Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να ανεβάζει παλμούς και το στομάχι σου να δένεται κόμπο ίσως υποφέρεις από αυτό που πολλοί αποκαλούν οικονομικό στρες.
Μην ανησυχείς όμως, δεν είσαι ο μόνος.
Το 78% των εργαζόμενων ζουν με τα χρήματα του μήνα μόνο. Αυτό σημαίνει πως ό,τι βγάζουν συνήθως το δίνουν.
Είναι σαν ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπίας και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να βρεθείς να χάνεις. Και μετά;
Αυτός είναι και από τους κυριότερους λόγους που το οικονομικό στρες είναι πλέον τόσο έντονο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οικονομικά δεδομένα μας είναι τις περισσότερες φορές η νούμερο ένα αιτία άγχους μας.
Υπάρχει όμως ελπίδα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 12 συγκεκριμένοι τρόποι για να σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος των οικονομικών σου και να σε βοηθήσουν να βρεις την ησυχία σου με τα χρήματα σου.

Τι είναι το οικονομικό στρες;
Πριν μιλήσουμε για το πώς να το εξαλείψουμε, ας προσπαθήσουμε να το ορίσουμε.
Το οικονομικό στρες είναι η ανησυχία, ο φόβος και το άγχος για τα οικονομικά. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σωματικά συμπτώματα όπως η αϋπνία, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και άλλα. Και αν ποτέ έχεις ζήσει κάποια μορφή στρες όσον αφορά στα χρήματα, μάλλον ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάμε.
Το οικονομικό στρες μπορεί να έρθει από το πουθενά. Συνήθως ξέρεις ακριβώς τι είναι όταν το βιώνεις. Αλλά αν το βιώνεις, σίγουρα θα αναγνωρίζεις τα εξής συμπτώματα:
- Άγχος
- Ανησυχία
- Κατάθλιψη
- Δυσκολία στον ύπνο
- Απώλεια/πρόσληψη βάρους
- Σωματικά προβλήματα υγείας
- Άγχος για το αν μπορείς να ανταπεξέλθεις
Το οικονομικό στρες έχει προκαλέσει προβλήματα σε γάμους παγκοσμίως. Σε μια έρευνα τονίστηκε ότι τα χρήματα είναι η νούμερο ένα αιτία καβγάδων και το 41% των ζευγαριών που έχουν χρέος αναφέρουν ότι καβγαδίζουν για τα χρήματα και ότι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος καβγά για εκείνους.
Πώς να αντιμετωπίσεις το Οικονομικό Στρες;
Ας δούμε παρακάτω 12 τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις το οικονομικό στρες.
1. Κατέγραψε τις ανάγκες σου
Όσο δύσκολο και να ακούγεται ήρθε η ώρα να ανοίξεις εκείνο το συρτάρι με τους λογαριασμούς σου. Το ότι το πρόβλημα δεν είναι εύκολα φανερό δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει. Και μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να αντιμετωπίσεις το τέρας είναι από τα πιο βοηθητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις.
2. Φτιάξε έναν προϋπολογισμό (και κράτησε τον)
Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά ένας προϋπολογισμός στην πραγματικότητα σου δίνει ελευθερία. Η καταγραφή των λογαριασμών σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να αναλάβεις δράση. Με αυτό τον τρόπο, όταν ξέρεις τι πρέπει να αντιμετωπίσεις, μπορείς να βρεις ένα σχέδιο επίθεσης- τον προϋπολογισμό μηδέν:

- Αρχικά κατέγραψε το εισόδημα σου
- Κατέγραψε τα έξοδα σου
- Αφαίρεσε τα έξοδα από το εισόδημα σου μέχρι να έχεις υπόλοιπο μηδέν.
Μην ανησυχείς! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα στην τράπεζα. Σημαίνει ότι έχεις δώσει σε κάθε σου ευρώ έναν στόχο. Μια δουλειά να κάνει.
Το να κάνεις έναν προϋπολογισμό κάθε μήνα θα σε βοηθήσει να δεις εάν ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις.
Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, ίσως χρειαστεί να κάνεις περικοπές. Θα είναι σαν να έχεις πάρει αύξηση στο τέλος του μήνα.
Αρκετές φορές ίσως σκέφτεσαι ότι ακόμα και η ιδέα του να κρατάς ένα προϋπολογισμό ίσως σου προκαλεί άγχος. Απόλυτα κατανοητό καθώς σε κανέναν δεν αρέσει.
Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αξίζει τον κόπο. Μπορεί να είναι δύσκολο αρχικά, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δεις πού θέλεις να φτάσεις με τα χρήματα σου.
Μόλις το κάνεις, θα αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα. Οπότε φρόντισε να μην το παραλείψεις.
Σε μια περίοδο που μπορεί να είναι στρεσογόνα, όταν νιώθεις ότι τα πράγματα έχουν βγει εκτός ελέγχου, η δημιουργία του προυπολογισμού, θα σου πάρει μεγάλο κομμάτι του άγχους σου.
3. Κάνε meetings προυπολογισμού
Δεν χρειάζεται να το κάνεις μόνος σου. Η δημιουργία ενός προυπολογισμού μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά όταν κάνεις δύσκολα πράγματα είναι πιο εύκολο όταν έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που είναι στην ίδια κατάσταση.
Για αυτό χρειάζεται να έχεις τακτικές συναντήσεις με κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμένεις σε εγρήγορση. Κάποιον που θα σε ενθαρρύνει, θα σε χειροκροτεί και θα είναι αρκετά τολμηρός να φωνάζει τα λάθη σου.
Μπορεί να είναι ένας σύντροφος, ένας έμπιστος φίλος. Ενημέρωσε τους πως θέλεις να κρατάτε μαζί τον έλεγχο και ορίστε τον επόμενο προϋπολογισμό. Το να το κάνετε μαζί θα σας βοηθήσει και τους δυο να προχωρήσετε.

4. Έλεγξε τα έξοδα σου
Εάν θέλεις να σταματήσεις να νιώθεις αγχωμένος για τα χρήματα, πρέπει να αλλάξεις τα έξοδα σου. Όλα.
Το να κάνεις κάτι τέτοιο, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τον προϋπολογισμό σου. Θα δεις πού ξοδεύεις τα περισσότερα χρήματα και δεν θα αναρωτιέσαι κάθε φορά πού έχει πάει ο μισθός σου. Εάν δεις ότι ξεμένεις από χρήματα για παράδειγμα, μπορείς να σταματήσεις αυτόματα να ξοδεύεις.
5. Όρισε ένα Ταμείο Αναγκών
Δεν μπορείς να σταματήσεις τη ζωή. Το να ανησυχείς για το μέλλον όμως μπορεί να σου δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος. Εάν προετοιμαστείς σωστά με ένα ταμείο αναγκών θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις.
Ξεκίνα με ένα ποσό για αρχή. Μόλις ξεχρεώσεις (θα το εξηγήσουμε αργότερα), κράτησε στην άκρη τα έξοδα 3-6 μηνών.
Μπορεί αυτή η κίνηση να σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να γίνει το καλύτερο μαξιλαράκι στον κόσμο.
6. Ξεπλήρωσε όλο σου το χρέος.
Είναι γεγονός ότι το να έχεις χρέος σου δημιουργεί στρες και άγχος. Δεν είναι όμως ανάγκη να ζεις έτσι. Πώς θα ήταν αν έπρεπε να δίνεις το μισθό σου σε χρέος πιστωτικών καρτών, σε φοιτητικά δάνεια, ιατρικά κόστη, διακοποδάνεια;
Όταν ξέρεις το σκοπό σου, είσαι έτοιμος να αρχίσεις να επιτίθεσαι στο χρέος σου. Το πλάνο που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις ονομάζεται “χιονοστιβάδα χρέους”. Δες πώς λειτουργεί:
Βήμα 1: Κάνε μια λίστα με τα χρέη σου από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, ανεξάρτητα από το επιτόκιο. Πλήρωσε όλα σου τα ελάχιστα ποσά πληρωμών εκτός από το μικρότερο.
Βήμα 2: Κάνε επίθεση στο μικρότερο χρέος με ό,τι έχεις και δεν έχεις. Μόλις φύγει το χρέος αυτό, πάρε τα χρήματα που θα πήγαιναν εκεί και βάλε τα στην αμέσως επόμενη μικρότερη πληρωμή.
Βήμα 3: Μόλις φύγει και αυτό το χρέος, είσαι έτοιμος για το επόμενο. Όσο περισσότερο ξεπληρώνεις, τόσο απελευθερώνεις χρήματα για τους επόμενους λογαριασμούς, σαν ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως αν είσαι σε έκτακτη ανάγκη (απώλεια εργασίας, επισκευές σπιτιού ή ιατρικοί λόγοι), τα πράγματα σίγουρα είναι διαφορετικά.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να πληρώσεις τα ελάχιστα από το χρέος σου και να επικεντρωθείς στα τέσσερα βασικά για την επιβίωση σου: λογαριασμούς, φαγητό, σπίτι και μετακίνηση. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στο παιχνίδι μέχρι να επανέλθεις στα φυσιολογικά σου.
Εάν σε καλούν εισπρακτικές, η προτεραιότητα σου πρέπει να είναι η επιβίωση της οικογένειας σου. Η εταιρεία των πιστωτικών καρτών σου μπορεί να περιμένει.

