Τα προβλήματα που δημιουργούν τα νέα τμήματα του μηχανογραφικού για το 2019

Είναι γεγονός πως φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έχει γίνει αισθητή η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να γεννά νέα τμήματα και νέες ειδικότητες με την ίδια ευκολία που μια κότα γεννά αυγά. Μια πολιτική που έχει επηρεάσει όχι μόνο την Αθήνα αλλά και την επαρχία με το βάρος της όμως να πέφτει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΕΚΠΑ) το οποίο τείνει να διογκωθεί υπερβολικά.

Πέρα από την διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ σε δυο καινούργια τμήματα (1.Φιλοσοφίας και 2.Παιδαγωγικής στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) η οποία και είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, το Πανεπιστήμιο σκοπεύει να δημιουργήσει και μερικά ακόμη τμήματα λόγω της συγχώνευσης του με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο νέα τμήματα Κοινωνιολογίας, Τουριστικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αντικείμενα που μέχρι πρότινος ήταν ειδικότητες πανεπιστήμιων όπως το Πάντειο, το ΠΑΠΕΙ ή το ΟΠΑ(τέως ΑΣΣΟΕ).

Όμως η συγχώνευση του εν λόγω ΤΕΙ θα επηρεάσει και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με την ίδρυση νέων τμημάτων όπως: Δασολογίας, Διοίκησης Γεωργικών Προϊόντων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υδροβιολογίας, Πληροφορικής και Αγροτικού Τουρισμού. Ωστόσο σημαντικές αλλαγές θα γίνουν και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ενώνεται με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας αποκτώντας τρεις έδρες(Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα) και πληθώρα τμημάτων.

Πιο αναλυτικά: Τμήμα Πολιτισμού & Δημιουργικών Μέσων, Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών σπουδών, Λογιστικής, Γεωπονίας, Ζωικής παράγωγης, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, Φυσικής και Μαθηματικών. Βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι πολλές από τις παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν κατόπιν υποδείξεως από τις Βρυξέλλες καθώς σε καμία άλλη χωρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα τελευταία να ετοιμάζονται να εκλείψουν και από την Τριτοβάθμια μας Εκπαίδευση. Γεννιέται ωστόσο το ερώτημα, σε μια χώρα με τόσο μικρή αγορά εργασίας όπως η δική μας, χρειάζεται πράγματι η δημιουργία καινούργιων τμημάτων ή αντιθέτως η περικοπή παλαιοτέρων;

Γιάννης Κολόκας-Φοιτητής Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα προβλήματα που δημιουργούν τα νέα τμήματα του μηχανογραφικού για το 2019

  • 8 Μαρτίου 2019, 17:18
    Permalink

    Καλές οι συγχωνεύσεις και η δημιουργία καινούριων τμημάτων αλλά καλά θα ήταν να δημιουργούταν και κάτι που θα create value και θα ενισχύσει πραγματικά την χώρα. Δεν νομίζω να υπάρχει μια σχολή που να έχει πτυχιο στο Supply Chain το οποίο ουσιαστικά διδάσκει πως να κανείς optimize την παραγωγική διαδικασία, πως να κανείς σωστό procurement για να διασφαλίσεις την ποιότητα κλπ. Οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι υπάρχουν πολλοί να λένε πως δεν πάει η χώρα στην σωστή κατεύθυνση. Άτομα και περιβάλλον όπου μπορούν να γίνουν ουσιώδης αλλαγές προς το καλύτερο δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα και αν δεν αλλάξει το κλίμα να γίνουν ριζικές αλλαγές σε πολλά κομμάτια της οικονομίας τοτε σχεδόν κανείς σε αυτή τη ώρα δεν θα πάει και πολύ παραπέρα για να ωφεληθεί και το περιβάλλον γύρω του…

    Σχολιάστε

Σχολιάστε:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !