9 πρακτικά μαθήματα ηγεσίας από τον Steve Jobs

9 πρακτικά μαθήματα ηγεσίας από τον Steve Jobs

Steve Jobs Leadership - Στηβ Τζομπς ηγεσία

Όλοι γνωρίζουν τον Steve Jobs ή τουλάχιστον γνωρίζουν την ύπαρξή του. Σίγουρα πάντως τον γνωρίζουν από τις καινοτομίες που έκανε στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ο Steve Jοbs, ίσως ποτέ δεν φανταζόταν τον παγκόσμιο αντίκτυπο που δημιουργήθηκε από τις ιδέες του ούτε τον τίτλο του κορυφαίου επιχειρηματία στον κόσμο των υπολογιστών, ως ο ιδρυτής της Apple, παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι διάφορες βιογραφίες του υπογραμμίζουν τον έντονο χαρακτήρα του και τον τρόπο ηγεσίας. Ο καθένας αναγνώριζε ότι είχε οραματιστικές ιδέες, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία του προσωπικού υπολογιστή, των κινητών τηλεφώνων και της μουσικής σε ψηφιακή μορφή.

Ο Bill Gates, ο ανταγωνιστής του στη Microsoft, κάποτε εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τρόπο που ο Steve Jobs μιλάει και μέσω των παρουσιάσεών του δημιουργεί σύνδεση μεταξύ του ατόμου και των προϊόντων.

Επίσης, πολλοί από αυτούς που δούλεψαν μαζί του στην Apple εκείνα τα χρόνια τον θυμούνται ως αληθινή ιδιοφυΐα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε 9 πρακτικά μαθήματα ηγεσίας που προκύπτουν από την επιχειρηματική πορεία του Steve Jobs:

1. Εστίαση και εξάλειψη των περισπασμών.

Αφού απολύθηκε από τη δική του εταιρεία, ο Steve Jobs επέστρεψε και μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν να μειώσει τα projects και να αφήσει μόνο 4 βασικά. Είπε “Ας κάνουμε τέσσερα πράγματα και τα κάνουμε θεαματικά καλά.”

2. Απλοποιήστε τα πάντα.

Στο σημερινό κόσμο, η απλότητα είναι η απόλυτη πολυπλοκότητα. Βελτιστοποιήστε τους πόρους και εκτιμήστε τα απαραίτητα. Αφήστε στην άκρη όσα είναι περιττά.

3. Αναλάβετε την ευθύνη.

Εάν ηγηθείτε, είστε υπεύθυνοι για ολόκληρη τη διαδικασία. Τόσο πολύ που η Apple δημιουργούσε πάντα προϊόντα που, γενικά, δεν είναι άμεσα συμβατά με άλλες μάρκες. Υποστήριξε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαδικασία, τη λειτουργία και την εμπειρία κάθε χρήστη.

4. Εάν μείνετε πίσω, κάντε ένα άλμα προς τα εμπρός.

Οι υπολογιστές Mac δεν συνοδεύονταν από συσκευές εγγραφής CD, όπως έκανε ο ανταγωνιστής των Windows της Microsoft. Οι δουλειές και η ομάδα προχώρησαν δημιουργώντας το iTunes, ένα σύστημα αποθήκευσης πολλαπλών συσκευών που άλλαξε τη μουσική βιομηχανία.

5. Σκεφτείτε πρώτα τα προϊόντα και μετά το κέρδος.

Η προέλευση κάθε μεγάλης ιδέας είναι η ίδια η ιδέα, και τα χρήματα θα έρθουν στη συνέχεια. Ο Steve Jobs είπε, “Εστίασε στη δημιουργία ενός υπέροχου προϊόντος, τα οφέλη θα ακολουθήσουν.”

6. Εστιάστε την ομάδα σε αυτό ακριβώς που θέλετε.

Εδώ αναφερόμαστε στη διάσημη φράση του Steve Jobs: “Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, έως ότου τους δείξετε.” Το ανθρώπινο μυαλό τείνει να συνδέεται άμεσα με τις υπάρχουσες εμπειρίες του. Χωρίς να αγνοήσετε την έρευνα αγοράς, αν απλώς επιμείνετε σε κάτι, θα κάνετε περισσότερα από αυτά που γνωρίζουν ήδη οι άνθρωποι.

7. Παρουσιάστε με υπερβολή την πραγματικότητα για να καταρρίψετε το αδύνατο.

Μια φορά ο Jobs ήταν με τον Woz ( Stephen Gary Wozniak ), τον συνιδρυτή της Apple, τον οποίο προκάλεσε με κάτι που φαινόταν αδύνατο: «Χρειάζεστε 6 μήνες για να το αναπτύξετε; Μπορείτε να το κάνετε σε 4 ημέρες!”. Και ο Woz το έκανε. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια είναι συχνά τα μεγαλύτερα εμπόδια στους ηγέτες.

8. Ζητήστε η ποιότητα να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη.

Ποτέ λιγότερο από αυτό. Ενώ η έννοια της τελειότητας στην οποία αναφέρθηκε ο Jobs δεν έχει επιτευχθεί, εξασφάλισε ότι τα προϊόντα δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι να ελεγχθούν όλα και ότι έχουν περάσει από όλους τους πιθανούς ελέγχους και δοκιμές.

9. Προσλάβετε τους καλύτερους για την ομάδα σας.

Ο Steve Jobs παραδέχτηκε ότι κάθε project που ανέλαβε δεν θα ήταν επιτυχές χωρίς την ομάδα που είχε σε κάθε περίπτωση. Το κλειδί για να είσαι ηγέτης είναι να γνωρίζεις πώς να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εσένα, με περισσότερη εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς και να τους αφήσεις να δημιουργήσουν.

Διαβάστε επίσης: 10 τρόποι να κερδίσετε την πλήρη εμπιστοσύνη της ομάδας σας

Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.