7. Μίλησε σε έναν οικονομικό σύμβουλο
Εάν θέλεις να βγάλεις από το κεφάλι σου την κατάσταση και να λάβεις κάποια καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία, μίλησε με έναν οικονομικό σύμβουλο. Όχι σε κάποιον γείτονα ή ένα μέλος της οικογένειας αλλά σε έναν πραγματικό, εκπαιδευμένο σύμβουλο. Θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα προσωποποιημένο πλάνο βασισμένο στη δική σου ζωή και στους δικούς σου στόχους έτσι ώστε να μπορέσεις να απαλλαγείς από το άγχος των οικονομικών σου.
8. Απέκτησε ένα χόμπι από το οποίο να μπορείς να βγάζεις χρήματα.
Αρχικά, να είσαι σίγουρος ότι το να μεγαλώσεις το εισόδημα σου, από μόνο του δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα σου. Πρέπει να σκεφτείς κατάλληλα ώστε να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Εάν κάνεις τα σωστά βήματα και ακόμα νιώθεις αγχωμένος με τα οικονομικά σου, το να βρεις μια δεύτερη δουλειά θα σου δώσει την ευχέρεια να μειώσεις το άγχος. Σιγουρέψου μόνο ότι τα χρήματα που βγάζεις από αυτό, πάνε στον προϋπολογισμό και δεν τα ξοδεύεις αλόγιστα.
9. Κόψε την συναισθηματική σπατάλη
Όταν είσαι αγχωμένος, μπορεί να θέλεις να βρεις μια διέξοδο αγοράζοντας κάτι συναισθηματικά και χωρίς σκέψη. Σαν μια γρήγορη ένεση ικανοποίησης αναμεμιγμένη με ενοχή που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρέος ή σε σοβαρό εθισμό με τα ψώνια.
Στην πραγματικότητα, το shopping therapy μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία να ξεχαστείς αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα το κάνει χειρότερα. Αντί λοιπόν να κάνεις αγορές, δούλεψε τη λίστα με το οικονομικό στρες.
10. Ξεκίνα να δίνεις
Χάρισε. Στην εκκλησία σε δωρεές, σε φιλανθρωπίες-ακόμα και αν έχεις χρέος. Μπορεί να ακουστεί τρελό αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύτιμο.
Η γεναιοδωρία μετακινεί το επίκεντρο της προσοχής εκτός των δικών μας προβλημάτων. Και όταν μοιράζεσαι κάτι, το εκτιμάς περισσότερο. Αγχώνεσαι λιγότερο. Η ικανοποίηση δεν έρχεται όταν έχουμε αρκετά, έρχεται όταν βλέπουμε τί είναι αρκετό. Όταν δίνεις, όλοι κερδίζουν.

11. Νιώσε ευγνωμοσύνη
Εάν θέλεις να αντιμετωπίσεις το στρες των οικονομικών σου, δούλεψε πάνω στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Εάν συνεχώς συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, θα αγχωθείς. Και αν ξεκινήσεις να κοιτάς αυτό που δεν έχεις αλλά “θέλεις” να αποκτήσεις, δεν θα βρεις ηρεμία πουθενά. Επιπλέον, αυτές οι πρακτικές οδηγούν στην σπατάλη, κάτι που κάνει το οικονομικό στρες χειρότερο.
Μάθε τι προκαλεί τα “θέλω” σου. Μετά ξεκίνα να περιορίζεις την έκθεση σου σε αυτό. Μπορεί να είναι για παράδειγμα τα social media. Μπορείς λοιπόν απλά να σταματήσεις το σκρολάρισμα και να ξεκινήσεις την ευγνωμοσύνη για ότι έχεις.
12. Θέσε στόχους
Όταν είσαι εξαιρετικά αγχωμένος μπορεί να είναι δύσκολο να θέσεις στόχους που αφορούν στα χρήματα. Οι στόχοι όμως θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις. Για το λόγο αυτό, δούλεψε στο να τους θέσεις άμεσα!
Μην ανησυχείς αν οι στόχοι σου φαίνονται μικροί τώρα. Μπορεί τώρα ο στόχος σου να είναι να βάλεις στην άκρη 1000 ευρώ για περίπτωση ανάγκης. Μπορεί να έχεις σαν στόχο να αποταμιεύσεις για τη σύνταξη ή την αγορά ενός σπιτιού.
Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους και να θυμάσαι ότι κάθε μηνιαίος προϋπολογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα.
Μπορείς όντως να νικήσεις το Οικονομικό Άγχος.
Πάρε μια βαθιά ανάσα. Θύμισε στον εαυτό σου ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.
Πηγή: ramseysolutions.com