Τόσο απλό είναι να υπάρχει πολιτισμός

Τόσο απλό είναι να υπάρχει πολιτισμός

980x

Το γύρο των μέσων ενημέρωσης κάνει από εχθές η είδηση για την έφηβη Ελληνίδα η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 160 ευρώ στην Ιταλία διότι πήγε να γράψει με μαρκαδόρο πάνω στην γέφυρα Πόντε Βέκιο.
Ιστορικό μνημείο η γέφυρα αυτή, για αυτό δικαιολογείται η μεγάλη τιμωρία μπορεί να πει κάποιος. Έλα όμως που πρόστιμο θα έπαιρνε έτσι και αλλιώς η 15χρονη κοπέλα. Το γεγονός ότι ήταν και ιστορικό μνημείο κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για εκείνη και την οικογένειά της καθώς πέρα από το πρόστιμο θα της ασκηθεί και δίωξη για απόπειρα πρόκλησης ζημιάς σε ιστορικό μνημείο!
Οι χώρες με την νοοτροπία υπέρ της κοινωνίας και του πολίτη δεν θα μπορούσαν να δεχτούν μια τέτοια κίνηση ακόμα και αν ήταν μια μουτζούρα στο πιο απομακρυσμένο παγκάκι της πιο μοναχικής πλατείας. Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την νεαρή κοπέλα όμως; Που να το ξέρει και εκείνη; Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να βάψει τοίχους, να κολλήσει αφίσες, να σπάσει μηχανήματα εισιτηρίων του μετρό, να κολλήσει αυτοκόλλητα στις οδικές πινακίδες, να περάσει με κόκκινο ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει story στο instagram και αν του την δώσει, να πάει με ένα πανό να κλείσει και την κυκλοφορία στο Σύνταγμα. Φυσικά και δεν θα πάθει τίποτα, το ξέρεις και το ξέρω διότι τα βλέπουμε καθημερινά.
Από τα μικρά προβλήματα θα πρέπει να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να διορθώσουμε τα πραγματικά μεγάλα. Εκεί, στα μικρά και στα απλά ξεχωρίζει καλύτερα η νοοτροπία ενός πολίτη και το όραμά του για την χώρα του. Μην σε ακούσω να λες το κλασικό “Ο Έλληνας έτσι είναι και δεν διορθώνεται”. Μια χαρά διορθώνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα με την κατάλληλη εφαρμογή.
Πέταξες κάτω το σκουπίδι σου; 200 ευρώ πρόστιμο. Το πέταξες και δεύτερη φορά; 500 ευρώ πρόστιμο και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας. Πέρασες με κόκκινο; 800 ευρώ πρόστιμο και 1 μήνα αφαίρεση διπλώματος. Ξαναπέρασες με κόκκινο; 1600 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 1 έτος. Πέρασες και 3η φορά; 5000 ευρώ και 5ετής αφαίρεση διπλώματος. Και πάει λέγοντας για όλες τις παραβάσεις. Δύο περιπτώσεις υπάρχουν εδώ. Η κάποιος δεν θα ξανακάνει παράβαση, η κάποιος δεν θα ξανακάνει παράβαση και θα έχει χάσει και μια περιουσία. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει.
Όποιος βρίσκει τα πρόστιμα υπερβολικά τσουχτερά υπάρχει μία πολύ απλή λύση. Να μην κάνει παράβαση. Τόσο απλό. Τόσο απλό είναι να υπάρχει πολιτισμός, ακόμα και αν στην αρχή πρέπει να “τσούξει” πολύ. Δεν πρόκειται για μια δικιά μου φαντασίωση αλλά για μια πραγματικότητα η οποία εφαρμόζεται σε αμέτρητες ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι όπως το κατάλαβε η νεαρή κοπέλα στην Ιταλία, έτσι θα το καταλάβει και ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα.
 
Για να μην χάσετε παρόμοια άρθρα ακολουθήστε το Business Review σε Facebook, Instagram και Twitter.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.