Τι είναι το value investing; (επένδυση αξίας)

Το value investing (επένδυση αξίας) αποτελεί την αγαπημένη στρατηγική επενδύσεων του Warren Buffett και είναι μια επενδυτική στρατηγική που περιλαμβάνει την επιλογή μετοχών που φαίνεται να διαπραγματεύονται για λιγότερο από την λογιστική τους αξία.

Με απλά λόγια, οι επενδυτές αξίας επενδύουν σε μετοχές που πιστεύουν πως είναι υποτιμημένες από την χρηματιστηριακή αγορά.Τι είναι το value investing; (επένδυση αξίας)

Πιστεύουν ότι η αγορά αντιδρά υπερβολικά σε καλά ή κακά νέα, με αποτέλεσμα τις μεταβολές των τιμών των μετοχών που δεν αντιστοιχούν στις μακροπρόθεσμες τιμές μιας εταιρείας. Αυτή η υπερβολική αντίδραση της αγοράς προσφέρει την ευκαιρία στους επενδυτές να κερδίσουν αγοράζοντας μετοχές σε μειωμένες τιμές.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επενδυτών αξίας;

Ο πιο διάσημος επενδυτής αλλά και value investor στον κόσμο, ο Warren Buffett, έχει πει κάποτε ένα ρητό που πλέον αντιπροσωπεύει πλήρως τους επενδυτές αξίας παγκοσμίως και είναι ένα από τα πιο διάσημα ρητά που έχει πει ποτέ.

«Να είστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστοι όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι». Αυτή η δήλωση είναι κάπως αντίθετη για τις χρηματιστηριακές αγορές και σχετίζεται άμεσα με την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου: όταν οι άλλοι είναι άπληστοι, οι τιμές συνήθως ανεβαίνουν και υπάρχει κίνδυνος η μετοχή να είναι υπερτιμημένη. Όταν οι άλλοι φοβούνται, μπορεί να παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία αγοράς.

Οι επενδυτές αξίας διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε έναν μέσο επενδυτή. Χρησιμοποιούν οικονομική ανάλυση, δεν ακολουθούν το κοπάδι και είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ποιοτικών εταιρειών. Όταν όλοι οι άλλοι αγοράζουν, συχνά πωλούν ή στέκονται πίσω. Όταν όλοι οι άλλοι πωλούν, εκείνοι αγοράζουν ή κρατούν.

Οι επενδυτές αξίας δεν αγοράζουν μοντέρνες μετοχές (επειδή συνήθως είναι υπερτιμημένες). Αντ ‘αυτού, επενδύουν σε εταιρείες που δεν είναι “ζεστά ονόματα”, εάν τα οικονομικά τους είναι σε τάξη. Ρίχνουν επίσης μια δεύτερη ματιά στις “διάσημες μετοχές” όταν οι τιμές αυτών των μετοχών έχουν υποχωρήσει, πιστεύοντας ότι τέτοιες εταιρείες μπορούν να ανακάμψουν από την “κατρακύλα”.

 

Το BR επιθυμεί ο κάθε αναγνώστης του να είναι σε θέση να κατανοεί βασικούς όρους ώστε να μπορεί να διαβάζει κάθε άρθρο με άνεση. Για να διαβάσετε περισσότερους όρους, κάντε κλικ στην ετικέτα “Ορολογία” η πατήστε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !