Η “γλυκιά” άνοδος των επενδύσεων σε κακάο το 2024.

Η “γλυκιά” άνοδος των επενδύσεων σε κακάο το 2024.

Το 2024, η αγορά κακάο σημείωσε μια άνευ προηγουμένου άνοδο, αντίστοιχη των σημαντικών ανοδικών τάσεων που παρατηρούνται στους τεχνολογικούς τομείς, ιδίως σε εταιρείες όπως η Nvidia.

Η σύγκριση αυτή αναδεικνύει μια ευρύτερη εικόνα για το επενδυτικό τοπίο, αναδεικνύοντας προσοδοφόρες ευκαιρίες πέρα από την παραδοσιακή εστίαση στην τεχνολογία και το χρηματιστήριο.

Ελλείψεις προμηθειών και κλιματικές διαταραχές τροφοδοτούν αυξήσεις τιμών για το κακάο.

Πρωταρχικός παράγοντας πίσω από την άνοδο της τιμής του κακάο είναι το έλλειμμα προσφοράς, το οποίο εντείνεται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, την νο.1 εστία παραγωγής κακάο παγκοσμίως.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο ανέφερε σημαντική μείωση των αφίξεων κακάο για τα λιμάνια της Ακτής Ελεφαντοστού κατά 34% σε ετήσια βάση (1,051 εκατομμύρια τόνους στις αρχές Φεβρουαρίου 2024).

Ομοίως, η Γκάνα είδε μείωση 35% στις αγορές κακάο της σε ετήσια βάση σε (351,000 τόνοι).

International Cocoa Organization, Euronews

Επιπτώσεις στις τιμές και την παγκόσμια αγορά

Η αντίδραση της αγοράς σε αυτούς τους περιορισμούς της προσφοράς ήταν μια απότομη αύξηση των τιμών του κακάο, σημειώνοντας νέα ρεκόρ.

Από τις αρχές του 2024, οι τιμές του κακάο είχαν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

Αυτή η δραματική άνοδος των τιμών είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία σοκολάτας, με μεγάλους παίκτες όπως η Hershey να αναφέρουν πιθανές επιπτώσεις στα κέρδη τους λόγω των πιέσεων κόστους.

Η δυναμική της αγοράς το 2023 και το 2024 αναδεικνύει περαιτέρω την κατάσταση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο του Λονδίνου και το κακάο των ΗΠΑ να καταγράφουν αυξήσεις 70% και 61%, αντίστοιχα, το 2023 και να συνεχίζουν να αυξάνονται το 2024.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει την εμβάθυνση των ανησυχιών σχετικά με την προσφορά από τη Δυτική Αφρική, ιδίως από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες είναι κομβικές για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι προβλέψεις για ένα σημαντικό έλλειμμα το 2024 επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες, υποδηλώνοντας μια σφιχτή αγορά με πιθανά χαμηλά αποθέματα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

ING Think

Μια ευρύτερη προοπτική των επενδυτικών ευκαιριών

Τα σημαντικά κέρδη που παρατηρούνται στην αγορά παρέχουν μια αδιάσειστη υπόθεση για τη διαφοροποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς εστίασης.

Ενώ οι μετοχές τεχνολογίας όπως η Nvidia έχουν τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τις εντυπωσιακές αποδόσεις τους, η απόδοση της αγοράς κακάο το 2024 χρησιμεύει ως υπενθύμιση των δυνατοτήτων των εναλλακτικών επενδύσεων.

Αυτές οι ευκαιρίες, που καθοδηγούνται από μοναδικές συνθήκες της αγοράς και τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, υπογραμμίζουν τη σημασία της διερεύνησης μιας σειράς τομέων για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων.

Συμπερασματικά, η άνοδος της αγοράς κακάο το 2024, στο πλαίσιο των προκλήσεων της προσφοράς και των κλιματικών αντιξοοτήτων, όχι μόνο αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων αγορών βασικών εμπορευμάτων, αλλά υπογραμμίζει επίσης το εύρος των επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες πέραν του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

Το σενάριο αυτό καλεί τους επενδυτές να εξετάσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες σε τομείς που μπορεί να μην απασχολούν παραδοσιακά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει