Πως οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου συμβάλουν στην επιτυχία σου

Πως οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου συμβάλουν στην επιτυχία σου

Happy_team

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους είναι το εξής: Πως θα πετύχω; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρκετά σύνθετη γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία σου, σε οποιονδήποτε τομέα, είναι οι άνθρωποι τους οποίους αποφασίζεις να έχεις δίπλα σου. Το ρήμα “αποφασίζεις” είναι αρκετά σημαντικό, γιατί ακόμα και αν αναγκάζεσαι να έχεις συναναστροφές με τοξικούς ανθρώπους ή ανθρώπους που θεωρείς αδιάφορους κανείς δεν σε υποχρεώνει να έχεις πιο στενές σχέσεις μαζί τους. Με τον όρο σχέσεις αναφέρομαι σε κάθε είδους σχέση: φιλική, ερωτική, επαγγελματική, οικογενειακή.
Γιατί οι άλλοι άνθρωποι επηρεάζουν την απόδοση σου
Η απόδοση σου σε οτιδήποτε και αν κάνεις σχετίζεται με τη συνολική σου διάθεση αλλά και με τον τρόπο σκέψης τον οποίο έχεις καλλιεργήσει. Και τα δύο επηρεάζονται από τους ανθρώπους με τους οποίους περνάς περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο μαζί. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και οι συμπεριφορές των άλλων έχουν επίδραση πάνω μας ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε.
Ακόμη, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να υιοθετούμε συμπεριφορές από τους οικείους μας και αυτό είναι στο DNA μας. Από παιδιά είμαστε προγραμματισμένοι να “αντιγράφουμε” αρχικά τις συμπεριφορές των γονιών μας και εν συνεχεία αυτές των συνομηλίκων με τους οποίους κάνουμε παρέα. Αργότερα, καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε αναπτύξει πλέον τη δική μας προσωπικότητα, όμως συνεχίζουμε να επηρεαζόμαστε από τις συμπεριφορές όσων μας περιβάλλουν αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία ζούμε.
Όπως επίσης, είναι λογικό να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες με αυτούς που επιλέγουμε για παρέα. Σε αυτόν τον τομέα, θα χρειαστεί κάποιες φορές να ακολουθήσουμε τις δραστηριότητες των άλλων, όπως και το αντίθετο. Άρα όταν επιλέγουμε να έχουμε μια στενότερη σχέση με έναν άνθρωπο, επιλέγουμε παράλληλα τις επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής του. Αυτά μπορεί να μας κάνουν είτε να αναπτυχθούμε και να μάθουμε καινούργια πράγματα είτε να μας κρατήσουν στάσιμους.
Επομένως, είναι σημαντικό τόσο το να επιλέγεις ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία να έχουν θετική επίδραση σε σένα, όσο και εσύ ο ίδιος να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να σε επιλέγουν οι άλλοι και να προσελκύεις τους σωστούς ανθρώπους. Αυτό θα συμβεί γιατί θα είσαι ευχάριστος και υποστηρικτικός και, εφόσον βρίσκεσαι στο χώρο των επιχειρήσεων, καλύτερος ηγέτης.
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με θετική επίδραση στους άλλους:
Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν κατανόηση και δεν είναι συνεχώς έτοιμοι να κρίνουν τις επιλογές ή τις πράξεις σου εγωιστικά, επειδή δεν ικανοποιήθηκε μια δική τους επιθυμία. Αυτό συμβαίνει γιατί μία από τις επιθυμίες τους είναι να είσαι εσύ χαρούμενος και επιτυχημένος και γνωρίζουν ότι πολλές φορές αυτό απαιτεί θυσίες. Αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με την ενσυναίσθηση και οι άνθρωποι που το κατέχουν δημιουργούν στους άλλους την ηρεμία και την ελευθερία που χρειάζονται για να είναι πιο χαρούμενοι, αποδοτικοί και πρόθυμοι να κυνηγήσουν τους στόχους τους.
Ακόμη, μπορεί να μην κάνουν πάντα ότι τους ζητήσεις αλλά είναι υποστηρικτικοί με τον δικό τους τρόπο. Δεν τους ενδιαφέρει να εξαρτάσαι από αυτούς και να έχουν μια μορφή εξουσίας πάνω σου ως αντάλλαγμα. Σε βοηθούν όσο χρειάζεται για να μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο, χωρίς να τους έχεις πια ανάγκη. Άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό μαθαίνουν τα παιδιά τους να είναι πιο ανεξάρτητα, τους υπαλλήλους ή τα μέλη της ομάδας τους να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες – βελτιώνοντας τις δεξιότητες τους και δημιουργούν πιο υγιείς προσωπικές σχέσεις.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η ικανότητα τους να εμπνέουν. Δεν αρκεί μόνο να δίνει κάποιος καλές συμβουλές. Το ιδανικότερο είναι να δίνει το παράδειγμα μέσα από τις πράξεις του και ο τρόπος ζωής του να δείχνει στους άλλους τη σωστή κατεύθυνση. Όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια αν βρίσκεσαι κοντά τους ή αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους από απόσταση. Επίσης, αν είσαι ένας από αυτούς, δεν χρειάζεται να ζητήσεις από τους άλλους να σε ακολουθήσουν σε κάτι καθώς αυτοί θα είναι ήδη πρόθυμοι.
