Τα “όχι” μας χτίζουν την εμπειρία μας

Τα “όχι” μας χτίζουν την εμπειρία μας

546154e75eb4b49bcfebefc085a1e0d2

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Πριν λίγο καιρό, είπα όχι σε μία εργασία που μου προσφέρθηκε, στην οποία έκρινα πως δε θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Είχα ήδη βάλει προτεραιότητες στη ζωή μου –διάβαζα ώστε να δώσω ξανά πανελλήνιες και προσπαθούσα να συνέλθω μετά από μία ιδιαίτερα στενάχωρη εμπειρία η οποία με είχε πληγώσει πολύ συναισθηματικά. Σήμερα, λέω πως ήταν η σωστότερη απόφαση που πήρα ποτέ-ανεξαρτήτως της γνώμης των άλλων, έπραξα αυτό που η εσωτερική μου φωνή μου είπε πως ήταν το καλύτερο για εμένα.
Άρχισα τότε να σκέφτομαι αυτό που είχε γράψει και ο σπουδαίος μας ποιητής, Καβάφης: πως έρχεται στη ζωή του κάθε ανθρώπου η στιγμή να πει το όχι.’’ Εκείνη τη στιγμή που είχα βιώσει κάτι παρόμοιο, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα της φράσης αυτής όπως και της τεράστιας σημασίας που έχει για τη ζωή μας. Οι καριέρες, η επαγγελματική μας ζωή –και όχι μόνο- χτίζονται από τα όχι μας.
Πράγματι, τα όχι κρύβουν μέσα τους απεριόριστη δύναμη, σε μεταμορφώνουν σε ένα δυνατό πλάσμα με προσωπικότητα και πυγμή, που είναι ικανό να ζυγίζει τις καταστάσεις και να παίρνει αποφάσεις. Το να λέμε όχι σημαίνει πως σεβόμαστε τον εαυτό μας και τα όριά του: δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με δέκα πράγματα ταυτόχρονα και να είμαστε εξίσου αποδοτικοί και στα δέκα. Για αυτό, κάνουμε επιλογές.
Τα όχι φανερώνουν ακόμα τη δύναμη που έχουμε στο να μην επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Δείχνουν έναν άνθρωπο ο οποίος υπολογίζει περισσότερο τη δική του ανάγκη από την επιλογή που οι άλλοι προσπαθούν να τον πείσουν να πάρει.
Να πιστεύουμε στα όχι, έχουν περισσότερη δύναμη από όση πιστεύουμε.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας