Εσωστρέφεια. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία το να είσαι εξωστρεφής θεωρείται προσόν και αντίστοιχα η εσωστρέφεια θεωρείται μειονέκτημα.
Μάλιστα, όταν αναφερόμαστε στην ηγεσία, η εξωστρέφεια ενισχύεται ακόμα περισσότερο ως κυρίαρχο προσόν ενός επιτυχημένου ηγέτη. Υπάρχει μάλιστα ένα πλήθος βιβλίων αυτοβελτίωσης και ηγεσίας τα οποία παρουσιάζουν ως παράδειγμα τους εξωστρεφείς και σε καθοδηγούν να γίνεις όπως αυτοί.
Το ίδιο προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους οι γονείς αλλά και τα εκπαιδευτικά συστήματα, τουλάχιστον στις δυτικού τύπου κοινωνίες, κάνοντας πολλές φορές τα παιδιά τους να ντρέπονται ή να καταπιέζονται.
Είναι όμως η εξωστρέφεια ένα απαραίτητο ατομικό χαρακτηριστικό;
Η εξωστρέφεια πράγματι έχει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι γνωστά. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί πως πολλοί σημαντικοί ηγέτες, αλλά και άνθρωποι που με τη δημιουργικότητα τους έγιναν αυτοδημιούργητοι αλλάζοντας τον κόσμο, όπως ο συνιδρυτής της Apple, Στήβεν Βόσνιακ, ήταν στην πραγματικότητα εσωστρεφείς.
Η εσωστρέφεια έχει και αυτή τα δικά της πλεονέκτημα, μεταξύ των οποίων η δημιουργικότητα, η καλύτερη αντίληψη και κριτική σκέψη, η ανεκτικότητα στις ιδέες των άλλων κλπ. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι τελικά καλύτεροι ηγέτες!
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει ξαφνικά να γίνουμε όλοι εσωστρεφείς, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Εξάλλου, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν χαρακτηριστικά εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, ταυτόχρονα.
Το ζήτημα είναι να δεχόμαστε τους ανθρώπους όπως είναι, δίνοντας τους το χώρο και ενθαρρύνοντας τους να δημιουργήσουν και να (συν)εργαστούν με τον δικό τους τρόπο, αντί να τους τιμωρούμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αποβάλλοντας από το μυαλό μας τα στερεότυπα που μας επηρεάζουν.
Η παρακάτω Ted ομιλία της Σούζαν Κέιν, ήταν η αφορμή και η έμπνευση για να γραφτεί το παρόν άρθρο και σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσετε.