Ποιοι είναι οι κορυφαίοι μέτοχοι της Apple;

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι μέτοχοι της Apple;

Οι μεγαλύτεροι ιδιώτες και θεσμικοί μέτοχοι της Apple

Η Apple Inc. (AAPL) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε αξία αγοράς. Σχεδιάζει, κατασκευάζει και πουλά ένα ευρύ φάσμα συσκευών τεχνολογίας. Από smartphones και tablets, μέχρι υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές. Μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα της περιλαμβάνουν τα iPhones, και τις σειρές iPad και Mac.

Η Apple έχει αυξήσει τα έσοδά της από τις υπηρεσίες της στο cloud και από πλατφόρμες όπως το Apple TV+ και το Apple Music.

Οι κορυφαίοι μέτοχοί της είναι οι Arthur Levinson, Tim Cook, Jeff Williams, The Vanguard Group, BlackRock Inc. (BLK) και Berkshire Hathaway Inc. (BRK.A).

Τα πρόσφατα 12μηνα και τα καθαρά έσοδα της Apple είναι 383 δισεκατομμύρια δολάρια και 97 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας τον περασμένο Μάρτιο έφτασε περίπου τα 2,65 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους 3 μεγαλύτερους ιδιώτες, αλλά και τους 3 μεγαλύτερους θεσμικούς μέτοχους, όπως προαναφέραμε.

1. Arthur Levinson

Ο Arthur Levinson κατέχει 4.590.576 μετοχές της Apple. Ο Levinson είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Apple από το 2011 και συν-επικεφαλής διευθυντής από το 2005, έχοντας αρχικά προσχωρήσει το 2000.

Έχει υπηρετήσει και στις τρεις παρακάτω επιτροπές του διοικητικού συμβουλίου στο ρόλο του ως διευθυντής:

  • Έλεγχος και χρηματοδότηση
  • Διορισμός υποψηφίων και εταιρική διακυβέρνηση
  • Επιτροπή αποζημιώσεων

Ο Levinson είναι πρώην πρόεδρος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Genentech Inc. και είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Calico.

2. Tim Cook

Ο Tim Cook κατέχει 3.280.053 μετοχές της Apple. Ο Cook ανέβηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Apple το 2011 μετά τον θάνατο του ιδρυτή και επί σειρά ετών διευθύνοντος συμβούλου Steve Jobs.

Ξεκίνησε στην Apple το 1998 και ήταν υπεύθυνος για όλες τις παγκόσμιες πωλήσεις και λειτουργίες προτού διοριστεί Διευθύνων Σύμβουλος.

Ήταν επίσης επικεφαλής του τμήματος Macintosh και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνεχή ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταπωλητών και προμηθευτών.

Ο Cook ήταν Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υλικών για την Compaq και Διευθυντής της IBM στην Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), πριν ενταχθεί στην Apple.

3. Jeff Williams

Ο Jeff Williams, ο Chief Operating Officer της Apple, κατέχει 489.817 μετοχές. Επιβλέπει τις παγκόσμιες δραστηριότητές της και την ανάπτυξη του Apple Watch και των project υγείας της εταιρείας.

Ο Williams κατείχε προηγούμενες θέσεις μετά την ένταξή του στην Apple το 1998. Ανάμεσα σε αυτές ήταν εκείνη του επικεφαλής των παγκόσμιων προμηθειών. Eργάστηκε επιπλέον σε πολλούς ρόλους στην IBM από το 1985 έως το 1998 πριν ενταχθεί στην Apple.

Μάθετε τα πάντα για την Freedom24 από τον επικεφαλή της, Γιώργο Καραγεώργο / Business Talks Podcast

Οι 3 κορυφαίοι θεσμικοί μέτοχοι

1. Vanguard Group Inc.

Ο όμιλος Vanguard κατέχει περισσότερες από 1,27 δισεκατομμύρια μετοχές της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 8,27% των συνολικών μετοχών σε κυκλοφορία.

Η Vanguard είναι κατά κύριο λόγο μια εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF με περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM).

Το Vanguard S&P 500 ETF (VOO) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια (ETF) της εταιρείας με καθαρό ενεργητικό περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

2. BlackRock Inc.

Η BlackRock κατέχει 1,029 δισεκατομμύρια μετοχές της Apple, που αντιπροσωπεύουν το 6,66% των συνολικών μετοχών που κυκλοφορούν.

Η BlackRock είναι επίσης εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF με περίπου 9,09 τρισεκατομμύρια δολάρια σε AUM.

Το iShares Core S&P 500 ETF (IVV) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ETF της BlackRock με καθαρό ενεργητικό άνω των 456 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

3. Berkshire Hathaway Inc.

Η Berkshire Hathaway κατέχει περισσότερες από 915 εκατομμύρια μετοχές της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 5,92% των συνολικών μετοχών σε κυκλοφορία.

Με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Warren Buffett, η Berkshire Hathaway είναι μια διαφοροποιημένη εταιρεία χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλειών, των σιδηροδρόμων, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και πολλά άλλα.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Κατέχει επίσης ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχικών τίτλων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.