Το Solana, ένα από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα βάση κεφαλαιοποίησης, έχει καταγράψει εξαιρετικές αποδόσεις όσων αφορά την τιμή και την δραστηριότητα του δικτύου του.
Αποτελεί έναν απο τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της αγοράς τους τελευταίους μήνες και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια εξαιρετικά ισχυρή κοινότητα γύρω του.
Η επιτυχία του και η αυξημένη δραστηριότητα του οικοσυστήματος του όμως έχει αναδείξει τις “αδυναμίες” του, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας του και την αποδοτικότητα του.
Η άνοδος.
Το Solana αποτελεί μια απο τις καλύτερες επενδύσεις κατά την διάρκεια του προηγούμενου Bull Run της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
To SOL ξεκίνησε να διαπραγματεύεται σε τιμές χαμηλότερες του δολαρίου το 2020 και η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 259$ σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.
Την στιγμή που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο η τιμή του SOL διαπραγματεύεται στα 171$.
Σχετικά με το Solana.
Το Solana εισήγαγε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ένα εξαιρετικά καινοτόμο, υβριδικό μοντέλο λειτουργίας.
Συνδυάζει τους μηχανισμούς συναίνεσης Proof of History (PoH) και Proof of Staking (PoH) με σκοπό να καταφέρει βέλτιστα επίπεδα διαλειτουργικότητας.
Το Solana είναι Project ανοικτού κώδικα και το δίκτυο του είναι ιδανικό για την ανάπτυξη εφαρμογών DeFi.
Η άνοδος της δημοτικότητας του.
Το δίκτυο του Solana είναι ευρύτερα γνωστό για την ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των συναλλαγών του.
Παράλληλα το οικοσύστημά του διαθέτει ποικιλία DeFi protocols, Dapps και άλλα κρυπτονομίσματα χτισμένα πάνω στο δικό του δίκτυο.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούσαν ανέκαθεν το Solana ιδανικό για την προσέγγιση προγραμματιστών και χρηστών του δικτύου.
Η δημοτικότητα του Solana σημείωσε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες λόγω των Airdrops που προσέφεραν τα καινούρια project του δικτύου.
Με τον τρόπο αυτό το δίκτυο προσέγγισε πολλούς νέους χρήστες και κατέγραψε μεγάλες αυξήσεις στους καθημερινούς όγκους συναλλαγών.
Η εκτόξευση της δραστηριότητας του δικτύου όμως, οφείλεται κατά βάση στο Trend των Memecoins.
Η αγορά των Memecoins στο δίκτυο του Solana ήταν πραγματικά εκρηκτική τους τελευταίους μήνες.
Κρυπτονομίσματα σχετικά με σκύλους, γάτες και βατράχια, χωρίς καμία πραγματική χρησιμότητα, συγκεντρώνουν καθημερινά υπέρογκα χρηματικά ποσά “επενδυτών” και τζογαδόρων του χώρου.
Στο οικοσύστημα του Solana επικρατεί μια πραγματική φρενίτιδα στην αγορά των memecoins.
Scams, rug pulls και φυσικά αποδόσεις χ100 και χ1000 του αρχικού ποσού επένδυσης είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXs) του Solana παρουσίαζουν τεράστιους όγκους συναλλαγών.
Ως αποτέλεσμα το Solana τους τελευταίους μήνες ξεπερνάει όλους τους ανταγωνιστές του σε DEXs volume και καθημερινούς νέους χρήστες του δικτύου.
Ξεπερνάει ακόμα και το Ethereum του οποίου το οικοσύστημα είναι πιο ανεπτυγμένο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνέχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και το Sol κατέγραψε ATH στο Market Cap του μέσα στον Μάρτιο του 2024.
Η αδυναμίες του Solana.
Παρόλη την επιτυχία του Solana κλάδους όπως το DeFi και την διαλειτουργικότητα του, το δίκτυο του παρουσιάζει συνεχώς δυσλειτουργίες.
Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο του έχει σταματήσει να λειτουργεί για σειρά ωρών, αρκετές φορές μέσα στα τελευταία χρόνια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης, οι προγραμματιστές του αδυνατούσαν να εξηγήσουν τα αίτια της “πτώσης” του δικτύου, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες.
Το ζήτημα αυτό υπήρχε γενικότερα για το Solana, αλλά τα χαμηλά fees, η ταχύτητα των συναλλαγών και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος του φαίνεται να κερδίζουν περισσότερο την προσοχή των επενδυτών.
Η έντονη δραστηριότητα του δικτύου του κρυπτονομίσματος τους τελευταίους μήνες όμως, έβγαλε στην φόρα κι άλλα προβλήματα.
Ο λόγος για την επικύρωση των συναλλαγών και την αποτυχία πραγματοποίησής τους.
Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες περίπου το 50-70% των συναλλαγών δεν πραγματοποιούνται.
Συναλλαγές που πραγματοποιούνται απο την άλλη, παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση.
Οι χρήστες λοιπόν αδυνατούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Solana Ecosystem, εξαιτίας της ανεπάρκειας επικύρωσης των συναλλαγών του δικτύου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο και στα Project που είναι χτισμένα πάνω στο Solana, ιδιαίτερα στα πιο νέα, καθώς στερούνται ρευστότητα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κάποια project αναβάλουν την κυκλοφορία τους, μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα των αποτυχημένων συναλλαγών.
Η προέλευση αυτής της συμφόρησης μπορεί να αποδοθεί σε μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της υλοποίησης QUIC και του προγράμματος επικύρωσης Agave, που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία μεγάλου όγκου αιτημάτων εντός του δικτύου.
Η διαδικασία επικύρωσης των συναλλαγών στο Solana επίσης διαφέρει αρκετά απο αυτή που χρησιμοποιούν άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, ως προς την έννοια του mempool.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως τα fees στις συναλλαγές στο δίκτυο του Solana φαίνεται να έχουν αυξηθεί.
Το γεγονός αυτό οφείλεται και πάλι στην συμφόρηση του δικτύου και στο Fee Structure του Solana.
Η απάντηση του Solana.
Η ομάδα του κρυπτονομίσματος παρόλα αυτά, παρουσιάζεται θετική σχετικά με την προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος συμφόρησης και αποτυχίας των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του project είναι περισσότερο ένα «σφάλμα εφαρμογής» παρά ένα «ελάττωμα σχεδιασμού».
Oι προγραμματιστές του Solana ανακοίνωσαν την ημερομηνία διόρθωσης των ελαττωμάτων που εντοπίστηκαν στις συναλλαγές.
Η ανακοινωθείσα ημερομηνία ήταν η 15η Απριλίου για την εφαρμογή της διόρθωσης σε προβλήματα συναλλαγών στο δίκτυο Solana.
Η εξέλιξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την επόμενη μέρα του κρυπτονομίσματος.
Το Solana προσφέρει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες στους χρήστες του, το μοντέλο αυτό όμως δεν μπορεί να είναι λειτουργικό όσο το δίκτυο του παρουσιάζει δυσλειτουργίες.