3 επενδυτικοί κανόνες από τον μέντορα του Warren Buffett

3 επενδυτικοί κανόνες από τον μέντορα του Warren Buffett

JUN15_04_buffet

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Warren Buffett. Οι οικονομικές του συμβουλές ακολοθούνται από πολλούς σαν ευαγγέλιο και δικαιολογημένα.

Στον επενδυτικό κόσμο είναι κάτι σαν “celebrity”. Όπως ακριβώς είναι και ο Benjamin Graham, συγγραφέας του “The Intelligent Investor” και παλιός μέντορας του Buffett.

Όπως λέει και ο ίδιος, ο Graham είναι ο άνθρωπος που τον οδήγησε στον δρόμο που είναι τώρα. Και μοιράζεται τις 3 επενδυτικές συμβουλές που του άλλαξαν τη ζωή:

1) Να ξέρεις τι είδους επενδυτής είσαι

Υπάρχουν δύο κύρια είδη επενδυτή. Ο ενεργητικός επενδυτής και ο παθητικός.

Ο ενεργητικός είναι κάποιος που θα δώσει χρόνο ώστε να αναλύσει μια εταιρεία και έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να επιλέξει πού θα επενδύσει.

Έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει υψηλότερα κέρδη, αφού μπορεί να “κερδίσει την αγορά”. Ο Warren Buffett αποτελεί κλασικό παράδειγμα ενεργητικού επενδυτή.

Αντίθετα ο παθητικός επενδυτής δεν προσπαθεί να “κερδίσει την αγορά”, επενδύει σε σχετικά φθηνές μετοχές και είναι ευχαριστημένος αν το ROI του είναι το μέσο της αγοράς.

2) Επένδυε με περιθώριο ασφαλείας

Αυτή είναι άλλη μια έννοια που υποστήριζε πολύ ο Graham. Σημαίνει ότι αν η αξία μιας μετοχής (ύστερα από ανάλυση) θα έπρεπε να είναι $100 αλλά είναι $75, τότε υπάρχει περιθώριο ασφαλείας $25.

Αυτό είναι γνωστό και ως value investing.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν οι μετοχές αυτές, αλλά αν καταφέρει κάποιος να εντοπίσει αυτά τα “διαμάντια” τότε μπορεί να έχει ένα καλό κέρδος μακροπρόθεσμα.

3) Εκμεταλλεύσου τη κινητικότητα

Το χρηματιστήριο συγκεκριμένα έχει πολλές ανόδους και καθόδους. Για να γίνει κάποιος ένας επιτυχημένος μακροχρόνιος επενδυτής πρέπει να ελέγχει και τα συναισθήματά του.

Όταν για παράδειγμα τον Μάρτιο του ’20 η αγορές έκαναν μια βουτιά, όποιος πούλησε πιθανότατα έχασε χρήματα.

Αντίθετα, όποιος τις κράτησε τότε έβγαλε κέρδος αφού υπήρχε τεράστια άνοδος τον επόμενο καιρό.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.