλότερες προμήθειες και φόρους, καθιστώντας τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών ελκυστική επιλογή για μακροπρόθεσμους επενδυτές που αναζητούν ευρεία έκθεση στην αγορά με ελάχιστη προσπάθεια και κόστος.

Τα index funds δεν προσπαθούν να κερδίσουν την αγορά ή να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους μέσους όρους της αγοράς. 

Αντίθετα, προσπαθούν να είναι η αγορά — αγοράζοντας μετοχές κάθε εταιρείας που είναι εισηγμένη σε έναν δείκτη αγοράς για να αντικατοπτρίζει την απόδοση του δείκτη στο σύνολό του.

Εξαιτίας αυτού, θεωρούνται στρατηγική παθητικής διαχείρισης, καθώς δεν χρειάζεται να αποφασίζετε ενεργά ποιες επενδύσεις θα αγοράσετε ή θα πουλήσετε. 

Τα index funds χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή, καθώς οι διακυμάνσεις της αγοράς τείνουν να είναι λιγότερο ασταθείς σε έναν δείκτη σε σύγκριση με μεμονωμένες μετοχές.

index funds

Πρέπει τα index funds να αποτελούν μέρος της επενδυτικής σας στρατηγικής;

Προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους. 

Πρώτον, τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών παρέχουν διαφοροποίηση, κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας τον κίνδυνο που σχετίζεται με μεμονωμένες μετοχές ή ομόλογα. 

Δεύτερον, το παθητικό στυλ διαχείρισής τους διατηρεί τις χρεώσεις χαμηλές, επιτρέποντάς σας να διατηρείτε περισσότερες από τις αποδόσεις σας. 

Επιπλέον, ξεπερνούν σταθερά πολλά κεφάλαια με ενεργό διαχείριση μακροπρόθεσμα λόγω του χαμηλού κόστους και της απλότητάς τους. 

Είτε είστε πρακτικός επενδυτής είτε προτιμάτε μια πιο πρακτική προσέγγιση, τα  index funds προσφέρουν ευελιξία και σταθερή βάση για το χαρτοφυλάκιό σας. 

Μπορούν να είναι μια έξυπνη επιλογή τόσο για αρχάριους που αναζητούν ένα εύκολο σημείο εισόδου όσο και για έμπειρους επενδυτές που αναζητούν συνεπείς και αξιόπιστες αποδόσεις.

Επένδυση στα index funds με την Freedom24

Τώρα, αν θέλετε να επενδύσετε σε index funds, το καλό είναι ότι μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο ασφαλή από ποτέ!

Αν θέλετε και εσείς λοιπόν να επωφελείτε από τα index funds, τότε ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι, όπως και εμείς, μέσω της Freedom24, μιας από τις καλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες στην Ευρώπη!

Γιατί επιλέγουμε τη Freedom24;

Η Freedom24 είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom Holding Corp. που είναι εισηγμένη στο Nasdaq με κεφαλαιοποίηση περι τα 4 δισ. $.

Η Freedom Finance είναι αξιόπιστη και διαφανής και ελέγχεται από 3 αρχές. Επιπλέον, προσφέρει πρόσβαση σε Χρηματιστήριο Αθηνών, Παγκόσμια Χρηματιστήρια ΕΕ, ΗΠΑ και Ασίας.

Επομένως, η Freedom24 παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που σας επιτρέπει να επενδύσετε εύκολα σε μετοχές και index funds απ’ όλο τον κόσμο. 

Σε περίπτωση που θέλετε να επενδύσετε και εσείς σε κάποιο index fund ή σε οποιαδήποτε από τις χιλιάδες μετοχές που υπάρχουν στην πλατφόρμα της Freedom24, κάντε κλικ εδώ για να κάνετε δωρεάν εγγραφή, να κερδίσετε ένα bonus και ταυτόχρονα να στηρίξετε και το Business Review Greece!

Disclaimer

Σε αυτό το σημειο να πούμε πως δεν είμαστε επενδυτικοί σύμβουλοι. Το παρόν άρθρο και το αντίστοιχο βίντεο έχουν ενημερωτικό και ψυχαγωγικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν επενδύσετε πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα και να επικοινωνήσετε με κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο.

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωράει σε αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Εταιρείας.

Αυτό το άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή και περιέχει Affiliate Links της Freedom24, όπου χωρίς κόστος για εσάς μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.