Γιατί θα αποτύχει το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ”

Γιατί θα αποτύχει το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ”

FAIL rebrain greece business review greece

Η δράση «Ελλάδα Ξανά» (REBRAIN GREECE) είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού που προβλέπει 500 θέσεις εργασίας για Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό. Προσφέρει ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ (μεικτά με 70% κρατική χρηματοδότηση), διάρκεια εργασίας για δύο έτη (1+1) και απευθύνεται σε επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης με μεταπτυχιακά η διδακτορικά.
Το ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του brain drain είναι σίγουρα κάτι θετικό. Δυστυχώς, η καλή πρόθεση δεν είναι από μόνη της αρκετή για να λύσει ένα πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς πάνω από 450.000 Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.
Αρχικά, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τι το προκάλεσε. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο λόγος που θεωρώ πως το πρόγραμμα δεν θα είναι επιτυχημένο.
Κρίνοντας από το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ”, παρατηρώ πως όλο το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει στην προσέλκυση επιστημόνων μέσω υψηλότερου μισθού. Και ποιος είπε πως ο κύριος λόγος φυγής ήταν ο χαμηλός μισθός;
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά είναι ο No 1 λόγος φυγής όσων έχουν μεταναστεύσει. Η αβεβαιότητα στην οικονομία ο δεύτερος λόγος και οι προοπτικές εξέλιξης ο τρίτος.
Οι οικονομικές απολαβές έρχονται τέταρτες σε ποσοστό!

Ας πάρουμε τώρα 2 σενάρια:
Σενάριο 1: Η έρευνα είναι λάθος και οι απολαβές είναι ο βασικότερος λόγος φυγής. Σε αυτό το σημείο αναρωτιέμαι, ποιος επιστήμονας που ζει και έχει τακτοποιηθεί σε μια χώρα του εξωτερικού, εργάζεται σε ένα σταθερό περιβάλλον, μετράει ήδη κάποια έτη εμπειρίας στον χώρο του, έχει ήδη κάνει γνωριμίες και πολύ πιθανό να ετοιμάζεται να κάνει και οικογένεια, θα τα παρατήσει όλα αυτά για να μετακομίσει ξανά για να πάρει έναν καλό μισθό για 2 χρόνια. Και μετά τι; Αβεβαιότητα ξανά. Μισθός στα επίπεδα της χώρας ξανά και όχι για τα 3.000 που ήρθε αρχικά.
Άρα ποιος ο λόγος να αφήσει αυτό που έχει χτίσει και μετά να σκέφτεται να φύγει ξανά; Δεν θα τον συμφέρει να έρθει έτσι και αλλιώς.
Σενάριο 2: Η έρευνα είναι αρκετά αντιπροσωπευτική και ο κύριος παράγοντας φυγής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά και οι χαμηλές προοπτικές εξέλιξης. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Δεν έχει δοθεί λύση στο κύριο πρόβλημα που οδήγησε τον επιστήμονα να φύγει και αν γυρίσει θα θυσιάσει όσα έχει χτίσει έξω με κόπο για να επιστρέψει μετά από 2 χρόνια στην αβεβαιότητα και τις χαμηλές προοπτικές. Δεν τον συμφέρει να γυρίσει.
Σαν ένας νέος και εγώ που συνεχώς σκέφτομαι την προοπτική του εξωτερικού, θεωρώ πως κανένα πρόγραμμα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο οι πραγματικές αλλαγές. Ας δούμε ένα ακόμα σενάριο
Σενάριο 3: Η χώρα γίνεται επιτέλους φιλική προς το επιχειρείν. Αυτό σημάνει πως καταργείται η προκαταβολή φόρου, έχει σταθερό φορολογικό και νομικό πλαίσιο και η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται με γρήγορες διαδικασίες. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού στο δημόσιο και κατάργηση χαρτιού όπως έχει κάνει και η Εσθονία εδώ και 20(!) χρόνια. Ένας κωδικός για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες ανταλλάζουν πληροφορίες μεταξύ τους.
Να μπορεί ο επιστήμονας να πηγαίνει στην δουλειά του χωρίς να ανησυχεί για το αν θα αποφασίσουν 20 συνδικαλιστές να κλείσουν τους δρόμους και εγώ να μπορώ να πηγαίνω στη σχολή μου χωρίς να μου κλείνουν το μετρό άλλοι 20 συνδικαλιστές.
Ας εφαρμοστούν έστω και τα μισά από το σενάριο 3 και δεν θα χρειάζεται κανένα πρόγραμμα και καμία επιδότηση για να επιστρέψουν οι επιστήμονες. Θα επιστρέψουν από μόνοι τους όταν θα έχει αντιμετωπιστεί ο πραγματικός λόγος για τον οποίον έφυγαν..

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει