4 Τρόποι δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

4 Τρόποι δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

4 Τρόποι δημιουργίας παθητικού εισοδήματος.

Ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett είπε κάποτε: “Αν δεν βρείτε έναν τρόπο να βγάζετε χρήματα ενώ κοιμάστε, θα δουλεύετε μέχρι να πεθάνετε”.

Πάνω στα δικά του λόγια πατάμε λοιπόν για να εξηγήσουμε την αξία του παθητικού εισοδήματος και να παρουσιάσουμε 4 τρόπους δημιουργίας παθητικού εισοδήματος που μπορεί να πετύχει ο καθένας, μόνο με την χρήση του προσωπικού του υπολογιστή.

Το παθητικό εισόδημα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να επιτύχουν.

Πρόκειται για μια τακτική μορφή εισοδήματος που απαιτεί ελάχιστη συντήρηση ή προσπάθεια εκ μέρους σας και, το σημαντικότερο, δεν εξαρτάται από την προσωπική επένδυση του χρόνου σας σε καθημερινή ή ωριαία βάση.

Σε αντίθεση με το ενεργό εισόδημα, το οποίο απαιτεί συνεχή χρόνο και προσπάθεια για τη δημιουργία του, το παθητικό εισόδημα θα δημιουργηθεί από μόνο του, γεγονός που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς σας αντί να δεσμεύεστε από ημερήσιες εργασίες.

Μπορείτε κυριολεκτικά να βγάζετε χρήματα ενώ κοιμάστε.

Εάν επί του παρόντος βασίζεστε μόνο σε ένα ενεργό εισόδημα, εδώ θα σας παρουσιάσουμε 4 τρόπους μέσω των οποίων μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει και να διατηρήσει παθητικό εισόδημα.

1ος Τρόπος: Μερισματικές μετοχές και Real Estate

Ένας από το βασικότερους και δημοφιλέστερους τρόπους δημιουργίας παθητικού εισοδήματος είναι αναμφίβολα το Real Estate.

Μέσω της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης κάποιου ακινήτου/διαμερίσματος, μπορεί κανείς να δημιουργήσει εισοδηματικές ροές απο τα ενοίκια.

Η πλειοψηφία του κόσμου όμως δεν κατέχει κάποιου είδους ακίνητης περιουσίας, δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για αγορά ακινήτου ή απλά την διάθεση να αναλωθεί σε μια αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την λύση σε αυτό το ζήτημα μας παρέχουν τα Real Estate Investment Trusts (REITS).

Ένα real estate investment trust (REIT) είναι μια εταιρεία που κατέχει, διαχειρίζεται ή χρηματοδοτεί ακίνητα που παράγουν εισόδημα.

Έχοντας ως πρότυπο τα αμοιβαία κεφάλαια, οι REIT συγκεντρώνουν κεφάλαια επενδυτών που κερδίζουν μερίσματα από επενδύσεις σε ακίνητα.

Οι επενδυτές δεν αγοράζουν, διαχειρίζονται ή χρηματοδοτούν μεμονωμένα κανένα ακίνητο.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Realty Income Corporation, της οποίας η μετοχή συμβολίζεται ως O.US .

H Realty Income Corporation αποτελεί εταιρία που επενδύει σε ακίνητα και σύμφωνα με την δομή της επιστρέφει ένα ποσοστό της κερδοφορίας της στους κατόχους των μετοχών της με την μορφή μερίσματος.

Διακρατώντας λοιπόν μετοχές O.US, λαμβάνουμε μηνιαίο μέρισμα 0.255% ανά μετοχή, το οποίο ισοδυναμεί με ετήσιο μέρισμα περίπου 5%.

2ος Τρόπος: Μερισματικά ETFs

Ένας ακόμη δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας παθητικού εισοδήματος αφορά την επένδυση σε μερισματικά ETFs.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μερισματικών ETF αποτελούν τα VUAA και DGRW.

To VUAA είναι ένα ETF το οποίο εκδίδεται απο την Vanguard και ακολουθεί τον δείκτη S&P500 .

Το VUAA είναι παράλληλα accumulative, δηλαδή επενδύει αυτόματα και εσωτερικά τα μερίσματα των επενδυτών.

To DGRW, εκδίδεται από την WisdomTree, έναν σχετικά μικρότερο αλλά εξίσου αξιόπιστο διαχειριστή κεφαλαίων, και ακολουθεί το δείκτη WisdomTree US Quality Dividend Growth Index.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν δείκτη με μερισματικές μετοχές η στρατηγική των οποίων είναι να μπορούν να αυξάνουν συνεχώς το μέρισμά τους σε βάθος χρόνου.

Σε αυτό το σημείο το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το μέρισμα στην Ελλάδα φορολογείται μόνο με 5% και είναι απο τις χαμηλότερες φορολογίες στην E.E.

Τα ETF που αναφέρθηκαν παραπάνω όμως ανήκουν στην κατηγορία UCITS και είναι τελείως αφορολόγητα.

3ος τρόπος: Crypto Staking

Τα κρυπτονομίσματα φαίνεται πως έχουν έρθει για να μείνουν στον κόσμο των επενδύσεων και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών χαρτοφυλακίων.

Σε πολλές περιπτώσεις κάποια κρυπτονομίσματα μας δίνουν την δυνατότητα να παράγουμε παθητικό εισόδημα μέσω αυτών.

Ο λόγος για το Crypto Staking.

Πολλά κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum(ETH), το Cardano (ADA) και το Avalanche (AVAX) χρησιμοποιούν τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Stake (PoS).

Μέσα απο την διαδικασία του Staking οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως επικυρωτές του blockchain εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του και την ασφάλεια των συναλλαγών του.

Ως επιβράβευση για την συμμετοχή τους στην διαδικασία επικύρωσης και παραγωγής, λαμβάνουν ένα ποσοστό των κρυπτονομισμάτων που παράγονται.

Το ποσοστό αυτό διαφέρει για κάθε κρυπτονόμισμα, αλλά αντιστοιχεί στο 6-7% του συνολικού ποσού των token που διατέθηκαν για Staking.

4ος τρόπος: Crypto Lending

Η άνθηση του DeFi (Decentralized Finance) το 2020 ανέδειξε τις υπηρεσίες Crypto Lending and Borrowing.

Πιο συγκεκριμένα, κεντρικοποιημένα και αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παρέχουν στους χρήστες τους υπηρεσίες δανειοδότησης και δανειοληψίας.

Η ομαλή λειτουργία των διαδικασιών παροχής δανείων εξασφαλίζεται μέσω του ανταλλακτηρίου που λειτουργεί ως μεσάζοντας στα Centralized Exchanges και με την χρήση smart contracts στα Decentralized Exchanges.

Σε κάθε περίπτωση, λειτουργώντας ως δανειοδότης, παρέχεις ρευστότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας μηνιαίες δόσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το προσυμφωνημένο επιτόκιο.

Λειτουργείς λοιπόν σαν τραπεζικό ίδρυμα και επιτυγχάνεις την δημιουργία παθητικού εισοδήματος μέσω του επιτοκίου που προστίθεται στο μηνιαίο ποσό αποπληρωμής.

Ενδεικτικά μερικές απο τις πιο δημοφιλείς Crypto Lending πλατφόρμες είναι οι Binance, Uniswap, Coinbase και Aave.

Disclaimer

Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος. Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν επενδύσετε πρέπει να κάνετε δική σας έρευνα και να επικοινωνήσετε με πιστοποιημένο σύμβουλο.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αναστάσης Κιώτης

Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στον χώρο της Λογιστικής και Συμβουλευτικής και πιστοποιημένη εξειδίκευση στον κλάδο Cryptocurrency and Blockchain , όπου δραστηριοποιείται ενεργά. Μέσω της αρθογραφίας αποσκοπεί να παρέχει εποικοδομητικό περιεχόμενο σχετικά με τα χρηματοοικονομικά, τις επενδύσεις και την αγορά κρυπτονομισμάτων.