Amazon Prime Video: Γνωρίστε το αντίπαλο δέος του Netflix

Amazon Prime Video: Γνωρίστε το αντίπαλο δέος του Netflix

prime-video

Γράφει ο Άρης Κατσίδης
Οι εποχές αλλάζουν και όλοι επιθυμούν όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα με περισσότερες παροχές. Αυτό είναι εμφανές και στον τομέα του entertainment, όπου μεγάλο μερίδιο της αγοράς μετακινήθηκε από τα DVDs και τα τηλεοπτικά κανάλια στα δημοφιλή streaming services.
Πολλοί θα αναρωτηθούν τι είναι τα streaming services και η απάντηση είναι απλή. Είναι εφαρμογές που με μια συνδρομή παρέχουν πληθώρα επιλογών κυρίως από ταινίες και σειρές, κάτι σαν μια βιβλιοθήκη.
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί προτιμούνται πια αυτές οι υπηρεσίες streaming, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι προσφέρουν δελεαστικά πακέτα και ότι αποτελούν όχι τόσο ανταγωνιστές των παραδοσιακών μέσων αλλά εξέλιξη τους. Με μια σχετικά φθηνή συνδρομή, μπορείς να παρακολουθήσεις όποια σειρά θέλεις οπότε θέλεις, όσες φορές θέλεις και σε όποια συσκευή θέλεις. Κάτι πρωτάκουστο πριν από μερικά χρόνια που μεσουρανούσαν στον χώρο του entertainment τα videoclubs και τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.
Όταν σε ένα κλάδο υπάρχει ανάπτυξη όπως στις υπηρεσίες streaming είναι φυσικό να εισρέουν πολλοί ανταγωνιστές, με σκοπό την αύξηση του μεριδίου της, την επικράτηση τους στην αγορά και την επίτευξη όσο των δυνατών μεγαλύτερων κερδών. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού οι υπηρεσίες επιδιώκουν την αποκλειστικότητα των
προϊόντων τους, για να αποκτήσουν όσο το δυνατών περισσότερους συνδρομητές. Όμως, εφόσον η κάθε συνδρομητική υπηρεσία έχει 4-5 μεγάλες σειρές, δεν συμφέρει στους ενδιαφερόμενους να κάνουν συνδρομή σε όλες τις υπηρεσίες και για αυτό καταφεύγουν πολλές φορές στις πειρατικές ιστοσελίδες.
Εμείς σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το Amazon Prime, τις παροχές του και στο τι επιδιώκει στο μέλλον. Η υπηρεσία της Αμερικανικής εταιρίας ήρθε στην Ελλάδα την ίδια περίπου χρονική περίοδο με το μεγάλο ανταγωνιστή του το Netflix στις αρχές του 2016. Το Prime Video είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από την παγκοσμίως γνωστή ιστοσελίδα κυρίως λιανικού εμπορίου Amazon. Η Amazon, του Jeff Bezos, προσπαθεί να μπει σε όποια αγορά θεωρεί ανταγωνιστική και μπορεί να προσκομίσει κέρδη. Από φαρμακευτικές, είδη μαναβικής, μέχρι cloud computing, πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας, βιβλίων κτλ.
Για αυτό και κάνει το εγχείρημα της στις υπηρεσίες streaming με μεγαλύτερο όπλο το ισχυρό brandname της αλλά και την εμπειρία της στον χώρο των DVDs και άλλων οπτικό ακουστικών μέσων. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι το κοινό προτιμά πια ότι μπορεί να μεταφορτωθεί (downloaded) και να μεταδοθεί ( streaming) για αυτό και οδηγήθηκαν στην δημιουργία του Amazon Prime Video.
Η πρώτη στρατηγική της Amazon Prime υπό την διοίκηση του Roy Price για να προσελκύσει κοινό ήταν να βάλει στις πλατφόρμες της ταινίες και σειρές με high-minded (εμπνευσμένο) περιεχόμενο, που θα ανταγωνιζόταν σθεναρά τις ταινίες του Hollywood.
Σειρές όπως το Transparent, που διακρίθηκε στα βραβεία Golden Globe το 2015 και το Marvelous Mrs. Maisel αλλά και ταινίες όπως το Manchester by the Sea, που πήρε το βραβείο για το καλύτερο original screenplay στο Academy Award το 2017 και το The Big Sick γενικά άρεσαν στο κόσμο και η στρατηγική αυτή είχε κάποια επιτυχία. Όμως είχαν προσελκύσει μικρό κοινό και πιο πολύ σινεφίλ και όχι τόσο στο απλό καθημερινό κοινό. Βέβαια ο Roy Price άφησε την Amazon στα τέλη του 2017 και ο CEO της Jeff Bezos αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με μία βετεράνο στις τηλεοπτικές σειρές, την Jennifer Salke. Η Salke άλλαξε την στρατηγική της Amazon εμπλουτίζοντας την γκάμα της πλατφόρμας με περιεχόμενο που αρέσει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό και γενικά στον μέσο τηλεθεατή π.χ. το Lord of the rings . Κάτι που έφερε πολλούς συνδρομητές στην υπηρεσία της Amazon.
Ειδικότερα το Lord of the rings ήταν μια κίνηση ματ της Αμερικανικής εταιρίας που το 2017 αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς έναντι 250 εκ. δολαρίων. Μιλάμε για ασύλληπτο ποσό και φυσικά είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Amazon σχεδιάζει να κάνει τουλάχιστον 5 σεζόν της σειράς με την προβολή να είναι προγραμματισμένη για φέτος. Στόχος δεν είναι μόνο να μαζευτεί κοινό που να κάνει
συνδρομές στο Prime Video, αλλά και να εκμεταλλευτούν εμπορικά όλο αυτόν τον ντόρο που θα γίνει, με την προώθηση βιβλίων και προϊόντων της σειράς μέσω της πλατφόρμας της Amazon.
Πέρα από τις ταινίες και τις σειρές η Amazon Prime Video θέλει να επενδύσει και στο κομμάτι των αθλητικών και ιδιαίτερα του live streaming. Μπορεί με την πρωτοποριακή εκπομπή All or Nothing να έκανε μια αρχή στα αθλητικά, αλλά επιδιώκει τώρα κάτι διαφορετικό, να μεταδίδει αποκλειστικά ζωντανούς αγώνες που έχουν μεγάλη βάση τηλεθεατών παγκοσμίως. Ήδη έχει τα δικαιώματα για τους αγώνες της Πέμπτης για το NFL (Αμερικάνικο ποδόσφαιρο) , τα οποία θα τα δείξει μέσω της εκπομπής Thursday Night Football. Αποτελεί μια κίνηση πρωτοποριακή αφού το NFL είναι το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό αθλητικό πρόγραμμα παγκοσμίως και δεν έχει ξαναγίνει ένα subscription streaming να δείχνει σε αποκλειστικότητα ορισμένα ματς του.
Επίσης το Prime Video ασχολείται και με το καλύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Τα προηγούμενα χρόνια αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα κάποιων αγώνων, ενώ ντόρο έκανε ότι όλα τα παιχνίδια της περσινής Boxing Day και 10 ακόμη μεσοβδόμαδα το Δεκέμβρη προβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της Amazon μόνο και όχι του BT Sports ή το SKY Sports. Η Αμερικανική πλατφόρμα δεν σταματάει εκεί αφού θέλει να εμπλουτίσει το αθλητικό περιεχόμενο της και με άλλους live αγώνες κυρίως από το NFL, το NBA και το MLB.
Γιατί όμως θεωρείται πρωτοποριακό ένα streaming να δείχνει αγώνες σε αποκλειστικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά κανάλια; Αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε στην αιτία και στους στόχους της παροχής αυτής της υπηρεσίας. Τα παραδοσιακά κανάλια έχουν ως στόχο την μεγάλη τηλεθέαση που θα φέρει το πολυπόθητο πακέτο διαφημίσεων και το κανάλι θα αποκτήσει μεγάλα κέρδη. Το Amazon Prime Video δεν επικεντρώνεται τόσο στις διαφημίσεις, αλλά στο να μαζέψει συνδρομητές και να τους δελεάσει να γίνουν μέρος του συστήματος της Αμερικανικής εταιρίας. Υπάρχει μεγάλη έρευνα ότι όσοι είναι μέρος του συστήματος της Amazon ξοδεύουν πολύ περισσότερα από αυτούς που είναι μεμονωμένοι καταναλωτές.
Η Amazon δεν έχει ως στόχο να δείχνει μόνο τα παιχνίδια αλλά και να πουλάει προϊόντα, φανέλες, εισιτήρια. Αν αλληλεπιδράσουμε στο σύστημα της γνωρίζει τις προτιμήσεις μας και πολύ εύκολα μας προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες που θα μας άρεσαν. Είναι μακράν καλύτερος τρόπος διαφήμισης των προϊόντων σε σχέση με αυτήν των καναλιών εφόσον έχουν δεδομένα για εμάς, ξέρουν ακριβώς τι θέλουμε και προτείνουν στοχευμένα. Για παράδειγμα, αν εγώ παρακολουθώ ανελλιπώς αγώνες των New York Yankees και έχω πολλές αναζητήσεις στο Amazon για αυτήν την ομάδα, το σύστημα θα καταλάβει ότι δείχνω ενδιαφέρον για τους Yankees και θα μου κάνει ανάλογες προτάσεις.
Ακόμη το Amazon Prime Video έχει κατάλογο με σειρές του HBO, του καναλιού που δείχνει το Game of Thrones. Μπορεί, να μην έχει ακόμη την συγκεκριμένη σειρά, αλλά κάποιος μπορεί να βρει δυσεύρετες παλιές αμερικανικές σειρές σε αποκλειστικότητα και να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του. Βέβαια πληρώνεις επιπλέον για να έχεις την παροχή των υπηρεσιών του HBO πέραν της συνδρομής . Ενδεικτικές σειρές που αναφέρουμε είναι το The Wire και το The Sopranos.
Η Amazon έχει ήδη 100 εκ. συνδρομητές στο Prime Video, αλλά την βοηθάει να εξαπλωθεί ένα ακόμη γεγονός σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ότι η Αμερικανική εταιρεία έχει ήδη πελάτες στην πλατφόρμα της και είναι πολύ εύκολο κάποιος να κάνει συνδρομή και στο Prime Video.
Δίνεται μεγάλη πληθώρα επιλογών σχετικά με το που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει κάποια προγράμματα του Amazon Prime Series. Φυσικά μέσω των smartphones και των tablet που υποστηρίζουν το λογισμικό Android, αλλά και τα Iphones και Ipad. Επίσης το Prime Video υποστηρίζεται στο Android TV, στο Apple TV, στο XBOX, στο Playstation και στο Roku ( το οποίο μετατρέπει μια τηλεόραση σε smart TV και σου δίνει πολλές δυνατότητες στο κομμάτι του entertainment αφού ισχυρίζεται ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πάνω από 500.000 ταινίες και σειρές). Κάτι ανάλογο είναι με το Roku είναι και το Amazon Fire TV, που φυσικά υποστηρίζει το Prime Video.
Ενώ στην αρχή δεν ήταν διαθέσιμο το Amazon Prime Video μέσω του Google Chrome και στις συσκευές Android, αυτό άλλαξε όμως στη συνέχεια. Με το νέο deal που έγινε μεταξύ των εταιριών έγινε η υπηρεσία της διαθέσιμη σε αυτές τις πλατφόρμες, ενώ θα υπάρξουν σύντομα οι εφαρμογές του YouTube στο Prime Video.
Ένα πράγμα που δεν αρέσει στους συνδρομητές της είναι ότι μπορεί στη συνδρομή που πληρώνουν να έχουν μεγαλύτερη επιλογή ταινιών και σειρών και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ακόμα και από το Netflix (19.000 τίτλοι στο Prime Video σε σχέση με τους 16.000 του Netflix) αλλά δεν είναι όλα δωρεάν και κάποιος πρέπει είτε να νοικιάσει την ταινία είτε να την αγοράσει σε ανάλογη περίπτωση. Είναι λίγο εκνευριστικό να βλέπεις, εφόσον πληρώνεις συνδρομή, ότι το επόμενο επεισόδιο κοστίζει 1,99 δολάρια. Το Netflix κερδίζει σε αυτό το κομμάτι αφού λειτουργεί σαν βιβλιοθήκη και όλα είναι δωρεάν με την συνδρομή που πληρώνεις σε αντίθεση με την πολιτική της Amazon.
Πρέπει να διακρίνουμε μια διαφορά στο θέμα αγοράζω και νοικιάζω μια ταινία στο Amazon. Όταν κάποιος αγοράσει ένα βίντεο μπορεί να το δει όσες φορές θέλει και να το κατεβάσει κιόλας. Αλλά όταν νοικιάζει ένα βίντεο θα μπορεί μόνο για 30 ημέρες σε μία μόνο συσκευή να το απολαύσει όσες φορές θέλει σε εκείνο το χρονικό διάστημα. Η τιμή της ενοικίασης κυμαίνεται από 3 έως 6 δολάρια, ενώ της αγοράς από 8 έως 15 δολάρια.
Οι πωλήσεις και οι ενοικιάσεις θεωρούνται ως κάτι αρνητικό για το ευρύ κοινό. Όπως και το ότι ενώ υπάρχει ποσότητα στο Prime Video δεν εξυπακούεται ότι υπάρχει και ποιότητα σύμφωνα με μεγάλων μέρος των κριτικών για κάποιες σειρές και ταινίες. Μια άλλη αδυναμία αποτελεί το γεγονός πως οι φίλοι των anime και των παιδικών σειρών θα παρατηρήσουν ότι το Prime υστερεί σε σχέση με το Netflix στο πρώτο κομμάτι και με το πολυαναμενόμενο Disney+ στο δεύτερο.
Μιλήσαμε για κάποιες αρνητικές κριτικές πιο πάνω, αλλά σε γενικό πλαίσιο οι συνδρομητές της εφαρμογής της Αμερικανικής εταιρίας δηλώνουν ευχαριστημένοι για το περιεχόμενο της που διαφοροποιειται σε σχέση με το Netflix. Η αιτία είναι ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να υπάρχουν δημοφιλής σειρές και ταινίες στην σελίδα του. Το Prime Video θέλει να έχει στις λίστες της ταινίες που παίχτηκαν στο κινηματογράφο πριν από λίγο καιρό αλλά έχει και το δικαίωμα να εμπλουτίζει την βιβλιοθήκη της με ταινίες και σειρές Blockbuster, δηλαδή πρώτης προβολής . Ενώ το Netflix έχει ως στόχο το περιεχόμενο του να αποτελείται κυρίως από original content.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερες σειρές και ταινίες είναι διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους όπως και στο Netflix. Και βέβαια στο Prime προσφέρουν το περιεχόμενο τους σε 4K ανάλυση και UHD, δηλαδή απολαμβάνει κάποιος την ταινία με υψηλής ποιότητας εικόνα, όμορφα χρώματα.
Γενικά αρέσει στην Amazon να πρωτοπορεί και αυτό φαίνεται και μέσω του Prime Video, αφού ήταν το πρώτο streaming service που άφησε τους subscribers να κατεβάζουν τις σειρές και να τις βλέπουν offline, κάνοντας τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Ακόμη δίνει την δυνατότητα στους συνδρομητές της να δουν κάποια πιλοτικά επεισόδια και να ψηφίσουν αν θέλουν να συνεχιστούν αυτά και οι ιδέες αυτές να γίνουν σειρές.
Για χρόνια, όμως μια συνδρομή στο Prime σου δίνει περισσότερα θετικά από ότι μόνο την δυνατότητα παρακολούθησης των σειρών. Μερικά από αυτά είναι η πρόσβαση στην μουσική του Amazon ( Prime music) με ad-free streaming , το free shipping, το twitch prime, εκπτώσεις στην αγορά προϊόντων, ένα δωρεάν e-book κάθε μήνα αλλά και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τις φωτογραφίες μας στο δικό του cloud. Είναι σύνηθες φαινόμενο ότι κάποιος μπορεί να κάνει μια συνδρομή στο Prime όχι για τις ταινίες μόνο αλλά και για τις υπηρεσίες και κυρίως το free shipping στα προϊόντα του Amazon.
Τουλάχιστον στην Αμερικανική αγορά έκανε μεγάλη αίσθηση ότι το κόστος της υπηρεσίας για φοιτητές είναι στο μισό. Κάτι που δείχνει πως υπάρχει κατανόηση ότι πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κανονική τιμολόγηση.
Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει συνδρομή το κόστος στην Ελλάδα κυμαίνεται στην τιμή των 2,99 ευρώ για τους 6 πρώτους μήνες και 5,99 ευρώ για τους υπόλοιπους.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει