Για όσους ασχολούνται με το διεθνές startup οικοσύστημα είναι γνωστό πως το Ισραήλ αποκαλείται Startup Nation.
Πλέον φαίνεται πως έχει εξελιχθεί και σε VacciNation, καθώς είναι η χώρα που έχει χορηγήσει περισσότερα κατά κεφαλήν εμβόλια για τον κορονοϊο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Η χρήση των Big Data και της υψηλής τεχνολογίας
Η ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του Ισραήλ ως υπερδύναμης υψηλής τεχνολογίας.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά συστήματα υγείας στον κόσμο. Ωστόσο, η ώθηση του Ισραήλ ήταν η προθυμία του να μοιραστεί τα κλινικά δεδομένα από τη διάθεση του εμβολίου.
Το σύστημα υγείας του Ισραήλ έχει οργανωθεί εδώ και δεκαετίες για να βελτιώσει την κεντρική συλλογή κλινικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από όλους τους πολίτες του, δημιουργώντας ένα από τα βαθύτερα, πλουσιότερα και πιο πολύτιμα σύνολα ιατρικών δεδομένων στον κόσμο.
Το 2018, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι αυτή η μοναδική τράπεζα δεδομένων – εννέα εκατομμύρια αρχεία ατόμων όλων των ηλικιών και πολλαπλών εθνικοτήτων – θα μπορούσε να ανωνυμοποιηθεί και να κυκλοφορήσει δημόσια για έρευνα .
Χρησιμοποιώντας big data και τεχνητή νοημοσύνη, το Ισραήλ εν μία νυκτί έγινε παγκόσμιο κέντρο για την ανάπτυξη ψηφιακής, εξατομικευμένης ιατρικής και δημιουργίας αλγορίθμων Machine learning στο μεγάλο σύνολο δεδομένων του.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, το Ισραήλ ήταν σε μοναδική θέση να προσθέσει απλώς τον εμβολιασμό και τα αποτελέσματά του στα πεδία των ασθενών στη βάση δεδομένων, παρέχοντας στον κόσμο μια ζωντανή εικόνα των επιδράσεων του εμβολίου σε έναν μεγάλο και ποικίλο πληθυσμό.
Η διαφάνεια που υπήρξε στη διαδικασία, έδωσε μεγαλύτερη σιγουριά στον κόσμο για τον εμβολιασμό. Παρακολουθώντας όλοι τα πραγματικά δεδομένα πείστηκαν για την ασφάλεια του εμβολιασμού, χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν πολλοί πόροι στην επικοινωνία του.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολιασμού, παράγοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν ακόμη πιο αποτελεσματικά εμβόλια και άλλες θεραπείες για την καταπολέμηση του COVID-19.
Οι αρχές των startups που ακολουθεί το Ισραήλ
Η κουλτούρα των startups έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων. Όταν ξεκίνησε η δημιουργία της και για αρκετά χρόνια δεν είχαν ιδέα ότι συγκέντρωσαν δεδομένα που θα γινόταν τόσο πολύτιμα, βοηθώντας στην τροφοδότηση της βιομηχανία ψηφιακής υγείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και εταιρείες όπως η Zebra Medical, Diagnostic Robotics, MeMed και Sight Diagnostics.
Έτσι και οι startups πολλές φορές ξεκινούν, χωρίς να ξέρουν πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η καινοτομία που εισάγουν.
Η ταχύτητα δράσης έναντι των πολλαπλών καθυστερήσεων είναι άλλη μια νοοτροπία των startups που εφαρμόζει το Ισραήλ. Στην οικοδόμηση αυτής της μικρής και ακόμη αναπτυσσόμενης χώρας, οι Ισραηλινοί συχνά επέλεξαν την ταχύτητα έναντι της επαλήθευσης. Αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, προτίμησαν να κινηθούν γρήγορα παρά να κινδυνεύσουν μέσω της στασιμότητας.
Αναμφίβολα αυτό σημαίνει πως θα γίνουν και λάθη. Αλλά όπως και οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, έτσι και οι Ισραηλινοί αλλά και οι υπόλοιπες χώρες θα μάθουν από αυτά τα λάθη. Αυτά θα είναι εξίσου σημαντικά για την οικοδόμηση του παγκόσμιου σχεδίου για την αντιμετώπιση της επόμενη πανδημίας. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις επιτυχίες.
Αυτή είναι η επιχειρηματική νοοτροπία που δημιούργησε το Startup Nation. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αυτό που μοιάζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που στις startups είναι το MVP. Στη συνέχεια πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλαπλές διορθώσεις και να μαθαίνουμε στην πορεία.
Φυσικά μια χώρα είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και δεν λειτουργεί όπως μια startup ή οποιαδήποτε εταιρεία. Όμως σε ορισμένα θέματα, όπως το συγκεκριμένο παράδειγμα, ένας επιτυχημένος τρόπος οργάνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο, με τις απαραίτητες προσαρμογές.
Επίσης, ο κεντρικός σχεδιασμός κάθε χώρας θα πρέπει να δίνει έμφαση στην καινοτομία και το ίδιο το κράτος να την υιοθετεί προς όφελος όλων των πολιτών.
Βοηθητική πηγή: nocamels.com