Πώς εφαρμόζεται το Management στην καθημερινή ζωή μας

Πώς εφαρμόζεται το Management στην καθημερινή ζωή μας

Μάνατζμεντ

Τι είναι το μάνατζμεντ; Το μάνατζμεντ είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της επιστήμης της διοίκησης επιχειρήσεων που, όπως και εγώ, πολλοί αποφασίζουν να τη διδαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Ο λόγος αυτής της επιλογής σπουδών είναι συνήθως οι στόχοι τους οποίους έχουμε για μια άκρως επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ιδιωτική οικονομία, ως διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων, ως σύμβουλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, ως επιχειρηματίες κλπ. Ο απώτερος σκοπός όμως, είναι η σταδιοδρομία αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο γενικότερα στη ζωή μας.Πολλές φορές όμως ξεχνάμε αυτό το σκοπό και επικεντρωνόμαστε μόνο στην επαγγελματική μας ζωή. Με την ίδια οπτική αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους και το μάνατζμεντ, δηλαδή ως ένα εργαλείο το οποίο είναι χρήσιμο μόνο για την εταιρεία.

Η κατανόηση του μάνατζμεντ και των εργαλείων του όμως είναι ένα εξίσου χρήσιμο εργαλείο και για την καθημερινή μας ζωή. Γιατί στην ουσία στη ζωή μας όλοι οι άνθρωποι κάνουμε μάνατζμεντ, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε περιορισμένους πόρους με σκοπό να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βασικότεροι πόροι τους οποίους διαθέτουμε είναι ο χρόνος, η σωματική ενέργεια και τα εισοδήματα και εμείς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο, ώστε με την όσο το δυνατόν λιγότερη εξάντληση τους να επιβιώνουμε αρχικά και στη συνέχεια για να έχουμε την μέγιστη ευημερία στη ζωή μας.

Για την επίτευξη της ευημερίας αυτής καλούμαστε ακόμη να διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, την εικόνα μας προς τα έξω, την αέναη ανάπτυξη μας κ.α. Παρατηρούμε δηλαδή ότι όπως και οι οικονομικές μονάδες έτσι και εμείς διαθέτουμε περιορισμένους πόρους και θέλουμε να λύσουμε παρόμοια προβλήματα και να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται να κάνουμε αποτελεσματική διαχείριση.

Μέρος της διαχείρισης αυτής είναι η θέσπιση προτεραιοτήτων καθώς δεν μπορούμε την ίδια στιγμή να δίνουμε το 100% της προσοχής μας σε δύο ή και περισσότερες δραστηριότητες. Επομένως πρέπει να αποφασίζουμε σε ποια θα δώσουμε το 100% ή αν θα μοιράσουμε την προσοχή μας για παράδειγμα 70-30 ανάμεσα σε δυο δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα κλασσικό πρόβλημα της επιχειρησιακής έρευνας που επιλύεται με τις μεθόδους της.

Για να γίνει όμως σωστή επιλογή προτεραιοτήτων απαιτείται παράλληλα και η δημιουργία στρατηγικών. Για παράδειγμα, μια στρατηγική είναι να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που είμαστε καλύτεροι ώστε να λαμβάνουμε από εκεί τα μέγιστα.

Ένα στρατηγικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάλυση SWOT. Αν και χρησιμοποιείται για την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος μιας επιχείρησης, το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένας άνθρωπος για να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για τη ζωή του αναλύοντας τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του όπως επίσης τις ευκαιρίες και τις απειλές από το εξωτερικό του περιβάλλον.

Και αν αναρωτιέσαι τι είναι ή ανάλυση SWOT και πώς θα φτιάξω ανάλυση SWOT για τον εαυτό μου, κάποια ερωτήματα που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου είναι τα εξής:

Δυνάμεις:

 • Ποια πράγματα ξέρω να κάνω καλύτερα;
 • Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία που μου επισημαίνουν συνεχώς;
 • Τι μου φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, εξαντλώντας με λιγότερο;
 • Ποιες ικανότητες διαθέτω γενικότερα;

Αδυναμίες:

 • Ποια δεξιότητα ή συμπεριφορά θα μπορούσα να βελτιώσω;
 • Τι δεν θα μπορούσα να κάνω καθόλου;
 • Σε ποια πράγματα αποτυγχάνω περισσότερο;
 • Ποια πράγματα με εξαντλούν, χωρίς να μου προσφέρουν πίσω ανάλογα αποτελέσματα;
 • Για ποια πράγματα με επικρίνουν περισσότερο οι άλλοι;
 • Τι είναι προτιμότερο να κρατάω για τον εαυτό μου;

Ευκαιρίες:

 • Ποια από τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα μου με κάνουν να ξεχωρίζω στο περιβάλλον μου;
 • Ποιες από τις ικανότητες μου είναι περιζήτητες αυτή την περίοδο και μπορώ να τις αξιοποιήσω;
 • Ποίες είναι οι καλές ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται;

Απειλές:

 • Ποια εμπόδια εμφανίζονται σε συχνότερη βάση;
 • Τι αλλαγές εμφανίζονται στο εξωτερικό περιβάλλον που μπορούν να με επηρεάσουν αρνητικά;
 • Υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον ή ανταγωνισμός που μπορούν να επηρεάσουν την ζήτηση για τις ικανότητες μου;
 • Αποτελεί κάποια από τις αδυναμίες μου πραγματική απειλή για μένα;
 • Ποιες καταστάσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος με επηρεάζουν αρνητικά και θέλω να ξεφύγω από αυτές;
 • Υπάρχουν κάποια προβλήματα στο ευρύτερο περιβάλλον;

Προφανώς αυτά δεν είναι τα μόνα διοικητικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, είναι όμως κάποια βασικά παραδείγματα για το πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί τις ακαδημαϊκές και εργασιακές του γνώσεις για να διαχειριστεί καλύτερα και την ίδια του τη ζωή.
Είναι κρίμα που πολλοί ενώ είναι καλοί στις εταιρείες τους τα πηγαίνουν άσχημα στη ζωή τους παρόλο που έχουν στα χέρια τους όλες τις γνώσεις και τις ικανότητες για το πώς να κάνουν μια σωστή διαχείριση.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις γνώσεις αυτές ως κάτι το οποίο χρειάζεται μόνο για το πτυχίο και τη δουλειά και δεν έχουν εμβαθύνει τόσο ώστε να γνωρίσουν την ουσία της συγκεκριμένης επιστήμης, η οποία περιγράφει στην ουσία της πως λειτουργεί οποιοσδήποτε οργανισμός άρα και πως λειτουργεί ο κόσμος συνολικά. Επίσης περιέχει πολλά εργαλεία, που κάποια από αυτά βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές ακόμα επιστήμες.

Αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικότερα για όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Αυτές αποτελούν εργαλεία και γνωρίζουμε πως κάθε εργαλείο μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητα μας και να βρούμε αυτές τις χρήσεις ώστε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος μας, μέσα από τη σωστή διαχείριση της ζωής μας.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.