Τα παραπάνω στοιχεία, αν συνδυαστούν με την παρακίνηση και την ενθάρρυνση που σου δίνουν για να κάνεις αυτά τα οποία επιθυμείς ή πρέπει να φέρεις εις πέρας, θα σου δημιουργήσουν την όρεξη να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να τα πετύχεις!
Γενικότερα, οι κατάλληλοι άνθρωποι για να έχεις στη ζωή σου είναι αυτοί οι οποίοι σε κάνουν να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου δίπλα τους. Που, όμως, αν δεν είσαι πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου εκείνοι το αποδέχονται χωρίς να τους ενοχλεί και συνεχίζουν να σε πιστεύουν και να νοιάζονται για σένα.
Η σημασία της επιλογής ομάδας
Επομένως, αν θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου Startup εταιρεία ή το δικό σου project, το ιδανικό είναι να δημιουργήσεις μια ομάδα από άτομα με αυτά τα χαρακτηριστά στην προσωπικότητα τους, ακόμα και αν δεν έχουν τα “τέλεια” βιογραφικά. Το ιδανικό κλίμα και η κατανόηση της κουλτούρας από όλα τα μέλη μιας ομάδας είναι ικανά να φέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε μια επιχείρηση, απ’ ότι η απλή διεκπεραίωση των εργασιών από ανθρώπους που κατέχουν κάποιες γνώσεις σε ένα αντικείμενο αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα soft skills.
Η σημασία της επιλογής συντρόφου 
Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να πιστεύουν πως μπορούν να διαχωρίσουν την προσωπική – ερωτική τους ζωή από τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους, όπως για παράδειγμα η καριέρα. Αυτό δεν ισχύει, γιατί μια σχέση, εκτός του ότι περιλαμβάνει ένα άτομο με το οποίο περνάς αρκετό χρόνο, χαρακτηρίζεται και από έντονα συναισθήματα, τα οποία επηρεάζουν την απόδοση σου ακόμα και αν προσπαθείς να τα κρατάς πίσω.
Ακόμη, όσο πιο σοβαρή είναι μια σχέση, τόσο περισσότερο επηρεάζουν οι αποφάσεις του ενός και τον άλλο. Ο σύντροφος αποτελεί έναν “σημαντικό άλλο”, όπως αποκαλούν οι ψυχολόγοι. Εκτός αυτού όμως, όταν είναι παράλληλα συγκάτοικος, σύζυγος, γονιός των παιδιών σου, είστε αναγκασμένοι να λαμβάνεται μαζί σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σας. Αποφάσεις που κάποιες από αυτές μπορούν να αλλάξουν την ίδια σου την καριέρα.
Μάλιστα, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Warren Buffett, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει πει πως η σημαντικότερη απόφαση που καλείται να πάρει κανείς είναι ο άνθρωπος τον οποίο αποφασίζει να παντρευτεί, γιατί αυτός μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη ζωή του. Αν κοιτάξουμε τις ιστορίες αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων, θα διαπιστώσουμε ότι πολλοί από αυτούς είχαν την απόλυτη υποστήριξη από το/την σύζυγο τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία του Jeff Bezos με την πρώην γυναίκα του MacKenzie, την οποία επίσης μπορείς να διαβάσεις στο Business Review. Οπότε, αν αναρωτιέσαι “πως να γίνω δισεκατομμυριούχος” τότε σκέψου ότι ακόμα και αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός στο να το πετύχεις.
Οι σχέσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ευτυχία: Μια 80ετής μελέτη από το Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι σχέσεις είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες πρόβλεψης της ευτυχίας, περισσότερο από το χρήμα ή την επιτυχία. Οι άνθρωποι με υποστηρικτικούς συντρόφους είναι πιο πιθανό να πετύχουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Μια άλλη μελέτη από την Brittany C. Solomon και τον Joshua J. Jackson από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δείχνει ότι η ύπαρξη ενός συνειδητοποιημένου συντρόφου μπορεί να αυξήσει τον μισθό κατά 4.000 δολάρια ετησίως και να αυξήσει τις πιθανότητές προαγωγής.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.