Τα αστρονομικά έσοδα ενός μέσου Πανεπιστημίου στη Μεγάλη Βρετανία

Τα αστρονομικά έσοδα ενός μέσου Πανεπιστημίου στη Μεγάλη Βρετανία

royce-liverpool-banner

Όταν πολλές φορές βλέπουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία, εντυπωσιαζόμαστε από τις μεγάλες εκτάσεις πράσινου που διαθέτουν, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα αμφιθέατρα κ.τ.λ
Αυτά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως  όλα τα Πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά, επομένως όλοι οι φοιτητές πρέπει να βάζουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ή ακόμα και να πάρουν φοιτητικό δάνειο. Αυτό δεν αλλάζει μόνο τα ιδρύματα, αλλά και την νοοτροπία των φοιτητών προς τις σπουδές τους, αφού όπως είναι λογικό τις αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Λόγω του ότι τα Πανεπιστήμια είναι δημόσια και οι φοιτητές σπουδάζουν δωρεάν, αυτά εξαρτώνται αναγκαστικά από την πενιχρή χρηματοδότηση του κράτους. Επομένως οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά πιο λιτές, μικρές και ο σεβασμός πολλών Ελλήνων φοιτητών προς τις σπουδές τους… όχι και ο καλύτερος.
Ας δούμε λοιπόν πόσα ήταν τα έσοδα ενός μέσου Πανεπιστημίου στην Αγγλία, του Πανεπιστημίου του Liverpool για παράδειγμα, για να καταλάβουμε καλύτερα πώς υπάρχει η δυνατότητα για υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, τα συνολικά έσοδα του Πανεπιστημίου του Liverpool ανήλθαν λίγο-πολύ στα 585 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή πάνω από μισό δισεκατομμύριο στα χέρια της διοίκησης για αποπληρωμή εξόδων και διάφορων άλλων κόστων.
Να σημειωθεί πως παρ’όλο που είναι ιδρύματα ιδωτικών συμφερόντων όπως όλες οι ιδιωτικές εταιρείες, τα Πενεπιστήμια στην Αγγλία δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο. Επομένως το περιθώριο κέρδους αυξάνεται αισθητά.
Πίσω στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, από τα συνολικά έσοδα των 585 εκ. ευρώ (523 εκ. λίρες), τα 286 εκατομμύρια προήλθαν από την είσπραξη διδάκτρων, τα 105 εκατομμύρια από χρηματοδοτήσεις (για έρευνες κ.τ.λ.), τα 86 εκατομμύρια από επιχορηγήσεις οργανισμών που υποστηρίζουν την ανώτατη εκπαίδευση και τα υπόλοιπα 108 εκατομύρια από διάφορες πηγές εσόδων που δεν διευκρινίζονται.

 
Στα συνολικά έξοδα, περιλαμβάνονται 294 εκατομμύρια ευρώ για μισθούς καθηγητών και προσωπικού, 84 εκατομμύρια για έξοδα ακινήτων, 81 εκατομμύρια για αγαθά (όπως φαγητό) και άλλα διάφορα. Το μεικτό κέρδος του πανεπιστημίου ανήλθε στα 49 εκατομμύρια ευρώ.
Γίνονται, λοιπόν, αντιληπτά τα ογκώδη ποσά που εισπράττει αλλά και επενδύει στην κοινωνία η ιδιωτική εκπαίδευση, σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιστεύετε πως θα πρέπει να ιδρυθούν και ιδωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή όχι;
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.

Ίσως σας ενδιαφέρει