Στα πρώτα μου βήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, είχα την τύχη και πολυτέλεια να έχω ένα μέντορα. Πρώην γενικός διευθυντής της Johnson & Johnson Hellas. Δεν μπορώ να μετρήσω τις ώρες που μιλούσαμε στο τηλέφωνο, τις «ανακρίσεις» σχετικά πως αξιοποίησα τις ώρες της μέρας, τις φωνές του και τα νεύρα που του δημιουργούσα.
Τα διδάγματα όμως που πήρα από αυτό το άτομο, όλα τους πολύ σημαντικά και έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου όσο τίποτα άλλο.
Δούλευα πάνω στο project 17 ώρες τη μέρα. Ένα βράδυ, στις 2, μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Είχα 38,8 πυρετό. Του εξηγώ ότι δεν μπορώ να πάω στο γραφείο την επόμενη μέρα και με την ευκαιρία ότι θα είναι και Κυριακή θα ξεκουραστώ στο σπίτι.
Τα λόγια του κοφτά, αν 7 το πρωί δεν με έχεις πάρει τηλέφωνο από το γραφείο, μην με καλέσεις ποτέ ξανά. Και το έκλεισε. 7 το πρωί τον πήρα τηλέφωνο. Τα λόγια του πάλι κοφτά. Αν δεν πηγαίνεις στο γραφείο με 38,8 πυρετό στην αρχή της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας, κάποια στιγμή που οικογένειες θα στηρίζουν το εισόδημά τους σε εσένα πως θα ζήσουν;
Ενώ πέρασε όλη η μέρα, στο καθιερωμένο βραδινό μας τηλεφώνημα τα διδάγματα ήταν πολλά.
1) Όποιος θέλει να επιτύχει δεν προβάλλει δικαιολογίες
Μπορεί ο πυρετός να ήταν βαρύς, αλλά με τον φόβο ότι θα χάσεις κάτι, τον ξεπέρασες. Έπαψες πια να τον προβάλλεις ως δικαιολογία και ξεκίνησες να κάνεις αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία αν είσαι τόσο παραγωγικός, σημασία έχει ότι η δικαιολογία πλέον έπαψε να υπάρχει.
2) Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή
Η κατάλληλη φαινομενικά στιγμή θα ήταν όταν υποχωρούσε ο πυρετός ή όταν νιώθεις ότι είσαι σε θέση να δουλέψεις. Η δουλειά δεν κοιτά συναισθήματα. Κάποια πράγματα απλά πρέπει να γίνουν όπως και να έχει. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Θα μάθουμε σε μικρότερο χρονικό διάστημα ότι κάτι δεν δουλεύει και θα το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο.
3) Μπορεί να ήταν και λάθος. Να είσαι έτοιμος.
Ίσως στο γραφείο με τόσο πυρετό να λιποθυμήσεις. Να είσαι έτοιμος γι αυτό. Αλλά προετοιμάσου έτσι ώστε να μην συμβεί. Πιες ένα φυσικό χυμό. Μην μένεις στην γκρίνια που μπορεί να επιφέρει ένας λάθος χειρισμός.
4) Μην σταματάς ποτέ και για κανέναν
Δεν υπάρχουν εμπόδια, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με τη μέθοδο του πόνου και της απόλαυσης. Προσπαθεί να καταλάβει αν η κάθε μας κίνηση θα επιφέρει πόνο ή απόλαυση. Μην τον πιστεύεις. Κοίταξε να τον πείσεις ότι είναι απόλαυση. Όταν πλέον ο εγκέφαλος συνηθίσει σε κάτι, θα το κατατάξει από μόνος του στην απόλαυση. Μέχρι τότε μην σταματάς πουθενά και κινήσου κάθε μέρα προς τον στόχο και το όνειρο που έχεις.
Ο Θωμάς Καραβάκας είναι ο ιδρυτής του The Customerz. Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξή μας σε προηγούμενο άρθρο.