Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Αν θέλεις να πείσεις τους άλλους, δε χρειάζεται να προβαίνεις σε υστερικές αντιδράσεις, σήκωμα της φωνής και εκδήλωση βιαιότητας. Η πειθώ είναι μία τέχνη η οποία μπορεί να αποκτηθεί με την εξάσκηση και την ενδελεχή γνώση του ζητήματος για το οποίο υπάρχει διαφωνία.
Η πειθώ είναι μία δεξιότητα η οποία είναι επιθυμητή από τον καθένα μας. Η ικανότητα να πείθουμε τους άλλους για τις απόψεις μας, να χειριζόμαστε αριστοτεχνικά το λόγο και να
δημιουργούμε το έναυσμα για μία γόνιμη συζήτηση, προσπαθεί διαχρονικά να κατακτηθεί από πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιχειρηματίες, αλλά από τον καθένα μας.
Ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει πειστικός, δείχνοντας τη σιγουριά για το θέμα το οποίο
αναλύει, δείχνοντας προθυμία να ακούσει τη διαφορετική γνώμη και τον αντίλογο,σεβόμενος τον συνομιλητή του. Η επαρκής γνώση για το αντικείμενο της συζήτησης και το θάρρος στην επικοινωνία και τον τόνο της ομιλίας,βοηθάνε τον άλλο να έρθει κοντά μας και να προσπαθήσει να σκεφτεί και τη δική μας οπτική πλευρά. Ένας πραγματικός συνομιλητής δεν καταφεύγει σε σωματικές κινήσεις, βίαιο λεξιλόγιο προκειμένου να πείσει; οι γνώσεις του αρκούν για να καταφέρουν να βρουν έδαφος και να καρπίσουν. Η χρήση επιστημονικών ερευνών, σχεδιαγραμμάτων, ερευνών, όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς επίρρωση των απόψεών μας.
Η πειθώ είναι μία σπουδαία ικανότητα για κάθε άνθρωπο; Αν εξασκηθούμε σε αυτή σεβσυνδυασμό με την προθυμία μας για δεκτικότητα και απορρόφηση και μίας διαφορετικής άποψης, θα γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι, απολαμβάνοντας την έμφυτη κοινωνικότητα και τη συνύπαρξη με άλλους, διαφορετικούς ανθρώπους.