Πως να βελτιώσω την αυτοπεποίθηση μου; Ο σωστός τρόπος σκέψης

Πως να βελτιώσω την αυτοπεποίθηση μου; Ο σωστός τρόπος σκέψης

boost_confidence

Πως να έχω αυτοπεποίθηση; Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και πιθανώς να είσαι ένας από αυτούς. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείς γιατί είναι από τα πράγματα εκείνα τα οποία διορθώνονται αρκεί να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, μπορεί να επηρεάζεται ως ένα βαθμό από το εξωτερικό μας περιβάλλον, το μεγαλύτερο κομμάτι όμως προέρχεται από εσωτερικές διεργασίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο σκέψης.
Ο σωστός τρόπος σκέψης θα σε βοηθήσει να χτίσεις έναν ισχυρό χαρακτήρα και να μην επιτρέπεις σε εξωτερικούς παράγοντες να σε επηρεάσουν αρνητικά. Ποιες είναι όμως οι βασικές αρχές αυτού του τρόπο σκέψης;
Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια πρόκληση μπορεί αυτό να σου δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια και αυτά προέρχονται από την αβεβαιότητα της έκβασης. Τα άτομα τα οποία πιστεύουν στον εαυτό τους, ναι μεν προσδοκούν την καλύτερη δυνατή έκβαση, όμως δεν φοβούνται και την αρνητική. Γιατί; Επειδή ξέρουν ότι η ζωή δεν τελειώνει από αυτή. Και από τη στιγμή που έχουν πίστη στον εαυτό τους ξέρουν πως ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν τη συγκεκριμένη φορά, θα τα καταφέρουν κάποια άλλη. Ξέρουν ότι ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν και αν δεν υπάρχουν μπορούν να τις δημιουργήσουν, θα βρουν τον τρόπο.
Ξέρουν ότι δεν υπάρχει ούτε η τέλεια ευκαιρία, ούτε είναι εφικτό να πετυχαίνουν πάντα το τέλειο αποτέλεσμα και γι αυτό δεν το κυνηγούν. Βλέπουν την κάθε ευκαιρία ως κάτι ξεχωριστό το οποίο μπορούν να πετύχουν
Επίσης, δεν φοβούνται την αποτυχία. Γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι απλά μια αρνητική έκβαση στο σύνολο όλων των εκβάσεων της ζωής.  Ξέρουν επίσης ότι από κάθε έκβαση αποκτούν εμπειρία. Στις θετικές εκβάσεις μαθαίνουν τον τρόπο που μπορούν να πετύχουν κάτι, στις αρνητικές έναν τρόπο τον οποίο μπορούν να μην ξαναδοκιμάσουν ή πρέπει να τον βελτιώσουν. Ακόμα και μια πολύ μικρή βελτίωση, αν συνδυαστεί με ισχυρή θέληση και πείσμα τότε οδηγεί πιο κοντά στην επιτυχία. Ο άνθρωπος με αυτοπεποίθηση λέει: “Θα προσπαθώ μέχρι να τα καταφέρω”.
Ένα πράγμα που δεν κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους.  Η ζωή είναι γεμάτη και από θετικές και από αρνητικές εκβάσεις και όλοι μας κινούμαστε γύρω από έναν μέσο όρο τέτοιων εκβάσεων. Σε κάποιους ανθρώπους οι θετικές εκβάσεις ξεπερνούν τις αρνητικές περισσότερο, σε σχέση με άλλους. Αλλά με το να συγκρίνει κάποιος τον εαυτό του με αυτούς δεν του προσφέρει κάτι ουσιαστικό.
Αυτός ο οποίος πιστεύει στον εαυτό του φροντίζει ώστε να επενδύσει σε αυτόν μαθαίνοντας νέα πράγματα και διορθώνοντας τις αδυναμίες του ώστε να ανεβάσει τον δικό του μέσο όρο αδιαφορώντας για τους άλλους. Εξ άλλου προϋπόθεση για να πιστεύεις στις ικανότητες σου είναι να τις βρεις και να τις εξελίξεις.
Για να αποκτήσεις ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση πρέπει να προσπαθείς καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος. Όχι να θες να είσαι τέλειος γιατί πολύ απλά δεν μπορείς, αλλά να είσαι καλύτερος από ότι ήσουν χτες. Όταν βλέπεις ότι καταφέρνεις κάτι μετά νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Αρκεί να κρατάς πάντα τη θετική στάση και να εστιάζεις σε αυτά που κατάφερες. Αυτά που δεν κατάφερες δεν σε κάνουν κακό. Είτε θα τα καταφέρεις στο μέλλον (γιατί δεν γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη) είτε απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Αυτό δεν πρέπει να σε πειράζει γιατί μπορείς να κάνεις και να εξελίξεις κάτι άλλο. Δεν κάνουμε όλοι για όλα και οι απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε από τον εαυτό μας δεν πρέπει να είναι παράλογες: η βασική απαίτηση είναι να προσπαθούμε να είμαστε όσο καλύτεροι γίνεται σε συγκεκριμένα πράγματα.
Αγνόησε τις αρνητικές σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν δεν πιάνεις τα στάνταρ που θέτεις στον εαυτό σου ή τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα σχεδίασες. Δεν μπορείς να τα έχεις σχεδιάσει όλα από πριν και να γίνουν όπως τα ήθελες ούτε τα πράγματα στραβώνουν πάντα με δική σου ευθύνη.
Για παράδειγμα ένας κορυφαίος προπονητής που σχεδιάζει για μέρες το πως θα παίξει η ομάδα του ένα σημαντικό αγώνα μπορεί να έχει προβλέψει όσα μπορεί αλλά όχι πράγματα που δεν εξαρτώνται από αυτόν όπως η κατάσταση που θα βρεθούν κάποιοι παίκτες, τραυματισμοί, αποφάσεις του διαιτητή ή την κατάσταση που θα βρεθεί ο αντίπαλος.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η απόρριψη που μπορεί να δεχθείς. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έκανες κάτι λάθος. Ο καθένας έχει διάφορους λόγους για τους οποίους μπορεί να απορρίψει κάποιον, μπορεί να είναι ακόμα και ένα κακό timing γνωριμίας. Αν κάποιος δεν εκτιμάει αυτά που μπορείς να προσφέρεις είναι δικό του πρόβλημα και δεν πρέπει να τα παίρνεις όλα προσωπικά. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση ξέρουν ότι δεν ταιριάζουν με όλους.
Συνοψίζοντας, αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι η απόκτηση αυτοπεποίθησης είναι στο χέρι σου και εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης σου. Και επειδή είναι ένα βασικό στοιχείο της ευτυχίας και της επιτυχίας, το οφείλεις στον εαυτό σου να την αποκτήσεις!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.