Τι προκαλεί το πολύ καθισιό στο μυαλό και τη μνήμη

Τι προκαλεί το πολύ καθισιό στο μυαλό και τη μνήμη

ergonomics_modernoffice_large

Το ότι η καθιστική ζωή δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση το σώμα -προσθέτει κιλά, αυξάνει το λίπος, χαλαρώνει το δέρμα- το γνωρίζουμε. Το ότι καταστρέφει το πνεύμα μας, ίσως και αν το είχαμε υποψιαστεί. Και να που τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει και να μας πανικοβάλει ακόμα περισσότερο για τον αντίκτυπο του υπερβολικού καθισιού στην καθημερινότητά μας, απόρροια κυρίως της εργασίας μας.
Η πρώτη έρευνα που θα σε σηκώσει από τον καναπέ
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One έδειξε ότι το να κάθεσαι πολλές ώρες, καρφωμένος σε μία καρέκλα ή ένα καναπέ, μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου, που είναι σημαντική για τη μνήμη. Κοινώς, το να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο ή να περνάς ώρες ολόκληρες βλέποντας τηλεόραση μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο με τρόπο τέτοιο που έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνιση άνοιας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφοροποιήσεις στη φυσιολογία του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες -ηλικίας 45 έως 75 ετών- που έκαναν καθιστική ζωή και σε εκείνους και εκείνες που γυμνάζονταν συστηματικά. Ο κροταφικός λοβός των πρώτων συμμετεχόντων ήταν εμφανώς πιο λεπτός από εκείνον των δεύτερων.
Η δεύτερη έρευνα που θα κάνει ό,τι και η πρώτη
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και παλαιότερη μελέτη που είχε αποκαλύψει ότι οι άντρες που περνούσαν καθιστοί τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι, νευρικοί, αγχωμένοι και απαισιόδοξοι συγκριτικά με εκείνους που ήταν πιο δραστήρια στην καθημερινότητά τους. Επίσης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και διαβήτη.
Η συχνότητα του ξεμουδιάσματος
Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς ομάδας ιατρών και ερευνητών, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, όσοι αναγκάζονται λόγω επαγγέλματος να κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να ξεμουδιάζουν για δύο ώρες, είτε απλά μένοντας όρθιοι, είτε περπατώντας, είτε πηγαίνοντας στο γυμναστήριο.
Και για να σε προλάβουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλεις το link της έρευνας στον προϊστάμενο και θα του ζητήσεις δίωρο διάλειμμα -θα φλερτάρεις άσχημα με την απόλυση-, αλλά θα προσπαθήσεις να μοιράσεις αυτές τις δύο ώρες ορθοστασίας μέσα στο 24ωρό σου.
Πηγή: gr.askmen.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας