Το A.I. δεν θα μας κάνει πιο παραγωγικούς

Το A.I. δεν θα μας κάνει πιο παραγωγικούς

Γιατί το A.I. δεν θα αυξάνει την παραγωγικότητά μας;

Αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) δεν αυξάνει τελικά την παραγωγικότητά μας. Την περασμένη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, προέβλεψε μια εργασιακή εβδομάδα συνόλου τριάμισι ημερών για την επόμενη γενιά.

Παρόλο αυτά, μια νέα έκθεση από την Oxford Economics μας δείχνει κάτι διαφορετικό. Αναφέρει ότι η αυξημένη παραγωγικότητα από τις ραγδαίες προόδους της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (A.I.), πιθανότατα θα ισχύσει μόνο για ορισμένους κλάδους. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να μην παρέχει ευρεία οικονομική ώθηση.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναμφίβολα θα οδηγήσει σε κάποια αύξηση της παραγωγικότητας, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι θα μετριάσουν τη συνολική επίδρασή της στην οικονομία, παρά τις πρόσφατες ρόδινες προβλέψεις για τη νέα τεχνολογία.

Ο Dimon ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συντομεύσει την εργασιακή εβδομάδα.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα φέρει θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε θεραπεία του καρκίνου και να επεκτείνουν τη μέση διάρκεια ζωής στα 100.

Από την άλλη, το ερευνητικό σημείωμα από τον Adam Slater, επικεφαλής οικονομολόγο στην Oxford Economics, ανέφερε ότι η ιστορία δείχνει ότι τα “κέρδη” παραγωγικότητας από τις τεχνολογικές καινοτομίες συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να εξαπλωθούν στην οικονομία.

Επίσης, οι οικονομικές συνθήκες θα δυσκολέψουν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Πως το A.I. θα αλλάξει τον κόσμο για πάντα / TED-Ed

Ποια προβλήματα εμποδίζουν τα οφέλη του A.I.;

Ένα πρόβλημα είναι ότι η συμβολή της προσφοράς εργασίας στην ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί. Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μηδέν τη δεκαετία του 2030.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι τα πρόσφατα οικονομικά σοκ (πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας) θα έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Για να επανέλθει στο επίπεδο που επιτεύχθηκε μεταξύ 1993 και 2002, πρέπει να τετραπλασιαστεί η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών. Σύμφωνα με την Oxford Economics, το έργο αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας σε ορισμένους τομείς.

Ωστόσο, δεν παρατηρείται ευρείας υιοθέτηση και μεγάλης κλίμακας καινοτομία που θα προκύψει από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, τα οικονομικά κέρδη θα είναι περιορισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει