Σύμβουλος επιχειρήσεων: Ποιος είναι ο ρόλος του;

Σύμβουλος επιχειρήσεων: Ποιος είναι ο ρόλος του;

Σύμβουλος επιχειρήσεων: Ποιος είναι ο ρόλος του;

Σε περιγραφές θέσεων εργασίας, ο σύμβουλος επιχειρήσεων βρίσκεται κοντά στην κορυφή της λίστας για τις πιο διφορούμενες. Σε τελική ανάλυση, θα δυσκολευτείτε να βρείτε δύο ευρύτερους όρους από τον «επιχειρείν» και τον «σύμβουλο».

Ωστόσο, παρά την ασάφεια του ονόματος, ο σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αν επιλέξετε έναν κατάλληλα καταρτισμένο, θα μπορούσε να ανεβάσει πολλά επίπεδα το brand σας.

Εδώ, θα συζητήσουμε την έννοια του σύμβουλου επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε εάν πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν για το brand σας.

Τι είναι ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων;

Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων είναι ένας επαγγελματίας που προσφέρει συμβουλές και υπηρεσίες ειδικών για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν λειτουργικές, στρατηγικές ή διαχειριστικές προκλήσεις.

Έτσι, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας. Συχνά, παρέχει πληροφορίες, λύσεις και συστάσεις με βάση την τεχνογνωσία και τις γνώσεις του στον κλάδο.

Παρακάτω είναι μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη ενός σύμβουλου επιχειρήσεων που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Εξειδίκευση: Εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών προκλήσεων.
  • Αντικειμενικότητα: Προσφέρουν μια αμερόληπτη προοπτική, βοηθώντας στον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων χωρίς προκαταλήψεις.
  • Αποδοτικότητα: Μπορούν να εξορθολογήσουν τις διαδικασίες και τις στρατηγικές για τη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας και παραγωγικότητας.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Μειώσεις κόστους και καλύτερη κατανομή πόρων.
  • Στρατηγική ανάπτυξη: Βοηθούν στην ανάπτυξη και την εκτέλεση στρατηγικών ανάπτυξης για την επιτυχή επέκταση της επιχείρησής σας.

Επικοινωνιακά tips και πολλά άλλα από τον Νίκο Γιαννακόπουλο / Business Review Greece / Business Talks

Πότε πρέπει να επενδύσετε σε έναν σύμβουλο επιχειρήσεων;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσάς και τις ανάγκες σας. Παρόλο αυτά, παρακάτω σας δίνουμε μερικά “σημάδια” για το αν πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε στις υπηρεσίες τους.

1. Στασιμότητα

Όταν η επιχείρησή σας δεν αναπτύσσεται όπως αναμενόταν, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε στις υπηρεσίες ενός συμβούλου που θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο μονοπάτι που είχατε χαράξει εξαρχής.

2. Λειτουργική αναποτελεσματικότητα

Εάν αντιμετωπίζετε λειτουργικά προβλήματα ή προβλήματα παραγωγικότητας, ένας σύμβουλος θα μπορούσε να σας βοηθήσει σχεδιάζοντας ένα μοντέλο που θα έλυνε τα προαναφερθέντα ζητήματα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και αυξάνοντας τα κέρδη.

3. Οικονομικές προκλήσεις

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα ταμειακών ροών ή φθίνουσα κερδοφορία, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναστροφή αυτής της αρνητικής τάσης.

4. Αλλαγές αγοράς

Όταν το τοπίο της αγοράς αλλάζει και είναι απαραίτητο πια να προσαρμοστείτε, θα μπορούσατε να ζητήσετε την υποστήριξη ενός συμβούλου για να κάνετε τη μετάβαση αυτή όσο το δυνατόν πιο ομαλή και αποτελεσματική.

5. Κλιμάκωση

Όταν σχεδιάζετε να επεκταθείτε, να εισέλθετε σε νέες αγορές ή να λανσάρετε νέα προϊόντα, ένας σύμβουλος με παρελθόν στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα μπορεί να σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα.

6. Αντικειμενική προοπτική

Όταν χρειάζεστε μια αμερόληπτη, εξωτερική άποψη για τις προκλήσεις σας, ένας σύμβουλος μπορεί αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις να επισημάνει πιθανά ζητήματα που θα μπορούσατε να επιλύσετε.

Πηγή: Foundr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.